Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: co to ?  (Przeczytany 4874 razy)
ewciarzek
Zainteresowany
**

-.-"

« : Grudzień 10, 2010, 21:06:19 »

co to jest  Undecided Sad

ewciarzek
Zainteresowany
**

-.-"

« Odpowiedz #1 : Grudzień 11, 2010, 13:50:23 »

nikt nie wie  Cry 
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Grudzień 11, 2010, 13:52:59 »

Moja szklana kula się popsuła, ale podejrzewam narośle nowotworowe lub pasożyty Wink Podaj więcej danych na temat akwarium i dokładne parametry wody.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
ewciarzek
Zainteresowany
**

-.-"

« Odpowiedz #3 : Grudzień 11, 2010, 14:16:45 »

narazie 126l ( zły wybór  po świętach będzie 200 lub 300 )

temp. 28`C
PH 7,5

roślinek nazw nie znam

podłoże żwir

brzęczyk i filtr wewnętrzny którego nazwy nie znam a teraz mnie w domu nie ma i niemegę iść zobaczyć ale i tak zamierzam wymienić 
a da się to wyleczyć ??
ewciarzek
Zainteresowany
**

-.-"

« Odpowiedz #4 : Grudzień 11, 2010, 21:02:00 »

pomóżcie !!!! błagam przerzuciło sie teraz na molinezje co to jest jak to wo gule wyleczyć  Cry  boje sie ze wszystkie to będą miec i zdechną
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Grudzień 11, 2010, 21:13:57 »

amoniak, No2, No3 na jakim poziomie? Karmienie? Częstotliwość podmian? Filtracja?  Gęstość obsady?

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #6 : Grudzień 11, 2010, 21:29:50 »

ewcia kupowałaś ostatnio jakieś ryby ?
To może być limfocystoza.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
ewciarzek
Zainteresowany
**

-.-"

« Odpowiedz #7 : Grudzień 11, 2010, 21:36:20 »

No 2 i 3 nie wiem Sad  karmienie 3 razy  dziennie ostatnio 2  co tydzień co 2 ( 2 jak nie mam czasu i zapominam  odstawić wodę )  3 skalary 5 molinezje 1 glonojad 1 żałobniczka 2 górami ,  flit nie wiem jaka nazwa bo mnie w domu nie ma i nie nie kupowałam a mam takie pytanie czy nic sie nie stanie jak wezne te ryby do innego akwa w którym jest narybek molinezji a te molinezje wezne do ogólnego i najpierw z ogólnego podmienię wodę to tamten narybek nie złapią infekcji ??

aaa i karmie suchym pokarmem żadnym żywym bo czytałam ze moze to sie przenieść przez żywe jedzenie i pisze ze trzeba je poddać 2 miesięcznej kwa ratanie a ja nie mam jeszcze innego akwa i mam je karazje w dużej wanience i raczej przez 2 miech to nie moze tak byc i takie moje pytanie niema jakiejś chemii ?? żeby wyleczyć nią ?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 11, 2010, 22:21:27 wysłane przez ewciarzek » Zapisane
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Grudzień 11, 2010, 23:30:24 »

Nie przerzucaj rybek, bo zainfekujesz drugi zbiornik. Od chemi narazie z daleka puki nie wiesz co to jest. Co ja bym zrobił... przede wsztskim nie obawiałbym się molinezjami, bo to bardzo chorowite rybki, byle g.. powoduje u nich choroby. Ja bym podniósł temperature do MAX 32 stopni na DZIEN, nie na dobe. Dodałbym jak najszybciej szyszek olchy lub torfu, które by dodały troszkę kwasów do zbiornika - wszyscy wiedzą, że mają właściwości lecznicze. Sprawdz pokarm, może jest po terminie, albo zawilgocony, może wdała się w niego jakaś wilgoć a może nawet pleśń, mi np. ostatnio zwilgotniały tabletki dla glonojadów - dlaczego?...otóż po dwóch dniach się dowiedziałęm, że moja żona karmiła moje rybki mokrymi rękami. Bez wywiadu bym tego nie wiedział nawet do dziś. Może coś Ci w akwarium się popsuło ? korzeń, ozdoba, cokolwiek...?

Teraz kolejna sprawa, czy rybki to miały w czasie zakupu czy pojawiło się po jakimś czasie? Jak stare są te rybki? Miałem kilka razy taki przypadek, że kupiłem już chorą rybkę - a na taką nie wyglądała i dopiero po kilku dniach wszystko wyszło na jaw.

No i ten nieszczęsny filtr - musisz opisać jak on działa, co w nim jest - gąbka/ jakieś media filtracyje / cokolwiek.... ?

A roślinki - rosną dobrze?

Musisz podać więcej szczegółów - o testy nie pytam, bo jakbyś miała to pewnie już byś dawno podała wyniki.

Taka "kropka" to za mało - ciężko powiedzieć co to jest. Ja dla przykładu dodam, że jeden z moich starych samców danio ma taką gulkę na wardze wielkości 2 mm, pozostałe nie mają. Martwiłem się na początku, ale jak on zyje z tym już 7 miesięcy i chętny do tarła za każdym razem , nic mu nie dolega, to doszedłem do wniosku, że mu ta gulka chyba nie przeszkadza Smiley Ale szczerze powiem, że nie wiem skąd się wzięła i czego jest objawem Smiley

Napisz jeszcze czy rybki z tymi "wyrostkami" są żywe czy bardziej osowiałe? Chętne do pokarmu, czy nie? są otępiałe/leniwe/wypłoszone?

ALe podejrzewam, że jeżeli przeniosło się TO SAMO - podkreślam - TO SAMO na molinezje, to pewnie maasz jakiegoś wirusa/pasożyta w akwarium - spróbuj też określić czy ta gulka jest bardziej... hm.. twarda czy bardziej przypomina meszek? Na zdjęciu - przynajmniej ja to słabo widzę. Zwróć uwagę czy rybki się nie ocierają o roślinki czy dekoracje?

W ogóle - spróbuj opisać wszystko jak najbardziej szczegółowo Smiley
« Ostatnia zmiana: Grudzień 11, 2010, 23:33:54 wysłane przez fr0t » Zapisane

ewciarzek
Zainteresowany
**

-.-"

« Odpowiedz #9 : Grudzień 12, 2010, 10:46:30 »

no tez tak myślałam ze nie przerzuca rybek ale wzięłam te chore do wielkiej miednicy a dziś jak moja sąsiadka będzie mieć akwa to pożyczę sobie od niej . kurcze a szyszko olchy to już są? bo jak chodziłam po lesie to nawet takich glizd nie było a ile tak około do 126 l tych szyszek ?     zawilgocony to na pewno nie . Raczej nic sie nie popsuło bo narazie korzenia nie mam tylko mam kamienie takie polne które w akwa sa juz jakieś dobre 5 lat ( na początku były wygotowanie i zrobione tak jak w zoologicznym kazali ) .

po jakimś czasie rybki już umie sa długo najmłodsza rok a reszta  2 -3 lata  (nie wiem czy to normalne ale 2 ryby to juz naprawdę długo żyją aż widać tak moim zdaniem ze juz sa takie stare nie sa takie żywiołowe jak kiedyś teraz sobie spokojne życie prowadzą Wink )

no jest taki wiatraczek który się kreci ;p a w koszyczku jest do kitu gąbka ;/ w wyglada podobnie do tego i z tej firmy     http://images04.olx.pl/ui/2/30/19/19132119_1.png

a co do roślinki na początku rosy tak przeciętnie nawet w sumie dobrze a tera ehh szkoda gadać jakoś tak zanikają to postanowiłam wziąć na podłoże ziemie ogrodową i teraz zdeka odżył i sobie zaczynają rosnąć ( i właśnie mnie martwi ze przez ta ziemie cos mogło sie stać )

wes no jak patrzyłam ile na No 3 kosztuje test to masakra 14 zl  ;/ niemam kasy a moja mama ehh szkoda pow ze głupieje na punkcie tych ryb wiec sam widzisz im to rybka czy maja dobrze czy źle Sad

właśnie nie ryby sa takie spokojne leżą na dnie w koncie i nic nie robią nawet jeść nie chcą i leniwe wypłoszone to nie leża i nic nie robią

ta gulka taka sie z zrobiła jak by wypłynęła ( wież jak takie syfy co sie zbiera na ciele u człowieka takie cos białe a jak do wyciśniesz to wypłynie ( sory za taki ohydny przykład Wink ))

jesli chcesz jeszcze jakieś szczegóły to pisz spróbuje odpowiedzieć bo nie wiem czy ci ta moja odpowiedz wystarczy Smiley
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Grudzień 12, 2010, 11:35:52 »

Bez testów nawet nie ma co robić. Spróbuj zanieść troszkę wody do zoologicznego i może Ci wykonają jeden test za friko.
Rybki powinny być ruchliwe i ciągle domagać się pokarmu - najwyraźniej im coś przeszkadza/dolega.

Ja bym zrobił restart i wywalił tą ziemię. Roślinki i tak sobie poradzą bez niej. Ziemia to już w zaawansowanych zbiornikach - ja nie stosuje ziemi a i tak co tydzien muszę przycinać roślinki.

Zrób porządek z tą nieszczęsną gąbką - jeżeli jest już do kitu to kup nową. Taniej wyjdzie jak kupisz zwykłą gąbkę pod prysznic i wytniesz z niej odpowiedni kształt - ja tak zrobiłem i jestem zadowolony, ale ja mam własnej roboty filtr dlatego musiałem sobie wyciąć odpowiedni kształt. 3 gąbki do mycia samochodu kosztowały mnie 1 funta - gdzie jedna gąbka w akwarystycznym 10cm na 10cm na 4cm kosztuje 7 funtów - paranoja.

Mi się wydaje, że akwarium jest już wypłowiałe i niezbędny jest restart.

A co do szyszek to poczytaj w necie - muszą być stare, roczne - nie zbieraj nowych i myślę, że z 10 sztuk by wystarczyło. W necie znajdziesz dużo informacji na ten temat.

To tyle na razie, teraz własnie za pół godziny jadę samochodem do Polski na urlop, więc pewnie się odezwę za 2 dni.

Pozdro
fr0t

damian8597
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Grudzień 30, 2010, 15:43:41 »

W mojej starej obsadzie ramizerki miały identyczne objawy czerwona krobka na pyszczku,woda umnie jest bardzo twarda.Z tą kropką pożyły dwa miesiące i ded,ale moje chociaż były ruchliwe
kamaks
Heheee
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Styczeń 03, 2011, 20:01:01 »

Mi sie wydaje ze to plesniawka

25l

5 gupików
1 mieczyk
ewciarzek
Zainteresowany
**

-.-"

« Odpowiedz #13 : Styczeń 08, 2011, 22:19:51 »

a wiecie co odstawilam ich na miesiac do innego akwa i wyzdrowialy Grin jak ja sie ciesze  Grin a do damiana8597 ja tez mam twarda wode i mnie wnerwia
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: