Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « mL0Dy 450l początkowy akwarysta
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: mL0Dy 450l początkowy akwarysta  (Przeczytany 5822 razy)
mL0Dy
Moje Akwarium
Nowy
*

« : Marzec 11, 2011, 13:16:58 »

Witam Wink przez 5lat posiadałem 112litrowe akwarium, od tygodnia jestem posiadaczem 450l chciałbym uzyskać od Was jakieś wskazówki dotyczące zagospodarowania akwarium na początek. w tej chwili posiadam 9 gatunków roślin plus 7 sadzonek trawników i mchów są to same sadzonki które dopiero zaczynają się rozrastać przez co w akwarium jest nadal pusto. (niestety nie znam nazw roślin;/) Z rybek posiadam:
4 Brzanka sumatrzańska
4 Bocja
4 Kosiarki
5 Skalarów (4 małe 2,5cm 1 dorosły 10cm)
2 Molinezje
2 glonojady syjamskie
2 glonojady (zwykłe)
4 Guraminy mozikowy
2 Guraminy dwu plamiste 2
1 Mieczyk
2 Trzciniaki

Oświetlenie naturalne(brak funduszy na wymiane w tym momencie)
Filtr: JBL Cristal Profi E1500
plus mały napowietrzacz

« Ostatnia zmiana: Marzec 12, 2011, 22:04:48 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

Elektryka akwariowa mnie dobija ...

« Odpowiedz #1 : Marzec 11, 2011, 20:15:34 »

Obsadę masz całkowicie różną. Rybki przeróżne wymieszane. Nie podoba mi się 1 mieczyk. No i te 2 trzciniaki. Nie atakują innych rybek? Karmisz je mięskiem?

Filtr masz super! Sam taki mam i nie zamienię na żaden inny Cheesy Choć, nie ukrywam, u Ciebie przydałby się drugi...

A właśnie! Czy rybki są już (nie daj Boże) w 450l czy dalej w 112?

Ostanie pytanko: gdzie są zdjęcia? Chcesz kasacji tematu? Zdjęcia są obowiązkowe... Roll Eyes

Uzależniony od stawiania trzech czarnych kropek...
NAZYWAM SIĘ >wbchgkv<. PROSZĘ POPRAWNIE WYMAWIAĆ I ZAPISYWAĆ IMIĘ MOJE!
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Marzec 11, 2011, 20:52:51 »

oj zrobiłbym ten baniak pod żagle!!! btw, czy brzanki nie podgryzają żagli? proponowałbym zrobić sensowna obsadę bo póki co to jest lipa.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #3 : Marzec 11, 2011, 23:10:00 »

Masz tam straszny miszmasz, poczytaj jaka ryba jest z jakiego biotopu i resztę oddaj.
mL0Dy
Moje Akwarium
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 11, 2011, 23:38:57 »

trzciniaki karmię mięsem, nie zauważyłem żeby atakowały inne ryby są w porządku Cheesy
jeden mieczyk też mi się nie podoba na dniach to się zmieni, jeśli chodzi o brzanki to zajmują się sobą, najbardziej walczą molinezje i gonią całą reszte;/ domyślam się że mam dość spory nieład ale mówię dopiero zaczynam obsadzać wszystko i ogólnie "zabawę" z akwarium.. nie chce mnieć cyrku w tym zbiorniku bardziej zależy mi na zielonej obsadzie (mchy, trawniki), jutro postaram się zrobić kilka fotek i wrzucić Wink dziś zostały ryby już wpuszczone w 450l z tego względu że nie mam gdzie trzymać już 112l musiałem je zlikwidować, czy to źle ?

wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

Elektryka akwariowa mnie dobija ...

« Odpowiedz #5 : Marzec 12, 2011, 07:14:17 »

Kontroluj azotyny w takim razie i amoniak też. Podmieniaj duże ilości wody (nawet 50%) dość często, żeby ci się ryby nie potruły. Na razie akwa masz niedojrzałe, więc to chyba już ostatnia alternatywa. Chociaż, możesz też dokupić bakterii nitryfikacyjnych w zoologu, powinny pomóc. Ale i tak przez jakiś czas należy więcej wody podmieniać.

Uzależniony od stawiania trzech czarnych kropek...
NAZYWAM SIĘ >wbchgkv<. PROSZĘ POPRAWNIE WYMAWIAĆ I ZAPISYWAĆ IMIĘ MOJE!
mL0Dy
Moje Akwarium
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 12, 2011, 09:47:18 »

Zdjęcia:

« Ostatnia zmiana: Marzec 12, 2011, 11:13:22 wysłane przez mL0Dy » Zapisane

Hubikopter
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Marzec 12, 2011, 19:43:38 »

Przede wszystkim wywaliłbym tapetę, zobaczyłbym jak to się rozrośnie no i obsada do wymiany.
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Marzec 12, 2011, 19:50:51 »

Przy takim świetle 2x36W w baniaku 450l raczej się nic nie rozrośnie. Co do tapety zgadzam się jest sztuczna wyjątkowo.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
akwamaniak89
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Marzec 12, 2011, 20:01:39 »

widac ze roslinkom brakuje azotu potasu i zelaza   Sad stosujesz jakies nawozy? bo podloze troszke slabe Roll Eyes

Moje 112   Wink

Uploaded with ImageShack.us
mL0Dy
Moje Akwarium
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Marzec 13, 2011, 02:29:19 »

aktualnie na ten miesiąc już nie jestem w stanie wymienić oświetlenia.. wyczerpane fundusze ;/ ale jeśli już mowa o oświetleniu to jakie możecie mi polecić wpływające dobrze na porost roślin ? nawozy chciałem kupić w tym tyg lecz nie wiem jakie stosować ? bardziej wolę polegać na państwa opiniach niż na pani sprzedającej w zoologicznym.. podłoże mam sam żwir, na pierwszym planie jest go dość mało ale środek i cały tył jest wypełniony na dobre 7cm, nie doczytałem wczesniej i zapomniałem dać torfu..  

"widac ze roslinkom brakuje azotu potasu i zelaza  " - to są wszystko świeże sadzonki prosto ze sklepu, dlatego też wygląda to tak ubogo
« Ostatnia zmiana: Marzec 13, 2011, 02:31:36 wysłane przez mL0Dy » Zapisane

Hubikopter
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Marzec 13, 2011, 08:41:45 »

Faktycznie, nic się nie rozrośnie, bo przy oświetleniu 2x36 to nawet w 300l by było ciężko do rozrośnięcia, chociaż ja np. mam oświetlenie 19W na 620l, ale nie mam roślin i kupując akwarium i dostosowując osprzęt byłem nastawiony właśnie na ich brak i na raczej ciemne oświetlenie. Ty jednak powinieneś zainwestować w porządne świetlówki i najlepiej jakieś podłoże z nawozem, jeżeli chcesz, żeby naprawdę coś się tam utrzymało. Co do obsady:

4 Brzanka sumatrzańska Azja - Sumatra
2 Bocja Azja
4 Kosiarki Malezja
5 Skalarów (4 małe 2,5cm 1 dorosły 10cm) Amazonia
2 Molinezje Am. Południowa
2 glonojady syjamskie Azja
2 glonojady (zwykłe) Nie ma zwykłych Glonojadów, są Zbrojniki Niebieskie
4 Guraminy Azja
1 Mieczyk  Am. Południowa
2 Trzciniaki Afryka

Tak, więc napisałem Ci co, gdzie, teraz zdecyduj się jaki biotop, najlepiej byłoby dobrać biotop do roślin, które tam masz, ale to już poproś kogoś innego, bo ja tam rozpoznaję tylko Kryptokoryny i chyba są Żabienice.
mL0Dy
Moje Akwarium
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Marzec 13, 2011, 12:23:57 »

oświetlenie wymienię na pewno tylko mówię to już nie w tym miesiącu. a czy rośnie no to nie mogę nic na ten temat powiedzieć mając te rośliny dopiero tydzień
« Ostatnia zmiana: Marzec 13, 2011, 12:43:48 wysłane przez mL0Dy » Zapisane

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Marzec 13, 2011, 13:12:08 »

http://www.akwarium.net.pl/forum/sprzedam/%28wroclaw%29-pokrywa/
Taka mała auto reklama Tongue

Przy tym oświetleniu rosło mi tak:
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/375l-roslinne/

Pozdrawiam

lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Marzec 13, 2011, 13:50:09 »

Wyjmij z akwarium tą czerwoną roślinkę, bo nie dość że jest lądowa a nie akwariowa to na dodatek jej sok jest trujący, więc jak coś przegryzie liść to nie wiem czy nie padnie Ci obsada.
Tło trochę za jaskrawe masz w akwa i ono przyciąga uwagę zamiast wystroju. Jak rośliny się rozrosną to proponuję zmienić na jakieś jednolite, będzie łaniej.

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: