Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « CHoroba neonów i kardynałek
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: CHoroba neonów i kardynałek  (Przeczytany 3586 razy)
bemka
Stały użytkownik

dalej, dalej i dalej ośka !!!

« : Luty 05, 2011, 18:43:06 »

Witam. Mam pewien problem otóz posiadam obsade ryb. 2 ostronosy, 2 bocje wspaniałe, glonojad, 2 kiryski spichrzowe, 1 drewniak, 2 piskorki i mialem 20 kardynałek. podmiany wody co 2 tygodnie, i od zawsze kiedy kupie stado kardynałek czy neonów inessa zawsze pojedynczo padaja. a zaczyna sie od tego że zawsze ryba wyglada jakby wychodzona aż sam kręgosłup widać i zdycha.I całe stada tych ryb padaja.Nie wiem czy to jest jakas choroba genetyczna tych ryb czy to jakas choroba akwarium?Na co zwrócic uwage, dodam że ryby kupuje zawsze u tego samego sprzedawcy. A ostatnio zauwazyłem że ostronos tak samo zaczyna chudnąć... i do tego ma białe kropki w źrenicach.

112 l, aqua glo +2x standardowa!, 1 glonojad, 2 kiryski, 1drewniak, 2 bocje wspaniałe, 1 kosiarki,2 piskorki, 2 ostronosy,20 kardynałek, 2 ostronosy
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 05, 2011, 19:04:27 »

proponuje załozyć wątek w dziale obsady bo masz fatalną obsadę - konieczna korekta  Tongue

dziwi mnie że wymagasz jakijes odpowiedzi a nie podałeś nawet podstawowych parametrów wody np temp. kh gh twardość kranówki jesli ja lejesz, zawartość NO3
bemka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Luty 05, 2011, 19:09:36 »

Oj wiem z obsada, ale nie tu problem. NO3 nie mam czy zmierzyc PH 7. Leje wode ze studni głebinowej. Temp wody 28 stopni

112 l, aqua glo +2x standardowa!, 1 glonojad, 2 kiryski, 1drewniak, 2 bocje wspaniałe, 1 kosiarki,2 piskorki, 2 ostronosy,20 kardynałek, 2 ostronosy
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 05, 2011, 23:35:26 »

neony i kardynałki wolą chłodniejszą wodę do 25 *C
na pewno nie jest to jedyna przyczyna zgonów ale mogło sie to przyczynić do osłabienia ryb

woda ze studni zazwyczaj jest bardzo twarda, moze tez być zanieczyszczona azotynami z pól uprawnych. Powinieneś przebadać tą wodę pod kątem twardosci i zawartosci NO3

akwarium dojrzewało zanim wpusciłes ryby?

ryby przed wpuszczeniem aklimatyzowałes do nowych warunków czy od razu wpusciłes do akwarium?
« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2011, 23:39:29 wysłane przez Pethro » Zapisane
bemka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Luty 06, 2011, 12:50:02 »

Akwarium mam juz dość długo także odpada opcja że niedojrzałe, ryby wpuszczam zawsze odrazu, ale ona tak odrazu nie padaja tylko tak jakby stopniowo po tygodniu pierwsza i tak po kolei, studnia jest podłączona do domu i wodna jest pitna także mysle że zanieczyszczenia odpadaja, jedynie zrobie te testy i wtedy zobaczymy,a jak to wytłumaczyc takie chudnięcie ryb?

fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Luty 06, 2011, 17:58:03 »

A czym je karmisz?

bemka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Luty 06, 2011, 23:51:29 »

Ochotką mrożoną oraz sypkim pokarmem. A zauważyłem że ten ostronos nic nie je wogole.I juz od miesiaca chudnie.Inne ryby wcinaja aż uszy sie trzęsą. Bocje to rzucaja sie

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Marzec 03, 2011, 23:52:38 »

I jak tam testy zrobione, czy padło wszystko i się poddałeś ?  Huh

Rośliny jakieś masz ?

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: