Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Jak zdobyć rzadki gatunek ryby? - tetraodon miurus
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak zdobyć rzadki gatunek ryby? - tetraodon miurus  (Przeczytany 13580 razy)
pufferka
Nowy
*

« : Marzec 07, 2011, 12:27:39 »

Bardzo mi zależy na zdobyciu kolcobrzucha brunatnego - tetraodon miurus (ang. congo puffer). Czy ktoś wie w jaki sposób kupić taką rybę? Jak ją sprowadzić? Gdzie zamówić? Bardzo proszę o pomoc. Zamierzam dla tej ryby założyć oddzielne akwarium, bedzie miała jak w raju:-). Jestem biologiem i kocham zwierzęta, jednak najbardziej fascynują mnie Pufferki - to moja największa pasja!

„Człowiek mądry uczy się na swoich błędach, człowiek sprytny uczy się na cudzych błędach, człowiek głupi nigdy się nie uczy”.
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 07, 2011, 13:43:22 »

Pytać importerów, bo ciekawe ryby rzadko kiedy pojawiają się ot tak, same z siebie. Po najmniejszej linii oporu zapytać na PW użytkownika Drago skąd bierze ciekawostki i poczekać na odpowiedź Wink

Ja bym zaczął od allegrowicza AkwaPasja-pl i konkretnie w przypadku ryb afrykańskich www.hassar.eu W pierwszym przypadku na wszelki wypadek zacznij od przeczytania tego tematu: http://www.akwarium.net.pl/forum/akwarystyczne-pogaduszki/akwa-pasja-przereklamowana-firmasprzedawca/ Wink
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2011, 13:45:00 wysłane przez ducze » Zapisane

emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Marzec 07, 2011, 13:48:19 »

Pufferka sprawdź wiadomości PW
Napisałem mniej więcej to samo co ducze Smiley

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
pufferka
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Marzec 07, 2011, 18:53:35 »

Dzięki wielkie za wszystkie podpowiedzi, wszędzie gdzie się dało wysłałam już maile z zapytaniem o tą rybę. Dodam tylko dla zainteresowanych ,że znalazłam dodatkowo zagraniczną stronkę gdzie można zamówić ryby, nie wiem tylko czy w ilościach detalicznych:-), tam również napisałam. Adres strony: http://www.goslinea.com/Shipping%20info.htm.  Teraz czekam na odpowiedzi...

„Człowiek mądry uczy się na swoich błędach, człowiek sprytny uczy się na cudzych błędach, człowiek głupi nigdy się nie uczy”.
pufferka
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 07, 2011, 20:14:28 »

Otrzymałam już odpowiedź ze strony: www.hassar.eu  Napisali ,że w najbliższym czasie ryba ta nie będzie dostępna jednak w przyszłości na pewno tak, zapytali także ile sztuk mnie interesuje. Zastanawia mnie teraz jak można zinterpretować w tym przypadku słowo przyszłość....chociaż nie pali mi się spokojnie mogę czekać dobrych kilka miesięcy. Odpisali mi również ze strony:http://www.goslinea.com/Imports_AfEx.html. Owszem mogą wysłać transport do Polski na wybrane lotnisko...tak mają ten gatunek. Jednak nie wyślą mi pojedynczej sztuki! (2..3 pewnie tez nie)-za drogi transport. A mnie interesuje 1-2 sztuki, max 3 gdyż ryby te są ekstremalnie agresywne. Najlepiej trzymać jedną w minimum 126l!   Czekam teraz na odp. od Artura - puki co jedyna nadzieja....

Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #5 : Marzec 08, 2011, 00:21:47 »

pufferka  Najbardziej ciekawi i zastanawia mnie ta mityczna wręcz agresja, bo z informacji które znalazłem wynika że ludzie którzy piszą o tej rybie nigdy jej nie mieli. I agresja objawia się zjadaniem mniejszych ryb, a jak jest z większymi, też je zaatakuje i zje ?

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Marzec 08, 2011, 12:35:24 »

Przejrzałem kilka for i wychodzi, że różnie to może być, ale raczej atakuje większe ryby, wyszarpuje kawałek i znowu się zakopuje. Ale pewnie jak ma mniejsze ryby albo skorupiaki w zasięgu to woli zdecydowanie je od ataku na coś większego. To nie taka znowu rzadka ryba, sporo osób je opisuje.

pufferka, w jakim zbiorniku chcesz próbować z trzymaniem więcej niż 1 sztuki? bo ja bym jednak stawiał na to, że one się nie polubią Wink ale tak jak Drago mówi, różnie z tym może być.

pufferka
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Marzec 08, 2011, 13:25:53 »

Przez słowo rzadka rozumiem to, że ciężko ją zdobyć w Polsce, i nic po polsku o niej nie ma, nie znam tez żadnego pobratanka- posiadacza tej ryby:-) Z tego co czytałam to zje każdą rybę jaka znajdzie się w zbiorniku nawet sporej wielkości. Mniejsze połyka w całości, większe na raty:-)
Co do ilości to najlepiej jedna w zbiorniku. Jednakże jeżeli już się uda to chyba zamówię z dwie....żeby chociaż jedna przeżyła..to rybki wrażliwe na azotany i tp..niewiem w jakim stanie mogą dotrzeć. Jeżeli obie by przeżyły to albo sie zaprzyjażnią;-) albo cos trzeba będzie wykombinować

pufferka
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Marzec 10, 2011, 11:53:39 »

Jest!!!!!!!! Pan Artur (Akwapasja.pl) poinformował mnie, że może sprowadzić Tetraodon Miurus. Nadzieję dał mi też sklep http://www.hassar.eu/  gdyż podobno zmieniają jednego z dostawców i rybka ta znajduje się na liście..więc być może tez od nich będzie można zamówić moją "konewkę"(bo taki kształt ma rybka Smiley)
Więc cóż...trzeba zacząć rozglądać się za lokum i odpowiednim sprzętem.

Dziękuje wszystkim za dobre rady! Good !

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Marzec 10, 2011, 13:14:39 »

No to świetnie Smiley

Sprzętu to wiele nie trzeba. Światła w "fabrycznych" pokrywach będzie aż nadto, dekoracji mu nie trzeba, jedynie kupa piachu z jakiegoś marketu i ryba będzie szczęśliwa. Jako filtracja jakaś porządna turbina z gąbką spokojnie 1 czy 2 ryby pociągnie. A że lubią spory przepływ to możesz wziąć sporo przewymiarowaną pompę. Tylko musisz uważać, żeby nie wziąć znowu za drobnego piachu, bo ogólnie piach + duży przepływ jest ciężki do okiełznania Wink Dlatego piach weź gruby, kolec się spokojnie w nim zakopie a nie będziesz miała wiecznych problemów z piachem w toni.

PS. Tu Artura wszyscy mniej lub bardziej znają, więc ten "pan" jakoś dziwnie brzmi Wink w ogóle w necie panowanie jest jakieś nienaturalne Wink

pufferka
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Marzec 10, 2011, 13:43:44 »

Do Pana Ducze Cheesy .....czyż to nie brzmi dumnie? Smiley

Jak więc widać po moim piśmiennictwie  na forach do tej pory rzadko bywałam, ... tak więc pierwsza zasada 1. Bez "panowania"  Smiley

Myślałam, że kupię bialy pisaek kwarcowy z internetu....ale ten jest zazwyczaj bardzo drobny....Jak myslisz jaka granulacja bedzie najlepsza?? Myślę tez nad kolorem...biały ładny ale czy ryba nie bedzie się stresować....

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Marzec 10, 2011, 14:06:07 »

Do Pana Ducze Cheesy .....czyż to nie brzmi dumnie? Smiley
No dobra, w moim przypadku faktycznie brzmi dobrze  Grin

Myślałam, że kupię bialy pisaek kwarcowy z internetu....ale ten jest zazwyczaj bardzo drobny....Jak myslisz jaka granulacja bedzie najlepsza?? Myślę tez nad kolorem...biały ładny ale czy ryba nie bedzie się stresować....
Każdy najpierw myśli o białym Wink tylko one faktycznie są raczej dość drobne, bo to najczęściej nie jest naturalny piach, tylko kruszywo. Jeżeli zbiornik ma być zrobiony pod rybę i obserwację jej zachowań to polecam jednak naturalny rzeczny kolor. Granulacja myślę, że taka w okolicach 1mm. Ja miałem w słonawym akwarium najpierw biały bardzo drobny piasek, potem jednak przykryłem go grubszym, przypadkiem dostałem szary od znajomego, ładnie ten kolor wyglądał. Ale prawdę mówiąc nie widziałem takiego w sprzedaży. Ale w naturze w Polsce szary piach jest dość powszechny więc może i da się takowy kupić.

Edit// takie przemyślenie mnie naszło co do tego puffera i tego co o nim piszą. Z jednej strony faktem jest, że przesiaduje w piachu i stamtąd poluje. Ale jakoś kiepsko mi się to łączy z tym co piszą o ich naturalnym środowisku. Bo jakoby żyje w dużych rzekach, ale o często mocnym nurcie a wręcz w pobliżu wodospadów. A rzeki o szybkim nurcie, nie mówiąc o miejscach turbulentnych rejonach wodospadów, mają raczej skalisto- żwirowe podłoże. Po prostu piach jest stamtąd bardzo szybko wymywany. Konkluzja dla mnie jest taka, że może i żyją w takich rejonach, ale skoro piach jest im niezbędny do życia (a jest) to przesiadują w spokojnych zatoczkach, rozlewiskach etc, i robiąc dla nich akwarium, wymogiem silnego przepływu bym się jednak nie przejmował. Tak mi się to wymyśliło, nie wiem czy prawidłowo, bo tylko pobieżnie przestudiowałem to co o nich piszą Smiley

« Ostatnia zmiana: Marzec 10, 2011, 14:14:46 wysłane przez ducze » Zapisane

Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Marzec 10, 2011, 16:01:06 »

Zawsze polecam ten piasek:
http://www.leroymerlin.pl/produkty/piasek-kwarcowy-dekoracyjny-kreisel,1169114553,1169113778.html
Sam go posiadam od pół roku i jestem zadowolony. Przede wszystkim niska cena, nie unosi się w wodzie, kolor też raczej z rodzaju tych ładnych  Good !

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

pufferka
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Marzec 10, 2011, 21:35:32 »

takie przemyślenie mnie naszło co do tego puffera i tego co o nim piszą. Z jednej strony faktem jest, że przesiaduje w piachu i stamtąd poluje. Ale jakoś kiepsko mi się to łączy z tym co piszą o ich naturalnym środowisku. Bo jakoby żyje w dużych rzekach, ale o często mocnym nurcie a wręcz w pobliżu wodospadów. A rzeki o szybkim nurcie, nie mówiąc o miejscach turbulentnych rejonach wodospadów, mają raczej skalisto- żwirowe podłoże. Po prostu piach jest stamtąd bardzo szybko wymywany. Konkluzja dla mnie jest taka, że może i żyją w takich rejonach, ale skoro piach jest im niezbędny do życia (a jest) to przesiadują w spokojnych zatoczkach, rozlewiskach etc, i robiąc dla nich akwarium, wymogiem silnego przepływu bym się jednak nie przejmował. Tak mi się to wymyśliło, nie wiem czy prawidłowo, bo tylko pobieżnie przestudiowałem to co o nich piszą Smiley

Ciekawe spostrzeżenie.............Nurt rzeki jest najsilniejszy na początku przy źródle i stopniowo słabnie.........być może T.miurus żyje w dalszych odcinkach rzeki  gdzie robi się szersza, a nurt spokojniejszy, a tym samym piasek się utrzymuje. Trudno powiedzieć...jakkolwiek i tak w akwarium muszę zastosować sporą nad filtrację czyli duży przepływ, gdyż rybka jest podobno bardzo wrażliwa na zw. azotu, a w dodatku mocno brudzi..

Zawsze polecam ten piasek:
http://www.leroymerlin.pl/produkty/piasek-kwarcowy-dekoracyjny-kreisel,1169114553,1169113778.html
Sam go posiadam od pół roku i jestem zadowolony. Przede wszystkim niska cena, nie unosi się w wodzie, kolor też raczej z rodzaju tych ładnych  Good !

Rzeczywiście bardzo tanio wychodzi ten piasek Cheesy ...o takim sklepie bym nie pomyślała Smiley  
« Ostatnia zmiana: Marzec 10, 2011, 21:45:05 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #14 : Marzec 11, 2011, 06:08:10 »

pufferka z moich obserwacji ryb zakopujących się to wydaje mi się że tak jak pisał ducze ze sklepu najlepszy jest kwarc granulacja 1 mm. Ale jeżeli mieszkasz blisko rzeki to piasek rzeczny jest o wiele lepszy, tylko problem w tym że trzeba go długo płukać w wiadrze. Syfu było co nie miara mimo że brałem z wierzchu i wydawał się bardzo czysty. Przynajmniej ten który ja z rzeki wydobywałem.
A jakie miałaś lub masz kolcobrzuchy ?

ducze te kolcobrzuchy chowają się między kamieniami bo doskonale są tam zamaskowane stąd też wyławiane są z takich miejsc. Dlatego najlepiej żeby akwarium było przynajmniej w części wyłożone większymi gładkimi kamieniami, a reszta pach. Mnie najbardziej jednak nurtuje to że nie polecają trzymać ich z żadnymi większymi rybami. Powodem jest to że podobno obgryzają pletwy lub wygryzają kawałki ciała. Jednak Ichthyborus ornatus jest podobno wybitnie płetwo żerny i też nie polecają go trzymać z innymi rybami. U mnie puki co wszystkie ryby z którymi pływa mają płetwy nienaruszone. Ale zazwyczaj o rzadszych rybach piszą ludzie którzy nigdy ich nie mieli i przepisują to co znajdą w necie. Dlatego gdy pufferka napisała o tym gatunku rozmawiałem z Arturem o jego dostępności i teraz sam się przekonam jak to z nimi jest.
A Ty nie myślisz o takim dodatku do swoich afrykasów ?

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: