Mógłbyś opisać jak rozróźniasz samca od samicy (czy jest to możliwe) ?
Mógłbyś opisać jak Ci się udało doprowadzić do tarła (jeśli to przypadek to moze coś o parametrach wody, pielęgnacji akwarium) ?
Jeśli chodzi o rozróżnienie płci to niestety nie potrafię, a powiem szczerze, że myślałem, że samiec to samica, a samica to samiec, a rybki zrobiły mi psikusa i jest na odwrót. teraz gdy wiem, która to która mogę powiedzieć, że samiec jest troszkę mniejszy, bardziej smukły ma całe czarne 3 pierwsze promienie płetwy grzbietowej na ogonie końcowe zewnętrzne promienie oba mocno wydłużone. Samiczka z kolei jest większa, bardziej "balonowata" (zaokrąglona), promienie płetwy grzbietowej też wydłużone ale nie całe czarne, zaś na ogonie tylko minimalnie wydłużony górny promień.
Jeśli chodzi o tarło i jak do niego doprowadziłem to zacznę od początku. Około 6 miesięcy temu kupiłem (KAKADU LUBLIN) 2 parki na 100% zapewniał mnie sprzedawca (mylił się tak samo jak ja myślał dokładnie odwrotnie o tych rybkach). Długo nic się nie działo. W między czasie kakadu podchodziły do tarła 4-5 razy i skalary również kilkakrotnie. Myślałem, że boliwijki to same samce lub samice. Aż tu kilka dni temu zauważyłem jak jedna z rybek namiętnie czyści kamień i po dokładniejszej obserwacji dało się zauważyć grubszy brzuszek i wysunięte kowadełko (chyba tak to się nazywa u samic) na drugi dzień rybki sprawiły mi nie lada prezent na moich oczach około godziny może więcej składały ikrę i zapładniały ją na zmianę.
jeśli chodzi o parametry to nie są zbyt ciekawe:
pH: 7,5 - 8.0
gH: 14
kH: 6
NO2: 0
NO3: 25-50
Do wody dorzucam czasami kilka szyszek olchy. I co najważniejsze to już bardziej niż pewne gdy zrobię mega podmianę (tzn. kilka razy w tygodniu np. 4razy po jakieś 50 -70 l wody akwarium 300l) to wtedy bardzo często po kilku dniach mam jakieś tarło.
mam nadzieję, że troszkę Ci rozjaśniłem temat. Gdyby coś to chętnie odpowiem na inne pytania