Crowl
Nowy

|
 |
« : Grudzień 19, 2010, 12:45:50 » |
|
Mam do Was pytanie. Co może zjadać rośliny w ten sposób, roślinki wyglądają ohydnie... nie wiem co może zjadać bo nie widzę szkodników... pomóżcie jak pozbyć się tego ustrojstwa ? Z góry dziękuję.  Uploaded with ImageShack.us
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
owlman
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 19, 2010, 12:55:34 » |
|
Zle warunki w zbiorniku= zle prowadzony baniak
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Crowl
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 19, 2010, 13:37:50 » |
|
Ja prosiłem o odpowiedź a nie o krytykę bo jak na razie to nic nie wiem. Zbiornik jest nowo założony. Więc proszę o pomoc, bo słowa krytyki niewiele zdziałają...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
owlman
|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 19, 2010, 13:51:46 » |
|
Odpowiedz adekwatna do informacji na temat zbiornika = 0 Najprawdopodobnie wysokie stezenie No3 , moze rowniez Po4 . Ale takie wiadomosci powinienes podac Ty . I wiele innych = nikt nie jest wrozka .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maskotus
|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 19, 2010, 14:24:00 » |
|
Co to za roślina? Jeśli żabienica, to spokojnie. One przesadzone muszą "zrzucić" część liści. Szybko odrosną nowe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
owlman
|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 19, 2010, 14:26:31 » |
|
Nic nie musza . I nie jest to objaw przesadzania .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bartus0201
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 19, 2010, 17:50:05 » |
|
Masz Zbrojniki ? Bo one lubia niszczyć rośliny o duzych liściach
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Max 58
Każdy ma tak, jak sobie zrobi...
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 19, 2010, 18:16:41 » |
|
Przyczyn może być kilka , jeśli to roslina dawno posadzona - to braki makro - czyli brak nawozów (wg. tego stanu - Potasu i magnezu), jeśli świeżo posadzona - to normalne zrzucenie starych liści, lub obydwa. Ryby musiały by być głodzone żeby dziury w srodku liscia wygryzać.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam słonecznie Andrzej  
|
|
|
|
owlman
|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudzień 19, 2010, 18:38:47 » |
|
OPIS ZBIORNIKA = wartosc No3
|
|
|
|
|
|
|
|
|
radula
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudzień 19, 2010, 19:07:23 » |
|
Crowl każdy pisze tobie tylko odczepne odpowiedzi powinieneś napisać nam coś o zbiorniku, aby coś zasugerować dlaczego tak może się dziać po 1-wsze parametry wody 2 jakie światło i ile świecisz 3 czy nawozisz jeśli tak to czym jakie podmiany wody itd jak długo zbiornik funkcjonuje i skąd masz tą roślinkę - żabienicę takie informacje mogą być przydatne do diagnozy bo nikt po liściu nie jest w stanie tobie odpowiedzieć co jest przyczyną takiego stanu rzeczy. pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Max 58
Każdy ma tak, jak sobie zrobi...
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 19, 2010, 19:18:09 » |
|
Niekoniecznie, stan liścia jest dość jednoznaczny - fakt że pytanie czy z powodu niedawnego zasadzenia czy braku makroelementów. Nie widać niedoboru azotu i fosforu, więc pozostaje potas i magnez. Ważny jest stan wody sprzed 2-3 tygodni , bo roślina ma bardzo opóźniony czas reakcji, więc niejednokrotnie podanie aktualnych danych może być mylący.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam słonecznie Andrzej  
|
|
|
|