Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: skalary  (Przeczytany 3354 razy)
czatom
Stały użytkownik

« : Marzec 29, 2005, 16:47:11 »

jeden z moich skalarów niewiele tylko większy od pozostałych zakupione były jednocześnie wyraźnie terroryzuje pozostałe siędzą zastraszone w roslinach a gdy tylko wyjdą są przez niego gonione. Jakie jest wasze zdanie i doswiadczenie w tym temacie czy powinienem jego usunac czy sytuacja ma szasne ulec zmianie trwa to juz około miesiaca

akwarium 112 litrów ph7 oświetlenie 1x18W Leuci Color 1x18W Philips TLD950 1X18 Philips TLD 965 Filtr zewnetrzny kubełkowy Aqueel FZK
filtr kaskadowy 2 skalary 6 kirsyków spiżowych 6 otosków 4 krewetki filtrujące
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #1 : Marzec 29, 2005, 18:52:23 »

112l to zdecydowanie za mało dla 7 skalarów – brak przestrzeni to zapewne powód ataków.

czatom
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Marzec 29, 2005, 18:57:54 »

gdy bede wieksze mam zamiar przeniesc je do 200 litrowego zbiornika lexcz są to dopiero okazy 3 miesięczne i tylko jeden z nich tak sie zachowuje pozostale trzymaja sie w grupie i wyraznie unikaja tego agresywnego

akwarium 112 litrów ph7 oświetlenie 1x18W Leuci Color 1x18W Philips TLD950 1X18 Philips TLD 965 Filtr zewnetrzny kubełkowy Aqueel FZK
Bonzo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Marzec 30, 2005, 23:15:50 »

spróbuj odseparować agresora jak sie nie uspokoi

60l- ogólne
220l-in progress
czatom
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Marzec 31, 2005, 13:12:53 »

myślałem juz o tym ale jakby nie było to piekny okaz a drugie akwarium takie ogólne które posiadam ma 45 litrów i jest niestety zarybione wiec z tym jest problem zastanaiwam się czy go nie oddac

Bonzo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Marzec 31, 2005, 16:18:25 »

jak nie bedzie ustepował a agresja bedzie sie nasilac to chyba bedziesz musiał....

60l- ogólne
220l-in progress
osso
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 27, 2005, 20:09:44 »

Witam serdecznie. Cheesy

Temat skalarów przerabiałem już kilka lat temu.
Doszło do tego że zmieniłem obsadę w moim akwa :cry: .
moje akwa to 150x50x50
było w nim 8 dużych skalarów i trochę wypełniacza w postaci neonów i ramirez.
Po dobraniu się w pary [dobrały się w sumie 3 pary] 2 skalary sterroryzowały pozostałe sześć sztuk :shock:  :shock:  :shock: . ponad 3/4 akwa było w ich władaniu :? . Oczywiście od razu zaczęły podchodzić do tarła.
Ponieważ nie zależało mi na rozmnożeniu skalarów postanowiłem je odłowić aby zapanować nad powstałym chaosem. Cool
Niestety po odłowieniu najbardziej agresywnego osobnika jego miejsce szybko zajęła następna para, dotąd totalnie zastraszona, opanowując akwa i podchodząc do tarła. :x
kiedy i te skalary z czystej ciekawości też odłowiłem sytuacja znów się powtórzyła tym razem z ostatnią już 3 parą.

Wydaje mi się że wbrew pozorom skalary to nie takie grzeczne rybki jak się o nich potocznie mówi. Przynajmniej nie kiedy dobiorą się w parę.
akwa 150 dł teoretycznie powinno im wystarczyć, było jednak inaczej.

Tak więc nie jesteś sam w swoim skalarowym problemie.
Szczerze powiedziawszy nie wiem jak wybrnąć z tego tematu.
Możliwe że obniżenie temperatury a tym samym uniemożliwienie podejścia skalarom do składania ikry coś by zmieniło w ich zachowaniu jednak nie mogę tego teraz sprawdzić.
Popróbuj z tym pomysłem. Smiley
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 27, 2005, 20:11:56 »

Nic odkrywczego jeśli idzie o skalary Smiley Teoretycznie niby wszystko o nich wiemy, ale się okazuje, że nie. Ja zawsze powtarzam, że to przecież pielęgnice i zachowują się dokładnie jak one. Są to ryby terytorialne, które potrafią pogonić intruza.
osso
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 27, 2005, 20:19:26 »

Pięknie to ująłeś.
Pielęgnice.
Że na to nie wpadłem wcześniej.
Rzeczywiście to wiele tłumaczy. Jeśli zna się zachowanie tej rodziny to rzeczywiście odpowiadało by to omawianemu problemowi.
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 27, 2005, 21:34:55 »

Co w tym pięknego ? Wink Niestety sporo akwarystów zanim czegoś się dowie o danej rybie, to już dawno jest ona u niego w zbiorniku. Sam się zastanawiam kiedy zobaczę temat "Dlaczego pirania atakuje moje ryby Huh" Smiley Skalar niby całkiem różny od pielęgnic, a jednak nie Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: