Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: szyszka czarnej olchy  (Przeczytany 5462 razy)
power55
Nowy
*

« : Grudzień 28, 2010, 21:46:48 »

witam  mam pytanie do czego sluzy szyszka czarnej olchy slyszlemze dodajac ja do wody zmiekcza ja i dodaje skladniki odzywcze   pozdrawiam
Gregory85
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Grudzień 28, 2010, 22:29:25 »

Lekko zmiękcza wydzielając garbniki. Dodatkowo nadaje bursztynowy kolor wodzie. O składnikach odżywczych jednak nigdy nie słyszałem.

Zmiana obsady
power55
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 28, 2010, 22:31:49 »

a duzo mozna jej dawac mam baniak 300l pozdro
Gregory85
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Grudzień 28, 2010, 22:40:53 »

Różnie piszą ludzie, ale średnio ok 1 szyszki na 10L wody, ewentualnie z odpowiedniej ilości szyszek przygotować wywar i jego dodać bezpośrednio do wody.

Jednak z wywarem należy uważać. Szyszki uwalniają garbniki stopniowo natomiast wywar jest skondensowany i najlepiej dodawać go w mniejszych ilościach przez kilka dni.

Zmiana obsady
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Grudzień 29, 2010, 15:50:39 »

Zdecydowaniem lepszym sposobem jest wywar, bo on wyciśnie z szyszek całą farbę Good !

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

Gregory85
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Grudzień 29, 2010, 19:22:39 »

Jeśli zależy Ci na zmiękczaniu wody to również dobrym sposobem jest torf. Kupujesz w sklepie nieodkwaszony torf, bez nawozów, o Ph 3,5-4,5, gotujesz go i również robisz wywar lub zaszywasz w jakiejś poszewce i do filtra i również zakwasza i zmiękcza wodę Smiley

Zmiana obsady
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Grudzień 29, 2010, 20:18:30 »

Najefektywniejszym sposobem z torfem jest wpakowanie go do filtra.

gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Grudzień 29, 2010, 22:15:41 »

Jeśli zależy Ci na zmiękczaniu wody to również dobrym sposobem jest torf. Kupujesz w sklepie nieodkwaszony torf, bez nawozów, o Ph 3,5-4,5, gotujesz go i również robisz wywar lub zaszywasz w jakiejś poszewce i do filtra i również zakwasza i zmiękcza wodę Smiley

Piszesz o torfie bez nawozów czyli chodzi ci o sklep ogrodniczy?
Czy każdy nieodkwaszony bez nawozów jest bezpieczny?

Akwarium i hydroponika
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #8 : Grudzień 30, 2010, 15:34:46 »

Wywar z szyszek najlepiek wlać do przygotowanej wody do podmiany.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 16, 2011, 12:29:30 wysłane przez mrs » Zapisane

Gregory85
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Grudzień 30, 2010, 15:44:26 »

Każdy bez nawozów i innej chemii będzie dobry, Ja swój akurat kupowałem w sklepie ogrodniczym, ale jeśli masz dobry torf np. z bagien, lasów też może być. Jednak taki dziki lepiej przegotować bo nie wiadomo co się może w nim trafić.

Zmiana obsady
19ak82
Zainteresowany
**

KIELCE

« Odpowiedz #10 : Styczeń 10, 2011, 15:16:25 »

Z wielką chęcią włączę się w tą dyskusję i liczę na jakieś konkretne odpowiedzi doświadczonych akwarystów.

Większość osób pisze o dodawaniu szyszek olchy, torfu lub liści dębu do akwarium, ale wielu z Was unika określenia dawki tych "substancji".
Mam dostęp do szyszek, liści i torfu ze środowiska naturalnego a więc chciałem zapytać, które z tych "substancji" są najskuteczniejsze do obniżenia pH, w jaki sposób je przygotować przed włożeniem do akwa i w jakiej ilości na 10L.
Szyszki i liście lepiej zbierać naturalnie wyschnięte czy zrywać świeże a następnie samemu je suszyć?

O torfie dowiedziałem się tyle że zaszywamy go w woreczku i najlepiej wkładamy do filtra. Ja mam taki filtr z wkładem z gąbki (AQUAEL FAN 1) - czy da się to tam wcisnąć? Czy chodziło o jakiś inny typ filtra?

Jak długo należy gotować szyszki, liście i torf aby zabić niepożądane pasożyty i inne dziwactwa nie tracąc przy tym właściwości zakwaszających?

Co ile trzeba wymieniać szyszki, liście i torf?

Wydaje mi się że odpowiedzi na te pytania przydadzą się wielu forumowiczom więc z góry dziękuję za konkretne wnioski.

Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Styczeń 12, 2011, 16:57:32 »

w jaki sposób je przygotować przed włożeniem do akwa i w jakiej ilości na 10L.
Wystarczy je opłukać. 1 szyszka na 10l.

Cytat: 19ak82
Szyszki i liście lepiej zbierać naturalnie wyschnięte czy zrywać świeże a następnie samemu je suszyć?
Bez różnicy. Nie ma co je specjalnie suszyć skoro potem i tak trafią do wody.

Ja mam taki filtr z wkładem z gąbki (AQUAEL FAN 1) - czy da się to tam wcisnąć? Czy chodziło o jakiś inny typ filtra?
Mogę się mylić, ale według mnie szyszki można dać jedynie do kubełkowego filtra.

Jak długo należy gotować szyszki, liście i torf aby zabić niepożądane pasożyty i inne dziwactwa nie tracąc przy tym właściwości zakwaszających?
Wystarczy, że je sparzysz.

Co ile trzeba wymieniać szyszki, liście i torf?
Nie trzeba je wymieniać, bo rozkładające się w niczym nie zaszkodzą. To już Twoja sprawa i  zmysł estetyki gdy widzisz rozkładający się liść to możesz ale nie musisz go wyrzucać.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 12, 2011, 16:59:31 wysłane przez Andrij » Zapisane

Cerebus
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Styczeń 16, 2011, 11:02:29 »

Ilość zastosowanych garbników zależy od gatunku ryby.
Jeżeli nie robisz sobie wywaru, który dolewasz, to musisz wymieniać (wyrzucać) te "wkłady" (cokolwiek to jest) ponieważ garbniki po pewnym czasie zostaną wypłukane i np. szyszki zaczną ci gnić (co jest prawdopodobne i niewskazane).
A to gdzie umieścisz te wkłady jest bez znaczenia, w strumieniu wody szybciej się ich pozbędą i szybciej wzrośnie poziom garbników.
W świeżych szyszkach i liściach poziom garbników jest zdecydowanie większy,ale dochodzi kłopot z suszeniem.

Pytanie jednak w jakim celu chcesz dodać u siebie te garbniki ?
19ak82
Zainteresowany
**

KIELCE

« Odpowiedz #13 : Styczeń 16, 2011, 22:44:31 »

W sumie to nie tyle chodzi mi o garbniki co bardziej o zmniejszenie pH wody. parametry mam na poziomie ok:
- no3 - 15-20mg/l
- no2 - 0
- GH - 18 stopni dGH
- KH - 12 stopni dKH
- pH 7-7,5
Badane testem paskowym ActiTEST All in 1 (obarczone sporym błędem pomiaru)

Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Styczeń 17, 2011, 19:57:36 »

Kup test kropelkowy, to będziemy mogli podyskutować.

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: