Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « moczarka, brazowienie lodygi po przycince
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: moczarka, brazowienie lodygi po przycince  (Przeczytany 2016 razy)
vaden
Nowy
*

« : Luty 13, 2011, 18:15:47 »

Witam. Ostatni przycinalem moczarke i zauważyłem ze po 3 dniach końcówka lodygi w miejscu w którym ciolem zaczola brazowiec  . I tu moje pytanie czy to jest normalne ? A jak nie to co moge zrobić . Nie ma co2 a rośliny naworze produktami firmy aqua art macro i ferro+ . Proszę o pomoc .
akwarystycznie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Luty 13, 2011, 20:57:43 »

Rośliny powinny być przycinane b. ostrymi nożyczkami, bo inaczej postrzępisz włókna i może stać się to co tobie się stało.
Ale niech mnie ktoś poprawi, bo pewna nie jestem. Smiley

The only place where success comes before work is in the dictionary.
("Jedyne miejsce gdzie sukces przychodzi przed pracą jest w słowniku" - angielskim)
vaden
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 13, 2011, 21:03:00 »

A czy roślina bd dalej rosła czy mogę sobie szukać nowej ?
akwarystycznie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Luty 13, 2011, 21:17:34 »

Może spróbuj obciąć ją troszkę niżej ostrymi nożyczkami. Ale poczekaj, aż ktoś inny ci odpowie, bo nie jestem pewna czy to jest właściwa przyczyna.

The only place where success comes before work is in the dictionary.
("Jedyne miejsce gdzie sukces przychodzi przed pracą jest w słowniku" - angielskim)
Jkb
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 14, 2011, 21:56:09 »

Też jakiś czas temu podcinałem moczarkę i niektóre łodygi zbrązowiały, zwiotczały i nadawały się jedynie do wycięcia.
Mam jeszcze inny problem. przycinałem ją pierwszy raz od nowości. pierwsze łodygi były normalne. po przycince, nowe pędy są znacznie cieńsze, mizerne i wolniej rosną, a 'liście' od starej macierzystej łodygi odpadają. Efekt jest marny! mam grube patyki wyrastające z ziemi i cienkie odrosty.
Da się coś z tym jeszcze zrobić? podciąć wszystko jeszcze raz, czy wywalić w cholerę?
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Luty 14, 2011, 22:29:29 »

vaden zamiast ferro lepiej kup classic bo bedziesz miał glony
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: