maksionek
Zainteresowany

|
 |
« : Grudzień 12, 2010, 13:57:43 » |
|
Ponieważ woda w kranie ma u mnie prawie 25 NO3, kupiłem demineralizowaną (do akumulatorów), ale: co prawda nie ma zupełnie NO2 i No3, ale test paskowy JBL pokazuje tez GH poniżej 3d, KH w okolicach 0 oraz pH poniżej skali (która jest najniżej 6,4 na pasku), to się chyba nie nadaje do podmian, bo żeby nie zepsuć trzech parametrów, będę musiał dodać jej tak mało do kranoówy, że chyba nie będzie to miało większego efektu na obecność NO3??
czy są jakieś opinie? czy woda destylowana byłaby lepsza??
pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 14, 2010, 20:02:51 » |
|
Pomiar pH wody demineralizowanej/destylowanej jest niemiarodajny bo woda ta nie ma stabilnego pH. Przyjmuje pH płynu do którego się go wleje.
|
|
|
|
|
|
 Akwarium i hydroponika
|
|
|
robert32
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 23, 2010, 16:48:22 » |
|
to znaczy że na podmiankę mozna wymieszać ze zwykła kranówką i pH powinno spaść ,tak czy nie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 23, 2010, 18:50:13 » |
|
to znaczy że na podmiankę mozna wymieszać ze zwykła kranówką i pH powinno spaść ,tak czy nie  Teoretycznie woda demineralizowana powinna mieć ph~7, jeśli zmiękczysz wode do bardzo niskich wartości a w baniaku nie ma nic co mogłoby tą twardość podnosić to taka woda ma tendencje do samozakwaszania wiec ph może spadać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
robert32
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 23, 2010, 22:26:03 » |
|
bede robił podmianke za ok 2-3 dni zaleje 5l wody demineralizowanej i dodam reszte zwykłej z kranu i zobacze jakie bedzie pH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 24, 2010, 14:13:50 » |
|
bede robił podmianke za ok 2-3 dni zaleje 5l wody demineralizowanej i dodam reszte zwykłej z kranu i zobacze jakie bedzie pH
Reszte czyli ile?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
robert32
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 25, 2010, 09:17:42 » |
|
tak w sumie żeby wyszło 2x 18 l więc ok 30 l zwykłej
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 25, 2010, 11:09:59 » |
|
tak w sumie żeby wyszło 2x 18 l więc ok 30 l zwykłej
Więc woda ro będzie stanowiła jakieś 14% z całych 36l. Nic Ci to nie da, żeby ro dawało jakikolwiek efekt musi być przynajmniej w porporcjach 50/50.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mary123
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 29, 2011, 09:06:56 » |
|
hi, tam jest inny od demineralizowanej wody i de zjonizowany?
czy można użyć wody zdemineralizowanej zamiast demineralizowanej i przeciw? mi pomóc plzzzzz? z góry dzięki ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fr0t
|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 29, 2011, 11:23:58 » |
|
czy można użyć wody zdemineralizowanej zamiast demineralizowanej i przeciw?
Przecież to jedno i to samo  A co do kranówy i NO3 = 25 to norma, nie przejmuj się tym i lej ile wlezie, większym problemem w kranówach jest jej wtardość i to właśnie wtedy dodaje/miksuje się z wodą demineralizowaną lub RO. A testy paskowe to zanieś pani od chemi i zobaczymy co Ci powie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 29, 2011, 13:23:48 » |
|
że są do d....py testy paskowe powinny być zakazane w sprzedarzy bo potrafią bardziej namieszać niż podać prawdziwe wartosci, ostatnio widzę ze wszyscy na forum co maja paskowe testy dostają od nich kosmiczne wyniki ..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Andrij
|
 |
« Odpowiedz #11 : Styczeń 29, 2011, 15:45:42 » |
|
Patrząc na allegro to wszystko przez JBL'a to on otumania ludzi niską ceną i możliwością zmierzenia wszystkich parametrów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Stiep
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #12 : Styczeń 29, 2011, 15:57:20 » |
|
A ja mam dokładne i pewne testy paskowe na pH, tylko że ich czułość dla zakresu 2-9 to tylko 0,5 jednostki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fr0t
|
 |
« Odpowiedz #13 : Styczeń 29, 2011, 16:55:08 » |
|
Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę bimbrownie, bo przy niej badanie PH chyba mija się z celem, rano jest inne niż wieczorem. Być może dlatego niektórzy mówią: raz mam 6,5 a raz mam 7,5, a to zalezy kiedy było mierzone. Oczywiście to przykład, ale tak jak mówię, trzeba to wziąć pod uwagę. Dla PH ważne jest KH, jeżeli KH mamy na jako takim stałym poziomie (tu znowu mowa o bimbrowni) to PH teoretycznie powinno być stabilne i na odwrót. Hmm napisze tak, wiem o co mi chodzi, ale nie umiem tego wytłumaczyć, może ktoś mi pomoże No ale co do podmian to powinno się "spreparować" wodę do danych parametrów (na początku akwarium) i potem komponować wodę RO+kranówa w takich proporcjach by jej zawartość po dolaniu/wymianie nie zmieniła parametrów w akwarium. To tak w wielkim skrócie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|