Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Biotopy « Azja « Mieszkanko dla bojownika
Strony: 1 2 3 [4] 5
  Drukuj  
Autor Wątek: Mieszkanko dla bojownika  (Przeczytany 34059 razy)
X@ERO
Nowy
*

« Odpowiedz #45 : Sierpień 29, 2004, 21:44:09 »

Witam!!
Mam pare ptań co do bojownika, mam go od niedawna i nie wiem czy dobrze robie.
A więc trzymam go w zbiorniku 30l czyli z wypowiedz czytanych wyżej wnioskuje że jest spoko dla niego.
Teraz pytanei co do temperatury. Mam dwie grzałki jedna 20W dróga 10W.
Gdy mam tą 20W to jest troche lipa, bo woda się nagrzewa tylko do połowy akwarium, słbo się miesza, przy grzałce jest pewnie z 32*C a przy termometrze 28, gdy wymieszam filtropompką to jest 30 stopni w całym.
Za to z  tą 10W w całym zbiorniku mam 25-26*C. Powiedźcie mi teraz co ędzie dla niego korzystnijesz 20W czy 10W. Teraz ma 10W bo uznałem że będzie dla niego lepiej.
Teraz co do pokarmu, jest on strasznie wybredny :? płatków nie chciał jeść za żane skarby, nawet o smaku mięsnym. Dopiero chciał jeść mięso dorsza, jadł to przez troche, potem zrobiłem mu przyjemnośc i mógł se popolować przez kilka dni na larwy komarów odłowione z mojego stawiku na działce Smiley , i teraz mu podaje mięso wołowe. Powiedźcie mi czy dobrze robie.

Pozdrawiam
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #46 : Sierpień 29, 2004, 21:53:22 »

Mój bojownik ma temperaturę 26 st., są to ryby raczej ciepłolubne 26-28 st. Rozwiązaniem u Ciebie będzie grzałka z termostatem - koszt ok. 35 zł. Jedzenie - nie przejmuj się, jak będzie głodny to zje. Nie wolno przekarmiać rybek, więc za bardzo go nie rozpuszczaj.
X@ERO
Nowy
*

« Odpowiedz #47 : Sierpień 29, 2004, 22:19:55 »

Ok ok wiem że rybek nie należy przekarmiać zawsze z umiarem :wink:
Mój bojownik niestety jest z boxu(jeśli dobrze rozumiem boxy to te pojemniczki plastkiowe zanużone w akwarium, w których trzyma sie obok siebie bojowniki, mają troche więcej miejsca przynajmniej niż w kubkach), jest dosyć agresywny, czasem potrafi mnie mocno ugryść jak go karmie mięsem. A jak wabie go mięsem ponad wode to potrafi po nie wysoko wyskoczyć i szarpać za nie Smiley
A i podem jeszcze taką ciekawostke. Miałem kiedyś moze z 2 lata temu bojownika który był dosyć dziwnym wybrykiem natury. Wyglądał normalnie. Był duży, miał troche krótsze płetwy ale nie był na bank samicą :wink:
Pewnego razu postanowił zbudować sobie gniazdo, fajnie fajnie, ale zaskoczył mnie zaraz gdy zaczeła z nigo wylatywac ikra :lol: On ją zbierał i zanosił do gniazda Cheesy Lecz jak mozecie sie domyśleć nic z tych jajeczek nie było. Spotkaliście siękiedyś z takim czymś :lol:

UPDATE: Zapomniałem jeszcze dodać czegoś o moim obecnym agresywnym bojowniku, niedawno biedny ślimaczek oderwał sie od liścia i pływał po powieszchni cały wyprężyny chcąć złapac się czegos, niestety zauważył to bojownik, złapał za ślimaka i wyrwał go z muszli  :cry: w muszli prawie nic nie zostało, a bojownik tylko majestatycznie ruszał swoja głową w górę rościrając ślimaka w pysku :? Taki z niego killer :roll:
Tak na marginesie to chyba tylko tą egzekucje zaobserwowałem, bo w akwarium było dużo ślimaków, a teraz ciężko jest znaleść chociaż jednego.

Pozdrawiam
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #48 : Sierpień 29, 2004, 23:03:44 »

Też mam bojownika z kubka i nie jest agresywny. Co do ślimaków - zgadza się. Bojownik czasem na nie poluje.
X@ERO
Nowy
*

« Odpowiedz #49 : Sierpień 29, 2004, 23:44:18 »

A co myślicie o tym :cry: Biedny ten bojownik.
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #50 : Sierpień 30, 2004, 00:04:54 »

No tak, ten kto go trzyma to zwykły sadysta i tyle...
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #51 : Sierpień 30, 2004, 09:20:23 »

myśle że ta grzałka 10W może być, lub postaw grzałke 20W naprzeciw filtra, powinien wtedy tą wodę wymieszać.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Molly_
Bywalec

« Odpowiedz #52 : Sierpień 30, 2004, 16:02:41 »

Cytat: X@ERO
A co myślicie o tym :cry: Biedny ten bojownik.

O Boże........... :cry: Szkoda mi słów.....

zawsze iść rozkaz, który mam we krwi, MAŁĄ WOJNĘ w sobie mieć
maleska
Nowy
*

« Odpowiedz #53 : Wrzesień 06, 2004, 18:54:57 »

mam bojownika od paru tygodni i nie wiem czy ma dobre akwarium(10l)
i jak go nauczyc jejsc platki??!!
Molly_
Bywalec

« Odpowiedz #54 : Wrzesień 06, 2004, 19:18:51 »

Jak masz samego bojownika w 10 literkach to myślę, że nie jest tak źle. W sumie noooo......może być :wink:  
Jesli chodzi o płatki....hmmm....zrób mu dniową głodówkę, a potem podawaj płatki. Powinien się przyzwyczaić Smiley

zawsze iść rozkaz, który mam we krwi, MAŁĄ WOJNĘ w sobie mieć
thommy
Nowy
*

« Odpowiedz #55 : Październik 03, 2007, 22:34:46 »

Mój Bojownik płatki jada jako-tako, przegłodzenie dobrze poprawia apetyt (takie jednodniowe)

------------------------------------------------------------------------
60L a w nich:
Bojownik
5x razbora klinowa
3x otosek
+ banda 6 Red Cherry
ank@
Stały użytkownik

« Odpowiedz #56 : Styczeń 13, 2008, 19:37:47 »

mój bojownik zyje w idealnej zgodzie z kiryskiem( niestety jeden zdechł- nieszczesliwy wypadek) . dodam ze byl z akwa duzego- plywal w sklepie z innymi rybami. rybki dokupilam dopiero po 2 latach. przyjol je spokojnie ale kwarantanna byla tak przeprowadzana ze Błękitek widzial kiryski zza szyby przez 1.5 tygodnia.

akwarium:28 litrów
bojowniki:
Migotek nie żyje od ??. 09.04
Błękitek nie żyje od 10.03.08
Leon nie żyje od 01.01.09
Prince Amroth nie żyje od 10.06.09
obecnie 4 karliki szponiaste i bojek (mam słabość do tych ryb...)
ank@
Stały użytkownik

« Odpowiedz #57 : Styczeń 13, 2008, 19:43:01 »

jak bojownik nie je płatkow trzeba sprubować z granulkami dle bojków!!! moj nie ruszal platkow a granylki wcina:D

akwarium:28 litrów
bojowniki:
Migotek nie żyje od ??. 09.04
Błękitek nie żyje od 10.03.08
Leon nie żyje od 01.01.09
Prince Amroth nie żyje od 10.06.09
obecnie 4 karliki szponiaste i bojek (mam słabość do tych ryb...)
Madmada
Nowy
*

« Odpowiedz #58 : Marzec 12, 2008, 19:23:57 »

By nie tworzć następnych tematów piszę tu.

Zakupiłam bojownika - nie z potrzeby ani z widzi misię tylko z dobrego serca.
Mam aqwa 120 L czy ta ryba da sobie radę w takim dużym akwarium.
Aqwa jest dość wysokie - 50 cm - ale jedyną opcją jest jeszcze 25 l na wyłącznośc Smiley

I jeszcze pytanko o filtrację. Z uwagi na fakt iż bojowiki w naturze raczej żyją "w bajorkach" czy prąd w aqwa nie będzie mu przeszkadzał?
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #59 : Marzec 12, 2008, 19:29:39 »

i tu i tu będzie mu dobrze, chodż ofc w większym lepiej Wink
bojki nie lubią silnego prądu, stresuje je to, aczkolwiek przyzwyczaja się, np. mój samiec, na początku nie lubił, teraz mu wszystko jedno Wink

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Strony: 1 2 3 [4] 5
  Drukuj  

Skocz do: