lukasek
Zainteresowany

|
 |
« : Styczeń 21, 2011, 10:09:25 » |
|
witam od jakiegos czasu mam problem z okrzemkami obłażą wszystko rosliny szyby itp. akwarium ma juz powyżej miesiąca. Problem pojawił się 2 tyg. temu. woda pochodzi ze studni. Akwarium to 36l oswietlenie 1x15w Opti Plant-diversy i 1x8w swiece od 7-22, podmiany co tydzien 20% podłoże floran filtusa. niestety niemam jak sprawdzic parametrow wody;/ ale moze dzisiaj kumpel mi sprawdzi wiec gdyby cos doadam . Pzdr.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sirius
Zainteresowany

Akwarystyka i Bonsai
|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 21, 2011, 10:49:02 » |
|
Jak długo funkcjonuje akwarium?
|
|
|
|
|
|
Akwarystyka jest jak bonsai - wymaga czasu i cierpliwości
|
|
|
lukasek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 21, 2011, 11:26:11 » |
|
wiecej niz miesiac
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sirius
Zainteresowany

Akwarystyka i Bonsai
|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 21, 2011, 11:53:03 » |
|
Wydaje mi się, że problemem może być woda ze studni. Czy podajesz CO2? (światła jak na 36l masz dość dość) Moim zdaniem jeszcze poczekaj - zbiornik ciągle jeszcze się stabilizuje. Świecenie od 7 do 22 niczego nie zmieni i jest bez sensu. Nie świeć dłużej niż 10 godzin.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Andrij
|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 21, 2011, 13:42:47 » |
|
OKRZEMKIOpis: Tworzy brązowe plamy na szybach, podłożu i roślinach. Przyczyny powstawania: Zwykle powstają w nowo założonych zbiornikach w wyniku zachodzących tam procesów w czasie dojrzewania filtra oraz podłoża. W dojrzałych zbiornikach preferują słabe oświetlenie. Usuwanie: Zwykle znikają po kilku tygodniach, gdy zbiornik dojrzeje. Od razu mówię sam tego nie wymyśliłem : http://www.holenderskie.pl/forum/viewtopic.php?t=26908
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 21, 2011, 20:58:41 » |
|
Są 2 (no może 3) czynniki sprzyjające okrzemkom: 1. Niedojrzały zbiornik. 2. Rozpuszczalne krzemiany w wodzie. (ewentualnie jeszcze) 3. - słabe oświetlenie.
1. Samo w końcu przechodzi. 3. raczej w połączeniu z 1 lub 2. Dlatego nie przykładałbym do tego dużego znaczenia.
2. Tu jest najbardziej bezpośredni związek. Dodanie odrobiny szkła wodnego do akwarium powoduje szybkie pojawienie się brązowego nalotu na szybach. Źródłem rozpuszczalnych krzemianów jest albo podłoże albo woda albo ...nawóz z wyższej półki (z tym że ten ostatni będzie go zawierał raczej niewiele). Krzemiany wpływają bowiem bardzo korzystnie na rośliny. Choć gdy rośliny słabo rosną to krzemiany mogą się kumulować tak że w końcu "korzystnie" wpłyną również na ...wzrost glonów, zwłaszcza okrzemek.
Jeśli w twojej wodzie studziennej jest sporo rozpuszczalnych krzemianów a oprócz tego nie zawiera żadnych toksyn i jej pH jest bliskie neutralnemu - to jesteś szczęściarzem. Bardzo dobra do podlewania roślin. Problem może pojawić w akwarium przy zbyt wolnym wzroście roślin. Musisz znaleźć czynnik limitujący wzrost roślin.
|
|
|
|
|
|
 Akwarium i hydroponika
|
|
|
lukasek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 21, 2011, 22:32:06 » |
|
kumpel sprawdził mi dzis ph jest cos kolo 7,5-8,] polecił mi żebym przy podmianie wody dolał destylowanej. podmieniam ok 10l wody tygodniowo wiec mowi zeby 5l mojej wody i 5 destylowanej
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lebson
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 19, 2011, 07:34:16 » |
|
Kolego zainwestuj w otoski ! Super rybcie do waliki z okrzemkami , też miałem problem z okrzemkami wpuściłem 3 otoski i od 2 tygodni zero okrzemków.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sirius
Zainteresowany

Akwarystyka i Bonsai
|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 19, 2011, 12:08:07 » |
|
Kolego zainwestuj w otoski ! Super rybcie do waliki z okrzemkami , też miałem problem z okrzemkami wpuściłem 3 otoski i od 2 tygodni zero okrzemków.
Kolego - otoski nie jedzą okrzemków.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 19, 2011, 22:25:55 » |
|
Kolego - otoski nie jedzą okrzemków. lekiem na całe zło z pewnością nie są jednak jedzą jak najbardziej.
|
|
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15  160l na ziemi!
|
|
|
Sirius
Zainteresowany

Akwarystyka i Bonsai
|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 20, 2011, 10:44:30 » |
|
Kolego - otoski nie jedzą okrzemków. lekiem na całe zło z pewnością nie są jednak jedzą jak najbardziej. Ups... Nigdy o tym nie słyszałem. Może dlatego, że otoskami raczej za bardzo się nie interesowałem i żyłem w przekonaniu, że pokarmem otosków są jednokomórkowe zielenice osadzające się np na szybach czy liściach. Zawsze się człowiek czegoś uczy...
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2011, 10:46:15 wysłane przez Sirius »
|
|
|
|
|
lebson
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Luty 20, 2011, 11:02:31 » |
|
Kolego jak nie wiesz to się nie wypowiadaj na forum  Otoskii jedzą okrzemki ! U mnie pomogły od czas gdy je wpuściłem nie mam problemu !!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sirius
Zainteresowany

Akwarystyka i Bonsai
|
 |
« Odpowiedz #12 : Luty 20, 2011, 11:18:15 » |
|
Kolego jak nie wiesz to się nie wypowiadaj na forum  Ton pretensjonalny zbędny. Ty nigdy się nie pomyliłeś panie Nieomylny? Przyznałem się do błędu, wyjaśniłem dlaczego tak napisałem i trzy razy uderzyłem w pierś. Czy wystarczy? Czy może jeszcze na msze mam dać?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lebson
Nowy