paulusia0
Nowy

|
 |
« : Marzec 29, 2005, 18:02:41 » |
|
Chce kupić sobie rybkę, ale taką najbardziej wytrzymałą (która nie potrzebuje grzałki, napowietrzacza, filtra i może przebywać w małym akwarium)... Jakie gatunki moge wybrać, i jakie im przygotować warunki?? Błagam pomóżcie!!
|
|
|
|
|
|
paulusia0
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 29, 2005, 18:29:20 » |
|
plastikowa, albo dac sobie spokoj
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
mala_lady_pank
Stały użytkownik

LP
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 29, 2005, 18:44:45 » |
|
Nie ma takich gatunków. Ryby to żywe stworzenia- jedzą, wydalają, oddychają...
|
|
|
|
|
|
" muzyka mnie zasłania i chroni, mogę się za nią schować " - Jan Borysewicz
|
|
|
wirek
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 29, 2005, 19:22:26 » |
|
koledzy mają niestety sporo racji :lol: ale też korzystają z okazji żeby sobie ulżyć na początkującej. :twisted: Zajrzyj na tą stronę http://www.artnet.com.pl/lkozicki/thekrib/fish-popular.html i poczytaj ze zrozumieniem :wink:
|
|
|
|
|
|
Tańczący z rybkami
|
|
|
CRESPO
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 29, 2005, 20:10:52 » |
|
:? Bez filtra :shock: :shock: jeden wybor masz PLASTIKOWE na allegro stoja po 1,20 :lol: i sa tanie w utrzymaniu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sheol
Dead eyes see no future..
Stały użytkownik

Vampire
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 29, 2005, 20:16:27 » |
|
No tak... Plastikowe to bardzo trafny wybor, ostatnio widzialem piekne, żółte skalarki. Oczywiscie plastikowe i wiszace na jakiejs bombce aby nie tonęły :lol: Gorąco polecam 
|
|
|
|
|
|
Jak obiecał Mojżesz, podążamy do ziemi obiecanej... ..........................inni zwą ją piekłem...................... Rafael Krasa
|
|
|
|
Przemek
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 29, 2005, 21:05:18 » |
|
Inaczej: są rybki, które obędą się bez grzałki, napowietrzacza, nawet w pewnych warunkach bez filtra, ale... do tego potrzebne jest duże akwarium, dobre oświetlenie, dużo roślin no i ... z dwie, może pięć (małych) specjalnych rybek  Jak to możliwe? Najpierw trzeba osiągnąć równowagę biologiczną - "rozruch" z roślinami, światłem i ... kilkunastoma dafniami oraz np. jednym (niezdolnym do rozmnażania) ślimakiem. Tak przez miesiąc. Przyda się do tego jakieś 100 l akwarium lub większe. Następnie można wpuścić - ja proponuję 5 kardynałków. Oczywiście podmian części wody nie unikniemy, ale nie mogą to być za duże ilości - równowaga bilogiczna jest w takim akwa krucha. Ale na pewno lepiej jednak byłoby chociaż z napowietrzaczem. No i odpada wszelakie powiększanie obsady bez dodania filtra naturalnie  Może niektórzy stwierdzą, że to herezje, ale ja coś takiego kiedyś praktykowałem i nawet kardynałki się mnożyły kilka razy.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Admin ----------------------------- 500l - akwarium towarzyskie
|
|
|
wirek
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 29, 2005, 21:14:02 » |
|
Słusznie Admin. W iluż szkolnych akwariach filtr, oświetlenie lub grzałka włączane są w zasadzie dla picu, bo czas ich pracy praktycznie nic nie daje. A gupiki, molienizje i kirysek żyją.
|
|
|
|
|
|
Tańczący z rybkami
|
|
|
iloveyou
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 31, 2005, 09:14:52 » |
|
co nie znaczy ze namiawaimy cie na akwa bez sprzetu:) chyba mniej kasy wyjdzie ci na te 40 l z filtrem niz ponad 100 l z duza iloscia oswietlenia, roslin, itp .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 31, 2005, 13:38:25 » |
|
bez grząłki można hodowac wieloplamki (Phalloceros caudimaculatus) Bardzo ładne dzikie żyworódki . Od specjalisty wiem że źle sie czują w temp powyżej 22*C jedyne co by do nich było potrzebne to prosty filtr gąbkowy i brzęczek napowietrzający koszt sprzętu hmmm max 40zł samej rybki minimum 10zł jak już uda Ci się znaleźć zo może graniczyć z cudem . Hodował bym je jednak szkoda mi zbiornia na jednogatunkowe zimnowodne amerykańskie akwa... oto jak ta ryba wygląda:  
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
Olo
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 31, 2005, 20:09:57 » |
|
Ja hoduję w totalnie lowtech akwa jordanelki - to 30 albo 40l bez techniki - jedynie jest oświetlenie tzn energooszczędna 11W philipsa służaca jednocześnie jako lampa na biurko. Ale: 1. W akwa są dwie ryby (para) 2. Karmione "po aptekarsku" 3. Jest od groma roślin (nurzańców, rogatka, moczarki). Ryby jurne, wybarwione, chociaż trochę płochliwe, chyba powinno ich być więcej, ale cóż.... Teraz to już ich raczej nie dokupię...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mateusz
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 02, 2005, 03:52:31 » |
|
(która nie potrzebuje grzałki, napowietrzacza, filtra i może przebywać w małym akwarium)... Witam, Heh no to co ta rybka ma potrzebowac :?: To jak w Oswiecimiu by zyla :evil: Widzialem na Alegro plastikowe rybki, beda dobre  Pozdrawiam Mateusz 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bolek
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 02, 2005, 07:54:28 » |
|
Mam akurat na zbyciu filterek Aqua Szut MINI.(akwa do 30L) Kupiony miesiąc temu z dwuletnią gwarancją . Nie zajmuje dużo miejsca, napowietrza dodatkowo wodę, ma moc jedynie 3W i opchnę ci za 20 pln jak chcesz Podaruj rybkom odrobinę luksusu. P.S. Grzałka też by się jakaś znalazła za  przysłowiowe piwko. 
|
|
|
|
|
|
240L - skalary, żaba, krewetki szkliste, neonki innesa i czerwone, ampularie, zbrojnik niebieski, rineloricaria parva i duch amazoński 30L żłobek a w nim zbrojniki
|
|
|
|
sir Michael
|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 02, 2005, 09:52:57 » |
|
(która nie potrzebuje grzałki, napowietrzacza, filtra i może przebywać w małym akwarium)... ...a najlepiej żeby nie jadła, nie wydalała i wogóle jej nie było :wink:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sheol
Dead eyes see no future..
Stały użytkownik

Vampire
|
 |
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 02, 2005, 11:12:40 » |
|
Wy sie tu trudzicie a Paulusia chyba zapomniala jaki jest link do tego forum :lol:
|
|
|
|
|
|
Jak obiecał Mojżesz, podążamy do ziemi obiecanej... ..........................inni zwą ją piekłem...................... Rafael Krasa
|
|
|
|