Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Prosze ocencie te wode  (Przeczytany 1859 razy)
DFX
Nowy
*

« : Styczeń 21, 2011, 16:06:45 »

Witam poprosil mnie znajomy zebym zbadal u niego wode, bo po dwoch dniach np w szklance robi sie zielony osad (glony). Wiec wode zbadalem testem (aquaset1-zoolek) i wyszlo mi cos takiego:
Ph-5.5
TWO-7.0
NH3-0
NO2-miedzy 0,2mg\l moze nawet do 0,4mg\l troszke dziwnie pokazalo
NO3 i tu uwaga braklo skali na testerze  Grin czyli w granicy >130mg\l (kolor w probce jak krew)
TWW- nie sprawdzalem bo nie mialem srodkow do zwiekszenia ph ale mysle ze nie jest to tak istotne

Wiem ze w tej wodzie rybek nie pochoduje ale on takom wode ma prosto z kranu i na codzien jom pije  Shocked i teraz pytanie do was czy picie takiej wody moze zaszkodzic jesli sie jom spozywa nieprzegotowanom ? i ew co byscie mu proponowali jesli by chial chodowac rybki ?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 22, 2011, 11:04:06 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 22, 2011, 18:30:54 »

Wlej wodę do pojemnika i odstaw na kilka dni i potem sprawdź jak wyglądają parametry.

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Styczeń 22, 2011, 19:12:33 »

dopuszczalny zakres dla NO3 to 50 mg/l  kolega ma wodę ze studni ??

DFX to ty zrobiłes te byki jom pijom itd czy grajewiak ci poprawił na byka  Grin

jedyne wyjcie to filtr RO + mineralizatory w zaleznosci od tego co chce hodować
DFX
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 22, 2011, 19:46:14 »

przemilcze ten temat bo sie nie znam na ortach i jak ktos chce sobie polskosc wytykac to powinien na olimpiade z j.p jechac a nie tu pouczac, skoro jednak mu ulzylo ze to zrobil to swiec mu panie (sorry za OT)
Teraz do sedna, on ma wode z wodociagow (blisko  j. Turawskiego mieszka)
Powiedzial mi ze np da do czystej butelki np do kwiatkow czy cokolwiek tam chce (nie na sloncu) to max do dwoch dni i mu sie zieleni. On pije to cos nieprzegotowane, ale tak sie sam zastanawiam przecierz taka woda w kranie byc nie powinna i czy taka woda moze mu zaszkodzic i co ew moze z tym fantem zrobic?

jasnym dla mnie jest Twoje wielkie oburzenie. Widzę jednak, że poskutkowało. oby tak dalej!
mod: Grajewiak.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 22, 2011, 21:55:04 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 26, 2011, 15:08:24 »

Podpinam się do wątku.

Dzisiaj dokonałem pomiarów wody (oczywiście metodą kropelkową) i oto co mi wyszło.

PH 7,5
GH 8
KH 6

Co o tym sądzicie Huh

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Styczeń 26, 2011, 22:25:38 »

Andrij a co o tym mamy sądzić  Huh sprawdz sobie wymagania twoich ryb to bedziesz wiedział czy masz dla nich dobrą wodę  Tongue
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Styczeń 27, 2011, 00:33:37 »

Chodzi mi o to czy ogólnie te parametry są dobre dla ryb? Czy coś nie jest za wysokie za niskie?

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Styczeń 27, 2011, 01:15:24 »

jakich ryb ? muszlowca czy palety ?  Huh Tongue
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: