Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: [200] - Sirius  (Przeczytany 4784 razy)
Sirius
Zainteresowany
**

Akwarystyka i Bonsai

« : Luty 19, 2011, 18:14:01 »

Kiedyś widziałem taka fajną fotkę, na której z morza widać było krótką plażę, kilkanaście skałek porośniętych krzakami i trawami, za którymi rosły większe krzaki i drzewa. Pomyślałem, że spróbuję zrobić coś takiego w akwarium. W trakcie prac koncept zmieniał się wiele razy i wyszło to, co wyszło.

Akwarium: 200 l (100x40x50)
Oświetlenie: 4x39W T5 (docelowo ma być 4x39W)
Filtracja: JBL CP e900
Grzałka: 100W
Podłoże: jasny żwirek Zolux
Dekoracje: kamienie bazaltowe
Nawożenie: CO2 z butli, K2SO4, KNO3, KH2PO4, MgSO4*7H2O, mikro Intermag

Rośliny:
- Alternanthera reineckii 'rosaefolia'
- Rotala rotundifolia
- Heteranthera zosterifolia
- Gwiezdnik okółkowy
- Rotala sp. 'Colorata'
- Egeria densa
- Hydrocotyle leucocephala
- Mayaca fluviatilis

Obsada:
- Skalar x4
- Otosek x4
- Pielęgniczka Ramireza - parka
- Caridina japonica x6
- Black Molly x2

14 dzień

13.04.2011

08.06.2011

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 08, 2011, 16:40:10 wysłane przez Sirius » Zapisane

Akwarystyka jest jak bonsai - wymaga czasu i cierpliwości
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Luty 19, 2011, 19:32:54 »

Mi się podoba, klimatycznie itp. I mimo, że pół akwarium jest puste nie wydaje mi się, że jest pusto Smiley Fajny pomysł z tym obsadzeniem roślinek skałkami  i kamykami. Chciałem zapytać tylko... codziennie podajesz te nawozy każde z osobna ? Dlaczego nie co tydzien? Albo przy podmianach? Pytam, bo może sam bym zaczął tak robić, ale kurde zaczynam prace o 6 rano i nie chce wstawać godzinę wcześniej, żeby podawać nawóz Smiley

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Luty 19, 2011, 20:34:03 »

Dno będzie czymś porośnięte ? Ciekawie się zapowiada, trzeba jednak poczekac az zielsko sie ruszy.
Jakie planujesz dawki nawozów ??
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Luty 19, 2011, 20:47:55 »

Jakie planujesz dawki nawozów ??

No przecież napisał:

Plan jeśli chodzi o nawożenie jest następujący. Przez najbliższe 3-4 tygodnie przez 5 dni w tygodniu będą podawane:
- K2SO4 - 15 ml dziennie
- KNO3 - 6 ml dziennie
- KH2PO4 - 0,3 ml dziennie
- MgSO4*7H2O - jeśli będzie taka potrzeba.
- mikro Intermagu dopiero od 6 tygodnia, chyba, że rośliny zaczną się o mikro dopominać.

Teraz czekam aż mi się troche to wszystko rozrośnie.

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Luty 19, 2011, 20:51:29 »

ciekawi mnie czy ei, pół ei czy jeszcze cos innego, ogólnie to niedoprecyzowałem bo miałem na myśli docelowe nawożenie ;p napisał że to na chwile obecną, poza tym troche minimalistyczne nie sadze ze sie utrzyma tak niska podaż w dłuższej perspektywie ;p
Sirius
Zainteresowany
**

Akwarystyka i Bonsai

« Odpowiedz #5 : Luty 19, 2011, 21:35:55 »

Przede wszystkim dziękuje za pierwsze opinie.
Chciałem zapytać tylko... codziennie podajesz te nawozy każde z osobna ? Dlaczego nie co tydzien? Albo przy podmianach?
Jeśli chodzi o dawkowanie, przyjąłem pewne ilości wyjściowe, które podzieliłem sobie na pięć dni (pięć dawek). Dawki dzienne podaję od soboty (po podmianie) do środy. W czwartek i piątek nie podaję ponieważ w sobotę robię podmianę. N:P podaję w stosunku 16:1.
ciekawi mnie czy ei, pół ei czy jeszcze cos innego, ogólnie to niedoprecyzowałem bo miałem na myśli docelowe nawożenie ;p napisał że to na chwile obecną, poza tym troche minimalistyczne nie sadze ze sie utrzyma tak niska podaż w dłuższej perspektywie ;p
Nawożenie póki co rzeczywiście minimalistyczne. Mam zamiar zwiększać dawki wraz z rozrostem roślin i wydłużaniem czasu świecenia.
Wielkość dawek docelowych zależeć będzie przede wszystkim od tego w jakim tempie będą rosnąć rośliny i jak będą wyglądać. Na ustalenie konkretnej dawki niestety trzeba czasu i na chwilę obecną nie jestem w stanie określić wielkość dawki docelowej. Może się okazać, że np azotu trzeba będzie podawać 12 lub 15 ml dziennie. W poprzednim akwarium do dojrzałego zbiornika obsadzonego mniej więcej w 60%  roślinami, z tego co pamiętam samego KH2PO4 lałem dziennie coś około 3 ml.
Dno będzie czymś porośnięte ? Ciekawie się zapowiada, trzeba jednak poczekac az zielsko sie ruszy.
Liczę tu na glośkę i Staurogyne

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Luty 19, 2011, 22:35:42 »

nie to że się czepiam ale ml nic mi nie mówią nie wiem jakie masz stężenie.. jakbyś mógł to używaj ppm

masz gdzies zdjecia swojego akwa z nawozeniem z tym stosunkiem 16:1 ?
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Luty 20, 2011, 10:03:20 »

Ja niestety nie mam tyle czasu z rana, żeby podawać dzienne dawki, chociaż już dawno o tym myślałem. Ale nie jestem pewien, gdzieś wyczytałem, że wielkiej różnicy nie ma w podawaniu nawozów z rana lub po południu... Jak to się ma w rzeczywistości ?

Sirius
Zainteresowany
**

Akwarystyka i Bonsai

« Odpowiedz #8 : Luty 20, 2011, 10:39:02 »

nie to że się czepiam ale ml nic mi nie mówią nie wiem jakie masz stężenie.. jakbyś mógł to używaj ppm
Nie lubię ppm'ów  Wink Dawki tygodniowe
Potas - 20 ppm (do tego dochodzi jeszcze potas z KNO3, podobno jest go tam ponad 30%)
Azot - 10 ppm
Fosfor - 1 ppm
masz gdzies zdjecia swojego akwa z nawozeniem z tym stosunkiem 16:1 ?
Niestety, nie mam.
Ale nie jestem pewien, gdzieś wyczytałem, że wielkiej różnicy nie ma w podawaniu nawozów z rana lub po południu... Jak to się ma w rzeczywistości ?
Wiem, że niektórzy bawią się w podawanie makro rano i wieczorem mikro. Nie wiem jak to się ma do rzeczywistości i czy roślinom robi to jakąś różnicę. Ja nie mam zamiaru bawić się w ten sposób. Nigdy nie przestrzegałem tej "reguły". Kiedyś podawałem jak popadło, rano jak nie zapomniałem, albo po robocie popołudniu jak zapomniałem rano  Grin I wszystko rosło. O jednym nie wolno mi zapomnieć - odkręcić rano CO2 (nie mam elektrozaworu)  Grin Zapomnieć o CO2 to prosić się o kłopoty.

EDIT:
Zastanawiam się nad parką pielęgniczek ramireza. Nigdy nie posiadałem takiej "konfiguracji" a i na forum raczej ciężko jest znaleźć jakieś informacje jak takie połączenie funkcjonuje (przeglądałem posty aż z listopada i nic). Ramirezy poradzą sobie w zbiorniku z czterema skalarami?
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2011, 11:08:45 wysłane przez Sirius » Zapisane

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Luty 20, 2011, 15:43:40 »

Miałem ramirezki w 200l akwarium razem ze skalarami i wszystko razem bezkonfliktowo żyło

Co do dawek tygodniowych/dziennych to wszystko zależy jak duże dawki sie podaje, jak ktos wali fosfor i azot tonami to imho lepiej rozbic na mniejsze dawki
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Luty 20, 2011, 16:46:10 »

Ja mam parkę ramizek m.in. z gurami i nie zauważyłem konfliktów.

Sirius
Zainteresowany
**

Akwarystyka i Bonsai

« Odpowiedz #11 : Luty 24, 2011, 11:07:45 »

Wpuściłem parkę (chyba udało mi się w sklepie trafić na dobraną). Dość szybko "rozgościły" się w akwarium i pływają swobodnie po całym zbiorniku, ignorowane przez skalary.

Sirius
Zainteresowany
**

Akwarystyka i Bonsai

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 13, 2011, 20:04:22 »

Mały update:
Po czterech (a może nawet i pięciu przycinkach) wygląda to tak:

Zmiana przede wszystkim w nawożeniu (glony zmusiły). Więcej podaję NO3 i PO4. Oprócz CO2 podaje Carbo Aqua-Artu i powiem Wam, że się świetnie spisuje, a tańsze niż EC. Mikro Intermagu 2ml codziennie.

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 18, 2011, 02:19:12 »

mikro nie rozcieńczone? ile ppm Fe wychodzi na tydzień?
Sirius
Zainteresowany
**

Akwarystyka i Bonsai

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 18, 2011, 06:48:18 »

mikro nie rozcieńczone? ile ppm Fe wychodzi na tydzień?
Oczywiście, że rozcieńczone - w 600ml destylki. A ile Fe wychodzi - nie wiem i w zasadzie nie dbam o to. Nawet testami przestałem się regularnie bawić.

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: