Nie przerzucaj rybek, bo zainfekujesz drugi zbiornik. Od chemi narazie z daleka puki nie wiesz co to jest. Co ja bym zrobił... przede wsztskim nie obawiałbym się molinezjami, bo to bardzo chorowite rybki, byle g.. powoduje u nich choroby. Ja bym podniósł temperature do MAX 32 stopni na DZIEN, nie na dobe. Dodałbym jak najszybciej szyszek olchy lub torfu, które by dodały troszkę kwasów do zbiornika - wszyscy wiedzą, że mają właściwości lecznicze. Sprawdz pokarm, może jest po terminie, albo zawilgocony, może wdała się w niego jakaś wilgoć a może nawet pleśń, mi np. ostatnio zwilgotniały tabletki dla glonojadów - dlaczego?...otóż po dwóch dniach się dowiedziałęm, że moja żona karmiła moje rybki mokrymi rękami. Bez wywiadu bym tego nie wiedział nawet do dziś. Może coś Ci w akwarium się popsuło ? korzeń, ozdoba, cokolwiek...?
Teraz kolejna sprawa, czy rybki to miały w czasie zakupu czy pojawiło się po jakimś czasie? Jak stare są te rybki? Miałem kilka razy taki przypadek, że kupiłem już chorą rybkę - a na taką nie wyglądała i dopiero po kilku dniach wszystko wyszło na jaw.
No i ten nieszczęsny filtr - musisz opisać jak on działa, co w nim jest - gąbka/ jakieś media filtracyje / cokolwiek.... ?
A roślinki - rosną dobrze?
Musisz podać więcej szczegółów - o testy nie pytam, bo jakbyś miała to pewnie już byś dawno podała wyniki.
Taka "kropka" to za mało - ciężko powiedzieć co to jest. Ja dla przykładu dodam, że jeden z moich starych samców danio ma taką gulkę na wardze wielkości 2 mm, pozostałe nie mają. Martwiłem się na początku, ale jak on zyje z tym już 7 miesięcy i chętny do tarła za każdym razem , nic mu nie dolega, to doszedłem do wniosku, że mu ta gulka chyba nie przeszkadza

Ale szczerze powiem, że nie wiem skąd się wzięła i czego jest objawem

Napisz jeszcze czy rybki z tymi "wyrostkami" są żywe czy bardziej osowiałe? Chętne do pokarmu, czy nie? są otępiałe/leniwe/wypłoszone?
ALe podejrzewam, że jeżeli przeniosło się TO SAMO - podkreślam - TO SAMO na molinezje, to pewnie maasz jakiegoś wirusa/pasożyta w akwarium - spróbuj też określić czy ta gulka jest bardziej... hm.. twarda czy bardziej przypomina meszek? Na zdjęciu - przynajmniej ja to słabo widzę. Zwróć uwagę czy rybki się nie ocierają o roślinki czy dekoracje?
W ogóle - spróbuj opisać wszystko jak najbardziej szczegółowo