Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Dziurawica  (Przeczytany 1878 razy)
kapek98
Nowy
*

« : Luty 22, 2011, 20:42:20 »

Witam.mam pewien problem.a mianowicie dziuawice . zaczeło się od od danio pręgowanego padły 2 .a teraz martwi się o inne ryby. gurai dostały ciemne paski.jak ktos miał by info to tej chorobie i leczeniu to proszę pisac.
a jeszcze jedno czy mozna odkazic akwa jakims hemicznym czyms lub inaczej?
Harriet
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Luty 26, 2011, 11:04:29 »

witam, poszperałam troszkę w literaturze. Odpowiedź znalazłam w "choroby słodkowodne ryb akwariowych-praktyczny przewodnik" Radosława Bednarczuka. Jeżeli dobrze zdiagnozowałeś chorobę to jest ona spowodowana przede wszystkim złymi warunkami panującymi w akwarium i brakiem witamin. Do leczenia Bednarczuk poleca Bactopur direct sery, witaminy i częste odmulanie dna, połączone z podmianą wody. Pisze też, że przy rekonwalescencji (po skończeniu leczenia bactopurem) dobrze jest ustawić temperaturę na taką jaka jest charakterystyczna dla tarła danego gatunku oraz dodaniu do wody soli niejodowanej: 1 łyżka stołowa na 20litrów. Witaminy podajemy przez cały czas i oczywiście częste odmulanie z podmianą wody naświeżą
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: