Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: padają mi kiryski  (Przeczytany 7383 razy)
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Grudzień 02, 2010, 20:27:46 »

Mi to wygląda na coś takiego:
ZAPALENIE PRZEWODU POKARMOWEGO:  

Właściwie nie jest to choroba,ale przypadłość,która pojawia się na skutek niewłaściwej diety ryb.Najczęściej na zapalenie przewodu pokarmowego cierpią ryby roślinożerne,które są karmione pokarmem na bazie mięsnej np.zbrojniki niebieskie(popularnie zwane glonojadami) po długotrwałym karmieniu pokarmem dla ,,wszystkich ryb"wykazują objawy tej przypadłości.Zwłaszcza szkodzi im ochotka i rureczniki oraz serca wołowe.Ryby roślinożerne nie są przystosowane do trawienia pokarmów zwierzęcych.
Na zapalenie przewodu pokarmowego zapadają też ryby,które są przez długi czas karmione tym samym pokarmem,mało urozmaiconym.
OBJAWY:
-obrzęk ciała
-śluzowate odchody,które ciągną się w postaci przezroczystych pasemek
-przekrwiony otwór odbytowy(może być ale nie musi)
-czasami mogą też wystąpić podskórne wylewy w okolicy brzucha

LECZENIE:
Zastosować kilkudniową głodówkę(nawet 10 dniową).Ryby o tak poważnej niewydolności jelitowo-trawiennej i tak nie będą miały apetytu,ale na wszelki wypadek najlepiej nie podawać w tym czasie pokarmu innym rybom,które nie wykazują objawów chorobowych.
Jeśli objawy ustąpią należy podawać przez jakiś czas pokarmy lekkostrawne,a następnie zmienić dietę ryb i wprowadzić pokarmy urozmaicone,właściwe dla poszczególnych gatunków.Najlepiej też podawać witaminy.

Post został wklejony z innego aquaparadise.fora.pl

Podaj czy inne objawy się zgadzają
« Ostatnia zmiana: Grudzień 02, 2010, 20:37:32 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
DarekW
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Grudzień 02, 2010, 23:03:39 »

hmmm.... ale dziś zauważyłem u molinezji zaczerwienione  skrzela Huh i inne rybki też a molinezje chłepczą wodę z tafli myślę o zartuciu amoniakiem Huh ale czemu tylko molinezje chłepczą a danio, neony i razbora hengeli nie Huh . a może filtr aqua clear 50+ napowietrzacz to zbyt mało tlenu? nie radzą sobie z napowietrzeniem Huh? z ilu cm powinna spadać woda do baniaka?? tylko że będzie brzydko wyglądało jeśli pokrywa nie zasłoni poziomu wody.
parametry wody to :
no3 -25
no2- 0
gh- 21 d
ph 8,0
kh 3d
« Ostatnia zmiana: Grudzień 06, 2010, 22:09:10 wysłane przez DarekW » Zapisane
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: