Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Bojownik - problemy z plywaniem, lezy na boku, "stoi" na ogonie..
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Bojownik - problemy z plywaniem, lezy na boku, "stoi" na ogonie..  (Przeczytany 10073 razy)
imthealpha
Nowy
*

« : Grudzień 29, 2010, 00:25:21 »

Czesc,

jak w temacie, mam problem z moim bojownikiem.. dostalem go na 18nastke i przez ostatnie 2 lata i 9 miesiecy stal sie czyms na miare "przyjaciela" .. wiec prosze o jakas rade jak go wybawic z "opresji" ...

akwarium na 10L, jest ta tylko on. akwarium nie ma filtra, ma 2 sztuczne krzaczki, 1 duza muszle. temperatury nigdy nie sprawdzalem.

woda zmieniana byla "raz na jakis czas" zalezna od stopnia zabrudzenia (zdarzalo sie  ze mial naprawde bardzo brudna wode) ale to juz jakis czas temu, od 2 miesiecy zmieniana byla regularnie.

karmiony byl raz dziennie pokarmem Tetra Betta. Dodatkowo rybka zawsze byla witalna, nie zauwazylem zadnych bialych plamek czy innych zmian.

Zawiozlem ja dzien przed wigilia do babci (opiekowali sie nia kuzyni), a 4 dni pozniej zastalem ja w takim stanie.. (podobno dzien po moim wyjezdzie przestala jesc i dziwnie sie zachowywala)..

prosze o pomoc
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 29, 2010, 08:13:48 »

akwarium na 10L, jest ta tylko on. akwarium nie ma filtra, ma 2 sztuczne krzaczki, 1 duza muszle. temperatury nigdy nie sprawdzalem.

woda zmieniana byla "raz na jakis czas" zalezna od stopnia zabrudzenia
Tak się przyjaciela nie traktuje. Przyjaciel potrzebuje filtra, żywej roślinki albo i dwóch i regularnych podmian wody - w Twoim przypadku około 2 litrów co tydzień.
Te zabiegi i sprzęt nie kosztują wiele, a bardzo by Twojemu przyjacielowi uprzyjemniły życie i sprawiłyby, że byłoby ono bardziej komfortowe.
Wydaje mi się, że przyjaciel odejdzie...

imthealpha
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 29, 2010, 08:59:23 »

Zgadzam sie z Toba w 100% ... aczkolwiek chyba "przesralem" sprawe :/

zachowuej sie jakby... mial okolwiana kuleczke w brzuchu.. plywa ciezko, chwile a potem opada na dno...
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Grudzień 29, 2010, 09:11:46 »

Przypuszczam, że rybka jest mocno podtruta. Być może pojawił się amoniak lub wysokie stężenie azotanów.

thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #4 : Grudzień 29, 2010, 11:32:50 »

Stawiam to co Andrzej..
Ewentualnie przekarmienie, może kuzyni dawali mu ciągle papu i bojuś się przejadł.. Miałem jednego bojownika, który jak dostał nawet płatek suchego pokarmu to wyglądał jakby zjadł ich tonę..
Jakbyś miał grzałkę i filtr, mógłbyś podwyższyć temp. to by przyśpieszyło przemianę materii, albo zastosować leczenie jeśli można..Albo przygotuj się, że rybka po prostu umrze bo już na prawdę stara jest..Dziwię się, że tyle czasu w takich warunkach przeżyła..
oloix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Grudzień 29, 2010, 11:45:06 »

Brak filtra i 10 L... Czyżby sprzedawca znowu się postarał i udzielił ci odpowiednich rad ?  Do tego sztuczne roślinki i muszla... Masz może znajomego który ma większe akwarium ? Może daj mu na podchowanie lub uleczenie rybki a ty zrób restart i urządź te akwarium jak Pan Bóg przykazał. Najtańszą kaskade kupisz za kilka złotych, nawet używaną... Tylko wyczyść tą używaną.... Ta grzałka też jest tania... 
Jeśli nie masz mozliwości oddania to podmień trochę wody, sprawdz parametry ( jeśli masz czym ) nie dawaj mu żarcia prze 2-3 dni...
Te 10 L to troszkę mało jak dla tej rybki... ale ja juz nic nie mówię bo mnie nazwą "specem od oddaj gupiki dokup neonki"
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #6 : Grudzień 29, 2010, 18:50:28 »

Ja sobie to dałem dla beki, ale to chyba dobrze, że udzielasz w miarę potrzebnych rad.
damian8597
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Grudzień 30, 2010, 15:06:06 »

Miałem kiedyś w 15l akwa 2 samice i samca bojawca ale,była w w zbiorniku przynajmniej grzałka,światło i filtr.A co do tego lerzenia na dnie to samce tak lubią a dopiero w okresie tarła stają się żywe i agresywne.No ale jak mówisz że cały czas był żywy Sad.Powiec jeszcze jak przewoziłeś rybke do babci,bo przecież widzisz,że jest zima i mogłeś ją zaziembić.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: