Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Robizoo - firma na allegro której nie polecam
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Robizoo - firma na allegro której nie polecam  (Przeczytany 12045 razy)
maciuleczek
Zainteresowany
**

« : Luty 03, 2011, 19:48:20 »

Hej akwaryści

Chciałbym wam opisać moją sytuację z firma Robizoo z Zielonej Góry poprzez którą zamawiałem na allegro dwa akwaria. Wnioski wyciągnijcie sami.

Pierwsze akwarium z dodatkami (filtr, grzałka) zamawiałem około bożego narodzenia zeszłego roku. Dostałem je po około 7 dniach roboczych (czyli ok). Niestety pokrywa od akwarium była pęknięta nie mówiąc o tym, że dostałem w zestawie filtr o mniejszej mocy niż był prezentowany na stronie. No ale olałem sprawę i uznałem, iż to przypadek, więc nie wystawię im negatywnego komentarza. Po reklamacji dostałem właściwą pokrywę. O filtr się nie upomniałem.

Drugie akwarium zamawiałem 18 stycznia, wpłata doszła 21 stycznia. Miało ono dość niestandardowe rozmiary 80x40x45. Dostałem je, odebrałem od kuriera i ku mojemu zdziwieniu okazało się, iz akwarium nie jest o tych wymiarach co zamawiałem, było o 5 cm mniej szersze, co mi nie pasowało do szafki i ogólnie nie to zamawiałem. Nie mówiąc o tym, że siatkę na rybki dostałem mniejsza niż była na zdjęciu, ale to kompletny drobiazg.

Wkurzyłem się trochę, bo to już druga wpadka tej firmy, a miałem zaplanowane różne rzeczy w tygodniu aby kupić do tego akwarium. Zadzwoniłem do Robizoo i kazali mi odesłać i pan powiedział na moje zapytanie "Czy jak im wyślę potwierdzenie wysyłki tego akwarium to czy wyślą mi od razu akwarium" "Tak to jest jakieś rozwiązanie". Więc wysłałem akwarium, wysłałem firmie faxem potwierdzenie nadania oraz mailem, że wysłałem im to potwierdzenie. Odpowiedzi brak. Mineło parę dni, a akwarium nie ma. Wysyłam więc maila z upomnieniem, kolejnego i dopiero po nim dostaje odpowiedź, że akwarium zaraz do mnie wyślą i będzie jutro. Był 8 dzień roboczy od momentu wpłynięcia pieniędzy, a w regulaminie mają, że przesyłka dochodzi do 7 dni roboczych. Akwarium dostałem 9 dni po wpłynięciu pieniędzy dnia 2 lutego.

Uznałem więc, że tym razem, aby być uczciwym wobec innych osób kupujących na allegro wystawie tej firmie negatywny komentarz. Sprzedający zwyczajowo miał pierwszy wystawić komentarz zresztą w ulotce którą dostałem pisali, że z przyjemnością wystawiają mi pozytywny komentarz (zrseztą sprawdziłem i nikomu ze stycznia chocby nie wystawili jeszcze żadnego komentarza). W swoim negatywnym komentarzu napisałem :

"Pierwszy raz zamawiałem akwarium i dostałem pękniętą pokrywę. Drugi raz zamawiałem akwarium i dostałem akwarium o niewłaściwym rozmiarze. Odesłałem je więc, ale na nowe czekałem tydzień. Nie polecam więc niestety. Jedyny plus niskie ceny."

Poszedłem spać. Następnego dnia wchodzę na allegro na swoje konto i ku mojemu zdziwieniu znajduję taką odpowiedź pod tym komentarzem :

Pomimo szybkiej dostawy i pozytywnie załatwionych reklamacji, które nastąpiły i tak z winy kupującego dostaliśmy negatyw. Niestety wszystkim się nie dogodzi i zawsze będą występować ludzie odbiegający delikatnie od normy.

!!!!

a w komentarzu wydanym przez sprzedającego takie coś :

W naszym regulaminie jest wyraźnie napisane termin dostawy do 7 dni roboczych od otrzymania pieniążków. Pomimo szybszej dostawy i pozytywnie załatwienia reklamacji dostaliśmy negatyw. Nie polecam nikomu. Wielki NEGATYW !!!!!

Nie ma co ukrywać, ale ta firma nie tylko nie przeprosiła mnie za zaistniałą sytuacje ani razu, nie tylko kłamie w żywe oczy, ponadto wyzywa mnie, że odbiegam od normy, to jeszcze przesyła nie to co trzeba, bądź popsute.

WIĘC JA W FIRMIE ROBIZOO NIGDY NIC NIE KUPIE DO CZEGO ZACHĘCAM I INNYCH.

« Ostatnia zmiana: Luty 03, 2011, 19:50:38 wysłane przez maciuleczek » Zapisane

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #1 : Luty 03, 2011, 20:44:18 »

Nie wiem o co się czepiasz.
Każdy sie może pomylić.
Temat został rozwiązany po Twojej myśli a te 2 dni zwłoki to aż tak wiele?
Rozumiem gdyby pokrywy nie wymienili, rozumiem gdyby akwarium nie wymienili, wiem też, że takie sprawy potrafią czlowiekowi podnieść ciśnienie ale bez przesady, w przypadku pozytywnego załatwienia reklamacji, nie daje się negatywnych komentarzy.

Ja akurat mam z robizoo dobre doświadczenia, 2 lata temu kupiłem u nich 112l z wyposażeniem i nie było kłopotu ani z dostawą ani z samym baniakiem.

chodys1910
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Luty 03, 2011, 20:51:22 »

ja tez mialem cos zamawiać w robizoo ale lepszą oferte miał trzmiel wszystko bez problemu.
Za to Aquario wysłalo mi nie tą swietlówke bo wyslali mi jakiś szmelc za 9 zł a ja chcialem za 50 wystawilem neg i odrazu napisali do mnie i sie dogadalismy.
Za co moge pochwalić tą firmę.

Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #3 : Luty 03, 2011, 20:55:56 »

ja tez mialem cos zamawiać w robizoo ale lepszą oferte miał trzmiel wszystko bez problemu.
Za to Aquario wysłalo mi nie tą swietlówke bo wyslali mi jakiś szmelc za 9 zł a ja chcialem za 50 wystawilem neg i odrazu napisali do mnie i sie dogadalismy.
Za co moge pochwalić tą firmę.
Najpierw trzeba się dogadywać, każdy się może pomylić.
Nie myli się tylko ten co nic nie robi.

Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Luty 03, 2011, 21:01:32 »

Tak z czystej ciekawości: mrs Ile dałeś za tą 112 -tkę>

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

maciuleczek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Luty 03, 2011, 21:16:32 »

Nie wiem o co się czepiasz.
Każdy sie może pomylić.
Temat został rozwiązany po Twojej myśli a te 2 dni zwłoki to aż tak wiele?
Rozumiem gdyby pokrywy nie wymienili, rozumiem gdyby akwarium nie wymienili, wiem też, że takie sprawy potrafią czlowiekowi podnieść ciśnienie ale bez przesady, w przypadku pozytywnego załatwienia reklamacji, nie daje się negatywnych komentarzy.

Jakby sie raz pomylili to byłby to przypadek i jak zaznaczyłem, mimo komplikacji i zmiany planów przy pęknietej pokrywie nie wystawiłem negatywnego komenatrza i nie wystawię po prostu żadnego. Jednak gdy ktoś drugi raz popełnia podobny błąd, na dodatek nie widać aby poczuwał się do odpowiedzialności, wysyła właściwe akwarium inaczej niż sie umówiłem telefonicznie, a później kłamie w odpowiedzi na mój komentarz, obraża mnie i zwala wine na mnie, to naprawde nie widzę innego wyjścia niż dawać negatywne komentarze takim sprzedawcom i informować innych o takich wydarzeniach.

Sam prowadzę firmę i zdarza mi czy moim pracownikom pomylić, to jest całkowicie normalne i w najlepszych firmach sie dzieje. Nie w tym rzecz. Ale zawsze za to przepraszamy, oddajemy część kasy czy na przyszłość dajemy zniżkę, no i nie wmawiamy klientowi, że plecie bzdury i jest nienormalny. Po prostu wiem dobrze, że jeden niezadowolony klient jest jak 20 zadowolonych a na dodatek kultura po prostu tego wymaga. No i 2 razy pomyłka względem tej samej osoby nie pamietam aby się nam zdarzyła, napewno nie w tak krótkim czasie jak tutaj - miesiąc. Dlatego dawanie takiego kometatrza jaki dałem, zresztą bardzo wyważonego, jest według mnie na miejscu i bardzo wskazane.

co do ceny tej 112 litrówki to przyznam ale to były grosze. Razem z filtrem, grzałką, pokrywą dałem 315 zl z transportem, czyli malutko. Niestety na tym plusy się kończą w moim kontakcie z ta firmą.

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #6 : Luty 03, 2011, 21:53:17 »

Tak z czystej ciekawości: mrs Ile dałeś za tą 112 -tkę>
Nie pamiętam ale grosze to wszystko kosztowało.

Jakby sie raz pomylili to byłby to przypadek i jak zaznaczyłem, mimo komplikacji i zmiany planów przy pęknietej pokrywie nie wystawiłem negatywnego komenatrza i nie wystawię po prostu żadnego. Jednak gdy ktoś drugi raz popełnia podobny błąd, na dodatek nie widać aby poczuwał się do odpowiedzialności, wysyła właściwe akwarium inaczej niż sie umówiłem telefonicznie, a później kłamie w odpowiedzi na mój komentarz, obraża mnie i zwala wine na mnie, to naprawde nie widzę innego wyjścia niż dawać negatywne komentarze takim sprzedawcom i informować innych o takich wydarzeniach.
Dostałeś własciwe akwarium czy nie?
Dostałeś odpowiednią pokrywe czy nie?

thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #7 : Luty 03, 2011, 22:06:42 »

Ludzie bądźmy wyrozumiali. Każdemu się może zdarzyć jakaś mała pomyłka (która w Twoim przypadku i tak została "naprawiona") bo to ludzie tym kierują, nie maszyny. Po za tym oni tam mają na pewno duże obroty, dużo rzeczy sprzedają więc tym bardziej pomyłka jest jak najbardziej na miejscu.
maciuleczek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Luty 03, 2011, 22:18:51 »

ok możecie mieć swoja opinię. Dla mnie to całe zamieszanie podwójne nadawało się na komentarz negatywny. To co wydarzyło sie po nim - kłamstwo, zwalanie winy na mnie i obrażanie jest nie tylko przykre, ale po prostu żenujące. Jeśli to dla was jest nadal nic po prostu mamy inny zakres tolerancji i na tym pozostańmy.
« Ostatnia zmiana: Luty 03, 2011, 22:20:50 wysłane przez maciuleczek » Zapisane

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Luty 03, 2011, 22:29:02 »

Masz racje kolego. Można się pomylic, ale nie dwa razy przy tam samym kliencie i jeszcze to kłamanie w żywe oczy to jak dla mnie lekka przesada.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Prezesik
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Luty 03, 2011, 22:45:15 »

Pomylić się zawsze można, ale obrażać klienta za to że nie jest zadowolony z usługi/produktu (do czego ma prawo), to jest kompletny brak znajomości podstaw marketingu. Choć tu żadna wiedza tajemna nie jest wymagana. Każdy kulturalny człowiek wie, że w takiej sytuacji mówi się: "przepraszam" i stara się tak załatwić sprawę by niezadowolony klient nikomu o tym nie opowiadał.

Ja bym ostro ustawił do pionu pracownika, który wystawił taki komentarz.
Nawet jeśli rzeczywiście mieli podstawy do wystawienia Tobie negatywnego komentarza (nie jako rewanżu za Twój negatywa), to powinni to rzeczowo uargumentować. Jeśli była Twoja wina, powinni ją wskazać. I to przede wszystkim w trakcie rozpatrywania reklamacji, a nie dopiero w komentarzu na Allegro.

Choć wydaje mi się, że po prostu trafiłeś na złego pracownika.
Mimo wszystko, nie przekonałeś mnie do tego, żeby unikać tej firmy jak ognia Wink
maciuleczek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Luty 03, 2011, 23:03:21 »

Nawet jeśli rzeczywiście mieli podstawy do wystawienia Tobie negatywnego komentarza (nie jako rewanżu za Twój negatywa), to powinni to rzeczowo uargumentować. Jeśli była Twoja wina, powinni ją wskazać. I to przede wszystkim w trakcie rozpatrywania reklamacji, a nie dopiero w komentarzu na Allegro.

tak wina moja, że miałem pretensje, że sie pomylili i nalegałem, aby wysłali mi właściwe akwarium. A największa wina, że smiałem wystawić im negatywny komentarz. Zresztą poczytałem sobie ich odpowiedzi na negatywne komenatrze i prawie każdy zaczyna sie "totalna bzdura!!!". To o czyms świadczy, że firma ma pracowników którzy nie  dbaja o PR.

Ja sam byłem kulturalny, acz stanowczy. Po prostu asertywny i trzymający za dane słowo.

Co do kupowanie lub nie ich produktów każdy niech sobie sam zdecyduje. Ja nie kupię na pewno. A gwoli uczciwości względem innych potencjalnych klientów chciałem podzielić się moim negatywnym przypadkiem z tą firmą.

rzymek1995
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Luty 03, 2011, 23:15:39 »

zgadzam sie z kliientem,klijent  nasz pan;d ja zamawialem akwarium u pyko jeszcze jakis filtr i grzalke polecam;p

Prezesik
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Luty 03, 2011, 23:30:04 »

tak wina moja, że miałem pretensje, że sie pomylili i nalegałem, aby wysłali mi właściwe akwarium. A największa wina, że smiałem wystawić im negatywny komentarz. Zresztą poczytałem sobie ich odpowiedzi na negatywne komenatrze i prawie każdy zaczyna sie "totalna bzdura!!!". To o czyms świadczy, że firma ma pracowników którzy nie  dbaja o PR.

Ja sam byłem kulturalny, acz stanowczy. Po prostu asertywny i trzymający za dane słowo.
Spokojnie, nie powiedziałem, że to Twoja wina. Stwierdziłem tylko, że jeśli gdzieś się dopatrzyli Twojego zaniechania, to powinni wskazać, w którym momencie. Zresztą skoro uważają, że pokrywa była uszkodzona z Twojej winy, nie powinni jej wymienić.
Ciekaw jestem tylko jak uzasadniliby, to że to z Twojej winy wysłali Ci nie takie akwarium jak chciałeś.  Grin

Rzeczywiście widać, że nie mają pojęcia o PR. Takie sprawy załatwia się tak, żeby klient nie ostrzegał przed firmą innych klientów.
A najlepiej zrobić tak, żeby powiedział: "to dobra firma, pomylili się, ale szybko swój błąd naprawili".
Jak widać w Robizoo nie wiedzą jak to zrobić.

A gwoli uczciwości względem innych potencjalnych klientów chciałem podzielić się moim negatywnym przypadkiem z tą firmą.
Inni potencjalni klienci uprzejmie Ci dziękują Wink
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #14 : Luty 04, 2011, 07:32:13 »

Kolego, jeśli już zarzucasz komuś kłamstwo i nieuczciwość to trzeba być konsekwentnym w swoim postępowaniu i samemu nie kłamać.
Wybiórcze traktowanie faktów, podciąganie zaistniałej sytuacji pod swoje nieszczęście i obracanie jej na swoją korzyść jest delikatnie mówiąc dziecinne:
W swoim komentarzu napisałem:
"Pierwszy raz zamawiałem akwarium i dostałem pękniętą pokrywę. Drugi raz zamawiałem akwarium i dostałem akwarium o niewłaściwym rozmiarze. Odesłałem je więc, ale na nowe czekałem tydzień. Nie polecam więc niestety. Jedyny plus niskie ceny."[/i]
Zapewne zapomniałeś napisać, że pokrywe po uwzględnionej pozytywnie reklamacji dostałeś właściwą?
7 dni roboczych to nie 7 dni w tygodniu.
W żadnym wypadku zaistniała sytuacja nie podciąga się pod negatyw. Negatywny komentarz był tylko i wyłącznie Twoją złośliwością.
Okres świąteczno noworoczny to czas wzmożonej pracy firm internetowych, z resztą nie tylko.
Nie pochwalam oczywiście zwalania winy na klienta jednak uczciwie Ci powiem, że na ich miejscu też wystawiłbym Tobie negatywa, zapewne o innej treści ale negatyw by był.

Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: