|
fr0t
|
 |
« Odpowiedz #15 : Styczeń 17, 2011, 22:34:40 » |
|
Ja w jednym z moich akwariów 112L nie podmieniałem wody od listopada, a wcześniej miało to miejsce w wakacje, a i tak podmieniłem tylko 20L za każdym razem. Wszystko gra roślinki rosną, zero glonów, rybki się rozmnażają, parametry: NO3 = 10 PO4 = 2 PH = 7,2 KH = 6 GH = 16 Fe = 0,1 NH3/NH4 = 0 Wszystko testy kropelkowe. 2 Filtry: bio i mechanik. Nawożenie: GoldMix + PlantaMin(Tetra) - w/g dawek producenta + bimbrownia 24/h Jak się umie zadbać to i nie trzeba tak często wody podmieniać  Pozdrawiam
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 17, 2011, 22:38:22 wysłane przez fr0t »
|
|
|
|
|
ziomek30
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #16 : Styczeń 17, 2011, 22:48:47 » |
|
TU NIE CHODZI O TO ZE JAK SIĘ UMIE TO SIĘ WODY NIE WYMIENIA PAMIĘTAJ ZE WODA Z CZASEM TRACI SWOJE WŁAŚCIWOŚCI I STAJE SIE JAŁOWA ,JAK MASZ AKWA Z GUPIKAMI TO WIESZ DWA LATA BEZ PREPARATÓW MOŻNA WODY NIE PODMIENIAĆ ALE WPUŚĆ SOBIE PALETY I ZRÓB TO SAMO ...
|
|
|
|
|
|
życie ma uroki kiedy wpinam się w bloki .
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #17 : Styczeń 17, 2011, 23:42:31 » |
|
wszystko zależy od doboru odpowiednich gatunków i tego co chcemy osiągnąć, w LOWTECH na glebie w ogóle sie nie podmienia a tylko dolewa i też wszystko gra z rok nawet dwa lata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fr0t
|
 |
« Odpowiedz #18 : Styczeń 18, 2011, 18:59:42 » |
|
WODA Z CZASEM TRACI SWOJE WŁAŚCIWOŚCI I STAJE SIE JAŁOWA
Mógłbyś to rozwinąć?! Jestem bardzo ciekawy. JAK MASZ AKWA Z GUPIKAMI
Skąd wiesz, że mam gupiki? Nigdzie o tym nie pisałem  (ironia) ...BEZ PREPARATÓW MOŻNA WODY NIE PODMIENIAĆ
Jakich preparatów? ...ALE WPUŚĆ SOBIE PALETY
To tylko przy paletkach trzeba wodę wymieniać? (ironia)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #19 : Styczeń 18, 2011, 20:45:37 » |
|
Ja w jednym z moich akwariów 112L nie podmieniałem wody od listopada, a wcześniej miało to miejsce w wakacje, a i tak podmieniłem tylko 20L za każdym razem. Wszystko gra roślinki rosną, zero glonów, rybki się rozmnażają, parametry: ... Jak się umie zadbać to i nie trzeba tak często wody podmieniać  Pozdrawiam Wątpię żeby to się udało przy bardziej konkretnym oświetleniu! Apropo ile masz W/L i czasu oświetlenia/24h?
|
|
|
|
|
|
 Akwarium i hydroponika
|
|
|
|
fr0t
|
 |
« Odpowiedz #20 : Styczeń 18, 2011, 22:47:05 » |
|
18W AquaGlo + 20W PowerPlant +2x11W żarówki energooszczędne 6500K
6:00-22:00
Edit:
Owszem miałem problemy z glonami na początku, ale udało mi się z nimi wygrać, od czasu do czasu mam tylko mały nalot na szybach, raz w tygodniu czyścikiem przelece (5 minut roboty) i po problemie
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2011, 22:50:29 wysłane przez fr0t »
|
|
|
|
|
ziomek30
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #21 : Styczeń 21, 2011, 23:03:16 » |
|
fr0t Mógłbyś to rozwinąć?! Jestem bardzo ciekawy. Skąd wiesz, że mam gupiki? Nigdzie o tym nie pisałem  (ironia) Jakich preparatów? To tylko przy paletkach trzeba wodę wymieniać? (ironia) -Co do wody nie mam zamiaru się rozwijać poczytaj sobie podstawowy podręcznik chemii to sie dowiesz . -Nie powiedziałem ze masz gupiki to była tylko sugestia ryb jakie możesz posiadać . -Tetra Easy Balance obniża poziom stężenia fosforanów i azotanów -Skoro potrafisz nie podmieniać wody parę miesięcy to zrób to w zbiorniku z Paletami a zobaczymy czy też będziesz mieć takie ładne wyniki .
|
|
|
|
|
|
życie ma uroki kiedy wpinam się w bloki .
|
|
|
stasiek50
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #22 : Styczeń 22, 2011, 10:44:12 » |
|
Wodę w akwarium należy podmieniać w zależności od posiadania wielkości zbiornika,ilości ryb i ilości i różnorodności roślin. Przy dużej ilości roślin powinno się wymieniać częściej.W nowej wodzie nowe składniki dla nich.Jak masz skromne ilości roślin i ryb i dużo światła to nie musisz podmian robić wcale.Automatycznie zrobi to za ciebie natura.Tylko dolewasz do stałego poziomu bo woda wyparuje.W pierwszej kolejności paruje to czego w akwarium nie chcesz.To praktyka.O teorii sobie w necie poczytaj.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fr0t
|
 |
« Odpowiedz #23 : Styczeń 22, 2011, 13:16:07 » |
|
A co my tu zaczęliśmy rozmawiać o moim zbiorniku czy o zelazo?! To on tu miał problem i zajmijcię się jego sprawą, ja tu nie przyszedłem po porady. Poza tym skąd Wy możecie wiedzieć co się dzieje u mnie w zbiorniku ?! Naczytaliście się książek i innych źródeł i strugacie jakiś speców. Ja najlepiej wiem co się u mnie dzieje i wiem, że się dzieje dobrze, wasze uwagi są zbędne, bo i tak niczego u mnie nie zmienią, nie zamierzam się słuchać lub brać pod uwagę osób, które się tutaj wymądrzają, a w innych wątkach proszą o poradę.
Napisałem co się u mnie dzieje itd. żeby podać przykład jak często można podmieniać wodę, czyli to o co pytał zelazo. To, że ja tak żadko wymieniam wodę to tylko i wyłącznie moja sprawa, inaczej jakbym narzekał na zachowanie moich rybek lub roślin. A jednak wszystko jest w porządku. Oczywiście mógłbym się stosować do książkowych porad i podmieniać ileś tam wody co jakiś tam czas, ale podo jeżeli mój zbiornik tego nie wymaga ? Trzeba też zwrócić uwagę tj. ktoś napisał wyżej ile jest rybek i roślinek - ja tego nie podałem więc wasze uwagi są nie trafne. Np. jutro przymierzam się do kolejnej podmiany wody (po 3 miesiącach) w ilości 30% zbiornika, będzie to RO z odpowiednią ilością nawozów i tym podobnych składników mineralnych (moja tajemnica - więc nie będę tego rozwijać). Moja kranówa jest bardzo jałowa, więc cotygodniowe wymiany wody nie miałyby najmniejszego sensu. Więc wolę to zrobić rzadzej a więcej na bardziej wartościową wodę niż kranówa. I wszystko gra w zbiorniku, więc jeszcze raz proszę oszczędźcie sobie tych zbędnych uwag.
Zajmijcie się wątkiem kolegi i pomóżcie mu. Wiem, że najlepiej jest zwracać uwagę, wytykać palcami, ale żadko który z was ma na prawdę sensowną podpowieć, żeby dany problm rozwiązać. Jednym słowiem wkurza mnie wymądrzanie się na tym forum ludzi po literaturze, którzy wyciągają złe wnioski z jej treści. Każdy zbiornik jest inny i nie ma idealnej literatury dla każdego akwarium.
To tyle. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fr0t
|
 |
« Odpowiedz #24 : Styczeń 22, 2011, 13:27:40 » |
|
DWA LATA BEZ PREPARATÓW MOŻNA WODY NIE PODMIENIAĆ
Hm... czegoś tu nie rozumiem... Czyli jak leje easybalance to musze podmieniać wodę, a bez to nie? A poza tym po co mi lać easybalance jak poziomy NO 3 i PO 4 są na takich poziomach, że nie powodują u mnie nie porządanych skutków?! Coś mi tu nie gra, albo czegoś nie rozumiem. A po kolejne... Jak wszystko gra to po co lać w ogóle jakieś preparaty ? Im więcej chemi nalane to tym bardziej wodę trzeba podmieniać, lub traktować ją co jakiś czas węglem no i zaczyna nam się taka huśtawka - braki, nadmiary itp. A po co to wszystko ?! Czy w rzekach, stawach, jeziorach leje się jakieś preparaty ? Wiem, że to co innego, ale przecież do tego się dąży, żeby w akwarium doprowadzić do jak najbardziej zbliżonych warunków jakie panują w przyrodzie i moim zdaniem w zadbanym i dobrze z balansowanym zbiorniku jakakolwiek chemia jest zbędna. Kiedyś lałem easybalance i inne pierdoły do akwa i teraz jak na nie patrze w sklepie to mnie aż odrzuca na ich widok - jedno wielkie badziewie, które może co najwyżej sprawdziło by się w kulach gdzie doprowadzenie do naturalnego rytmu natury jest praktycznie nie możliwe. To tyle, nie chce mi się więcej pisać na ten temat.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fr0t
|
 |
« Odpowiedz #25 : Styczeń 22, 2011, 13:35:53 » |
|
Tylko dolewasz do stałego poziomu bo woda wyparuje.W pierwszej kolejności paruje to czego w akwarium nie chcesz.To praktyka.O teorii sobie w necie poczytaj.
Hm... może z chemi byłem kiepski, ale nie zgadzam się z tym. Po pierwsze odparowana woda to woda prawie destylowana, zawiera śladowe ilości innych związków, a po kolejne na miejsce odparowanej wody musiałbyś dolewać właśnie wody destylowanej lub RO, bo po dolaniu kranówy po kilku razach twardość skoczyła by znacznie w górę (jak coś piszesz to pisz do końca). Po kolejne - ta właśnie odparowana woda skrapla mi się na pokrywie i kapie spowrotem do akwarium, więc uwierz mi, że po 3 tygodniach nie widzę nawet milimetrowej różnicy w poziomie wody (mam naklejkę w bocznej szybie, którą zaznaczyłem sobie na początku poziom wody, żeby wiedzieć ile odlałem i ile muszę dolać).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #26 : Styczeń 23, 2011, 12:32:49 » |
|
Wodę w akwarium należy podmieniać w zależności od posiadania wielkości zbiornika,ilości ryb i ilości i różnorodności roślin. Przy dużej ilości roślin powinno się wymieniać częściej.W nowej wodzie nowe składniki dla nich.Jak masz skromne ilości roślin i ryb i dużo światła to nie musisz podmian robić wcale.Automatycznie zrobi to za ciebie natura...
Nie zgadzam się ze światłem: Dużo światła wymaga stosowania intensywnego nawożenia to zaś z kolei wymaga podmian by usunąć chemiczny balast (siarczany, nie zużyte mikro itd.) oraz by przywrócić właściwe proporcje pierwiastków.
|
|
|
|
|
|
 Akwarium i hydroponika
|
|
|
stasiek50
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #27 : Styczeń 23, 2011, 12:45:49 » |
|
Dużo światła wymaga stosowania intensywnego nawożenia to zaś z kolei wymaga podmian by usunąć chemiczny balast (siarczany, nie zużyte mikro itd.) oraz by przywrócić właściwe proporcje pierwiastków. Z tym się nie zgadzam.Mam wystarczające oświetlenie,wszystko rośnie wspaniale a nie nawożę niczym!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #28 : Styczeń 23, 2011, 13:56:23 » |
|
stasiek to ja z chęcią zobaczę ( i nie tylko ja) te akwarium, zrób zdjecie i wklej w tym watku, napisz tez ile masz tam tego swiatła i napisz jeszcze jaki litraż 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fr0t
|
 |
« Odpowiedz #29 : Styczeń 23, 2011, 14:02:44 » |
|
No i tu mamy właśnie dobry przykład jak bardzo się różnią nasze akwaria, w każdym różne procesy zachodzą inaczej, jeden nawozi, drugi nie, jeden swieci duzo i długo, a drugi na odwrót a trzeci jeszcze inaczej - nie ma jako takiej definicji na dobre akwarium, więc po co sugerować komuś to i tamto bo tak u mnie jest. Każdy prowadzi swoje akwarium tak jak potrafi lub jak chce. A jeżeli ma ktoś problem to wystarczy podać przykład z własnego doświadczenia a nie narzucać swoje teorie, które akurat w innym akwarium nie zdały by egzaminu.
W przypadku nawozów to są one potrzebne wtedy gdy zauważymy braki u roślin, jeżeli widzimy, że roślinki są w dobrej kondycji to jak najbardziej nie ma sensu dolewać nawozu.
Z kolei z tym niezużutym balastem to bym polemizował. Po co intensywnie nawozić skoro mikro jest nie zużyte do końca ?! Jedno drugiemu zaprzecza. Siarczany ? Hm... Cytat z internetu: "Siarczany to chyba jedne z bezpieczniejszych anionów w akwarium. Ich stężenie może być na prawdę duże."
Mogę się mylić, ale podejrzewam, że w kranówie jest więcej siarczanów niż w akwarium.
Kolejny cytat: "Z punktu widzenia chemicznego siarczany są niebezpieczne, gdy doprowadzi się do powstawania rozległych stref beztlenowych w akwarium (np. ziemia pod żwirkiem, ale mało roślin). Wtedy może się wydzielać z podłoża siarkowodór (produkowany właśnie z siarczanów) i szybko wytruje nam całą obsadę. Przy okazji przypominam, że zapach siarkowodoru to "zgniłe jaja" a więc jeżeli ktoś robi przemieszanie dna akwarium i zaczyna mu cuchnąć to jest to podejrzane."
Mało prawdopodobne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|