Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ramirezy  (Przeczytany 4788 razy)
vento
Super aktywny

« : Marzec 16, 2011, 12:39:55 »

Oskara za to nie dostanę, bo to nic specjalnego, ale postanowiłem się pochwalić, bo to mój "pierwszy raz" Wink
Ramirezy złożyły dziś ikrę-co ciekawe, parka dobrała się w ciągu dwóch dni od zakupu.

Mam w związku z tym pytanie-miałem dziś zrobić podmiankę i delikatną przycinkę-będzie miało to jakiś negatywny wpływ na losy ikry? Wiem że szanse na doczekanie młodych są niewielkie, ale skoro ikra już jest, to nie chciałbym przeszkadzać rodzicom.
pozdrawiam

Sirius
Zainteresowany
**

Akwarystyka i Bonsai

« Odpowiedz #1 : Marzec 16, 2011, 15:28:01 »

Proponuję na razie nic w baniaczku nie grzebać do momentu aż rodzice nie przeniosą gdzieś larw. I z wtedy trzeba będzie uważać z podmianą, żeby przypadkiem ewentualnych maluchów razem z wodą nie wyciągnąć.

Akwarystyka jest jak bonsai - wymaga czasu i cierpliwości
Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #2 : Marzec 16, 2011, 16:50:42 »

Ja bym zostawił póki się nie wyklują, bo taka podmiana może źle wpłynąć na sytuację w akwa, poza tym mógłbyś przypadkiem wciągnąć ikrę, a ryby podczas przycinki i wymiany mogłyby się zestresować i przestać opiekować ikrą na jakiś czas, a i sama ikra mogłaby ucierpieć pod wpływem świeżej wody, niekoniecznie o tej samej temperaturze. Poza tym im więcej roślin tym lepiej dla maluchów, a masz tam jakieś inne ryby?
Topielec
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Marzec 16, 2011, 18:57:56 »

Nie chcę być czarnowidzem, ale jeśli to pierwsze tarło tych rybek, to raczej larw nie doczekasz się... Ale bądźmy dobrej myśli! Smiley

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Marzec 16, 2011, 20:29:17 »

Poza tym im więcej roślin tym lepiej dla maluchów, a masz tam jakieś inne ryby?

Roślin jest dużo, niestety ryb innych też... Pływa około 25 neonów, 15 młodych Tetr Cesarskich, kilka Rasbor Acceleroda i otosków, jakieś 20 krewetek amano i około 200 RC. Więc potencjalnych chętnych na wrąbanie ikry jest sporo Sad
Na razie nie ruszam zbiornika-przez kilka dni bez podmianki nic się nie stanie.
Jak narazie ikra jest nienaruszona, a rodzice na zmianę jej pilnują.
Zobaczymy co z tego będzie, choć na młode się nie nastawiam.

Dzięki za rady!

Pozdrawiam

Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #5 : Marzec 17, 2011, 19:38:52 »

No to faktycznie trochę amatorów wyżerki jest, w takim razie trzeba bacznie pilnować i jak się wyklują spróbować przełożyć, jeśli oczywiście coś chcesz z nich mieć.
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Marzec 17, 2011, 20:41:28 »

Vento

jeśli chcesz przeczytaj sobie tutaj
http://www.akwarium.net.pl/forum/jak-rozmnozyc-rybki/jak-rozmnozyc-pielegnice-ramireza/msg238272/#msg238272
w odpowiedzi nr 5 co zgotowałem swoim ramirezkom w czasie inkubacji ikry
można by powiedzieć że robiłem wszystko żeby nie doszło do wylęgu, ale natura jak widać swoje prawa ma

pozdr

WuPe
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 03, 2011, 20:25:44 »

Na zdjęciach widać od razu, że ikra nie jest zapłodniona.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: