Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Molinezja: dziwne zachowanie
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Molinezja: dziwne zachowanie  (Przeczytany 14867 razy)
Bonzo
Stały użytkownik

« : Kwiecień 22, 2005, 14:30:10 »

Zauwazyłem ostanio, ze jedna z moich molinezji ( odmiana z pletwa ogonową w ksztacie półksiężyca) szczególnie gdy w akwa wyłaczone jest akwa lezy na dnie akwarium, na boku. Czy ktos spotkał sie z takim zachowaniem? Ona sobie po prostu spi czy to objaw jakiejs dolegliwości??

60l- ogólne
220l-in progress
Paweł
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 22, 2005, 14:56:27 »

tak się zachowują bocje i to jest normalne, ale o molinezjach nie słyszałem
Bonzo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 22, 2005, 15:31:47 »

dokładnie, slyszałem ze niektóre gatunki ryb tak maja, ale czy molinezje tez???

60l- ogólne
220l-in progress
mala_lady_pank
Stały użytkownik

LP

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 22, 2005, 16:19:17 »

A czy Twoja molka pływa też normalnie?? Tzn leżec na boku zdarza jej się tylko od czasu do czasu??

Moje rybki często się pokładają gdy wyłącze światło na noc, leżą na dnie, po prostu tak śpią, ale żeby leżały na boku...? Nie zauważyłam.

" muzyka mnie zasłania i chroni, mogę się za nią schować " - Jan Borysewicz
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 22, 2005, 19:46:53 »

Cytat: Bonzo
...( odmiana z pletwa ogonową w ksztacie półksiężyca)...

To molinezja księżycowa

Może ją jakiś pasożyt dopadł i poprostu zdycha
czy ona straciła apetyt??

PS: powinieneś zalożyć ten temat w działe "choroby"

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
Bonzo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 22, 2005, 21:32:17 »

nie załozyłem go w dziale choroby bo miałem nadzieje ze nie chora;)
Komandos potrafisz wyrazic mysli
(Może ją jakiś pasożyt dopadł i poprostu zdycha)
własnie nie zdycha, ma apetyt w dzien pływa żwawo, troche chaotycznie powiedziałbym. no i tylko po zgaszeniu swiatła wyglada jakby zdychała i lezy na boku... ewidentnie na boku... zeby tak spała molinezja sie nie spotkałem i chciałem sie dowiedziec czy ktos sie z tym spotkał lub to jakis objaw.

[/quote]

60l- ogólne
220l-in progress
Meter
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 23, 2005, 14:02:02 »

a nie ma na sobie jakiś plamek białych?? oczywiściechodzi mi o takie krorych wcześniej nie miała bo niektore molki sa takie w ciapki...

malawi interesuja mnie rybki i ogolne ten biotop jak mozecie to piszcie
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 23, 2005, 14:25:01 »

To po prostu jakieś zakażenie może być. Ja tak miałem ostatnio z mieczykiem. Niestety późno się zorientowałem, bo nie było mnie parę dni. Kuracja MFC niestety nie pomogła i mieczyk zdechł.
mila
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 25, 2005, 15:35:42 »

Cytat: mdramski
Kuracja MFC niestety nie pomogła i mieczyk zdechł.
Według mnie to MFC nie nadaje sie zbytnio do leczenia, gdyż pisze że jest na wszystko a więc na nic. Chociaż w niektórych przypadkach działa dobrze.

150l
4mieczyki,
2 molinezje szerokopłetwe,
2 zmienniaki wielobarwne
2 skalary,
2 kiryski spiżowe,2albinosy
2pekolcje
10,5l kotnik
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 25, 2005, 18:33:10 »

MFC to bardzo dobry preparat, ale nie jest receptą na wszystko. Ot tyle.
Bonzo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 25, 2005, 22:54:34 »

zadnych plamek nie ma.. wiec to na bank nie ospa. zauwazyłem nieco zaczerwienione okolice skrzeli , cos jak gdyby rumience na policzkach:D poza tym nadal tak samo aktywna i nadal pokłada sie na dnie w nocy. jak narazie jest na obserwacji a w razie czego zastosuje MFC- wlasnie ten lek jest najlepszy na takie niepewne sytuacje.

60l- ogólne
220l-in progress
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 26, 2005, 17:12:22 »

Moim molinezjom zdarza się czasem coś podobnego z tym że nie leżą na boku a tylko na piasku. Wystepuje wytedy charakterystyczne kiwanie . Jest to najczęściej spowodowane dolegliwościami załądkowymi i samo z siebie przechodzi . Zdarza się to rzadko i tylko konkretnym rybkom właściwie tylko dwom.
Dużo ryb w nocy "leży" na dnie z tym że napewno nie na boku .

WG mnie to że ryba leży na boku jest spowodowane z zabużeniami równowagi lub pęcherza pławnego. CZym to może być spowodowane ... osłabieniem, złymi warunkami w akwarium , zatruciem etc. Zdecydowanie odpuścił by lanie MFC skoro nie ma śladu pasożytów ani pleśni - może pogorszyć istan i tak osłabionej ryby. Najlepiej poobserwowac co dalej będzie się działo. Czym karmisz swoje ryby ? może przydały by się lepsze proteinowe pokarmy lun odwrotnie więcej witamin i zieleniny. Dla karmienia molly polecam zielony szpinak i sałate ale tę ostatnia tylko z własnego ogródka bo te w sprzedaży moga być trujące dla ryb. Dlatego obserwój dalej...

112,25
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 26, 2005, 18:11:04 »

zakupiłem dziś platki i były zdrowiuśkie
kiedy wpuściłem je do akwarium to samica od razu popłynęła w gąszcz i siedziała bez ruchu, teraz terz siedzia samiec troche pływał. Teraz i samiec zaczął sie robić dziwny, popłynął do samicy i stoi na ogonie.
puknęłem w szybe no i sie troche ruszył ale zaraz spowrotem zaczął tak dziwnie stać na ogonie.
No i czy to jest choroba czy tylko wystraszenie bo mi to one dziwnie wyglądajo, tak jakby miały zaraz zdechnąć. Może dlatego że pływały w stadzie a teraz jest ich tylko 2. kupiłem tylko 2 na początek na próbe i chyba ich jeszcze dokupie.

PS:Napisałem ten post w tym temacie bo uwazam że to podobne schorzenia.

Bonzo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 28, 2005, 19:12:25 »

obserwuję i stan bez zmian nic sie nie pogarsza a może nawet polepsza. zauwazyłem charekterystyczne kiwanie, ale pokładanie sie na dnie jakby ustepuje <mniej razy zauwazyłem>zgdonie z słuszna rada nie leje mfc.
karmie Crispsami tetry i roslinnym tropicala na sałate z ogródka musze poczekac jeszcze;)
co do tych platek moze to cos podobnego jak w przypadku tych molinezji. a moze problemy z przystosowaniem do nowych warunków?? rozumiem ze zastosowałes wszystkie zasady obowiazujace przy wpuszczaniu nowych ryb...

60l- ogólne
220l-in progress
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 28, 2005, 19:39:15 »

no jasne ze tak
najpierw położyłem torebkę w wodzie na ok 15min. i  w tym czasie powoli mieszałem z wodą z akwarium.Troche mniej sie chowają ale jak sie zchowają to wyglądają jak zdechłe.

jak sie molinezja tak kiwa to może jest przeziębiona :?:
objawy są właśnie takie

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: