Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Która woda lepsza ??  (Przeczytany 1826 razy)
Kulin
Nowy
*

« : Listopad 17, 2010, 20:15:35 »

Witam.

Jestem w trakcie zakładania akwarium i mam do wyboru dwie wody:
kranówka - PH 7,5 TWO 5,6, TWW  nie znam
źródełko - PH 7,0 TWO 1,6 TWW nie znam.

Poraździe która będzie nadawała się do akwarium ozdobnego (ozdobnego w kierunku holenderskim).
Jakie rybki tam bedą ? tego jeszcze nie wiem dokładnie, ale na pewno neony. Akwarium 300 litrów.
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Listopad 19, 2010, 10:07:23 »

Obie dobre. Lej co Ci wygodniej. Uważaj tylko, bo źródła bywają różne, w tych drenujących płytsze czwartorzędowe warstwy wodonośne, jakość potrafi się drastycznie zmienić w stosunkowo krótkim czasie. Wodociągi generalnie dają pewniejszą wodę, aczkolwiek awarie też się oczywiście zdarzają.

Kulin
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 19, 2010, 19:49:20 »

wygodniej kranówa, tylko PH troszkę za wysokie,a twardości weglanowej nie znam, ale jak tylko kupię testy to sprawdzę. Zastanawiam się nad obniżeniem PH,wiem że można stosować kwas solny, liście dębum torf itd, tylko który sposób jest najlepszy i najbezpieczniejszy ?
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Listopad 21, 2010, 11:14:16 »

Torf i liście dębu sprawdzą się przy niskiej wartości TWW, ale dobranie odpowiednich ilości nie jest takie proste, kwas solny skuteczniejszy ale trzeba uważać, nie mniej zanim zaczniesz obniżać pH trzeba zacząć od ustalenia TWW i jej ewentualnego obniżenia do wartości optymalnej.

385 l - dyskowce
amiboo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Listopad 21, 2010, 13:22:24 »

Ja tam uważam że źródełko. Smiley

amiboo
Tomaha
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Listopad 21, 2010, 13:56:54 »

Ja tak samo.Do zrodla nie czeba zadnych uzdatniaczy i chemi.

Zapraszam na forum zbrojnikowe:
http://zbrojnik.xup.pl
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Listopad 21, 2010, 16:19:51 »

Ja tak samo.Do zrodla nie czeba zadnych uzdatniaczy i chemi.

No pewnie, w takim źródełku może być cała tablica Mendelejewa - to po co uzdatniać  Cheesy. Żeby stosować taką wodę należało by poznać jej pełne właściwości fizyko-chemiczne a nie tylko pH i TWW, takie badanie można zrobić w Sanepidzie (oczywiście odpłatnie). Nie zmienia to jednak faktu że właściwości mogą ulec zmianie. Woda w wodociągach jest pewniejsza i łatwiej kontrolować jej parametry, zwłaszcza że akwarium będzie w kierunku holenderskim - w tym przypadku nie obejdzie się bez "chemii" nawozić będzie trzeba.

385 l - dyskowce
Kulin
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Listopad 22, 2010, 16:11:54 »

Pewnego razu do domu rodziców przyjechał przedstawiciel jednej z fimr oferujących filtry do wody. Poprosił o próbkę wody, mama podała mu tą wodę ze źródełka, pobadał, posprawdzał i powiedział że on nie ma czego zaoferować, gdyż ta próbka jest lepszej jakości niż ta co wychodzi z jego filtrów, tak pokrótce, woda jest naprawdę świetna, można ją długi czas trzymać i się nie starzeje, jednak na pewno będzie większy kłopot nż z kranówą.
Tomaha
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Listopad 22, 2010, 16:55:19 »

Są rozne opinie na ten temat.Troche trodna stwierdzic.
Moja 1 wypowiedz byla troche pochopna.

Zapraszam na forum zbrojnikowe:
http://zbrojnik.xup.pl
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: