Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jakie rośliny???  (Przeczytany 2519 razy)
robertooo
Nowy
*

« : Listopad 08, 2010, 20:03:42 »

witam!

podajcie nazwy roślin które można posadzić w akwarium, które stoi w miejscu z bardzo małą ilością światła a mianowicie chodzi mi o roślin, które będą pięknie rosły w ciemnych warunkach

z góry dziękuję za odpowiedzi
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

Akwarium ma cieszyć ! :)

« Odpowiedz #1 : Listopad 08, 2010, 20:38:54 »

Wiesz co ja szpecem od roślinek nie jestem, ale moja nauczycielka w gimnazjum miała małe akwa na zapleczu na przeciwko okna. W akwa miała posadzone moczarki i żadnej lampki neonówki, która oświetlała to akwarium.
Ja w swoim akwa nie mam za dobrego oświetlenia a moczarki mam posadzone w kącie akwa i rosną mi nawet.

emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Listopad 08, 2010, 20:39:20 »

http://www.google.pl/#hl=pl&source=hp&biw=1280&bih=610&q=ro%C5%9Bliny+akwarystyczne+cieniolubne&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=&fp=c24d5a6b2b0548ed

tak ciężko poszukać? Wszystko trzeba podać na tacy? Trochę wysiłku Roll Eyes

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
robertooo
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Listopad 08, 2010, 21:47:15 »

Neon - Innesa dzięki za normalną odpowiedż Smiley

Do emperora:
tak ciężko poszukać?
owszem bardzo ciężko i jeśli dodałem ten wątek to chciałem dowiedzieć się tego od osób piszącym akurat na TYM FORUM!

Wszystko trzeba podać na tacy?
tak trzeba i jeśli nie chciałeś pomóc mi w tej sprawie to mogłeś przynajmniej łaskawie się nie odzywać! Jeśli potrzebował bym takiej odpowiedzi jak twoja to zapewne zaznaczył bym to na początku mojego wątku!

Wnioski:
Jeśli nie jesteś zainteresowany daniem odpowiedzi na poszczególne pytanie to po prostu się nie udzielaj!!!
« Ostatnia zmiana: Listopad 08, 2010, 21:53:07 wysłane przez robertooo » Zapisane
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

Akwarium ma cieszyć ! :)

« Odpowiedz #4 : Listopad 08, 2010, 22:27:09 »

nmzc, ale emperor podał Ci dobrą stronke internetową.
Dzięki tej stronce wiem jakie rośliki moge dokupić do sowjego akwa ze słabym oświetleniem, więdz spokojnie bez nerwów Smiley.

andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Listopad 09, 2010, 08:31:16 »

bardzo małą ilością światła
Doprecyzuj to. Bo pojęcie "bardzo mała ilość światła" jest bardzo ogólne. Dla jednych będzie to oświetlenie typu żarówka energooszczędna, która daje 0,1W/litr, a dla innych będą to dwie świetlówki w standardowej pokrywie, które dają 0,3W/l.
Jeśli mówimy o oświetleniu w standardowych pokrywach to takich roślin jest sporo:
Anubias barteri nana
Anubias cofeifolia
Anubias congensis
Anubias gigantea
Anubias lanceolata
Praktycznie wszystkie kryptokoryny
Żabienice
Moczarki
Nurzańce

emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Listopad 09, 2010, 19:19:28 »

Neon - Innesa dzięki za normalną odpowiedż Smiley

Do emperora:
tak ciężko poszukać?
owszem bardzo ciężko i jeśli dodałem ten wątek to chciałem dowiedzieć się tego od osób piszącym akurat na TYM FORUM!

Wszystko trzeba podać na tacy?
tak trzeba i jeśli nie chciałeś pomóc mi w tej sprawie to mogłeś przynajmniej łaskawie się nie odzywać! Jeśli potrzebował bym takiej odpowiedzi jak twoja to zapewne zaznaczył bym to na początku mojego wątku!

Wnioski:
Jeśli nie jesteś zainteresowany daniem odpowiedzi na poszczególne pytanie to po prostu się nie udzielaj!!!

Kolego. Wnioski są następujące:

Jesteś leniem któremu  nie chce się włożyć minimum wysiłku by zdobyć podstawowe informacje.
Akwarystyka to ogrom wiedzy. Niestety absolutne 'akwarystyczne abecadło" musisz sam posiąść . Bardziej doświadczeni akwaryści z miła chęcią udzielą Tobie pomocy, nakierują itd. Niestety nie dziw się że widząc po raz n-ty te same podstawowe pytania człowieka ogarnia rozpacz. Pytania na które odpowiedź znajdziesz w ciągu 1 minuty. Wystarczy otworzyć przeglądarkę.

Następny wniosek kolego.
Nie irytuj się tak szybko.Akwarystyka to cierpliwość, dużo cierpliwości. Ty kolego po jednej odpowiedzi już się zirytowałeś.

Kolejny wniosek kolego:
Gdy ktoś udziela rady, podaje stronkę to przyjmij to z pokorą jako początkujący(po Twoim pytaniu zakładam, że takim jesteś)

Jeszcze jeden wniosek kolego:
Moja odpowiedź w żaden sposób nie była obraźliwa więc racz sobie darować wykrzykniki. Nikogo tym nie przestraszysz, a już na pewno nie mnie. Grin

Pozdrawiam i życzę duużo cierpliwości i opanowania
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2010, 20:18:36 wysłane przez emperor » Zapisane

Mój baniaczek
robertooo
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Listopad 10, 2010, 20:45:42 »

1. Tak jestem leniem, ale to chyba nie powinno cie interesować!
Bardziej doświadczeni akwaryści z miła chęcią udzielą Tobie pomocy, nakierują itd.
2. Właśnie więc jeśli uważasz się za takiego akwarystę (nie wykluczam że nim jesteś) to powinieneś zrozumieć osobę o mniejszej wiedzy w tej kategorii!
3. Wiem, że akwarystyka wymaga dużo cierpliwości a zirytowałem się ponieważ nie lubię jak ktoś "pluje mi w twarz i każe mówić, że deszcz pada"!
4. Tak owszem jestem początkujący, ale jeśli udzielił byś mi normalnej rady tzn. podał tylko tą stronkę (bo rzeczywiści jest bardzo przydatna) bez zbędnych komentarzy to bym ci pięknie podziękował i po sprawie!
5. A co do Twojej odpowiedzi to jednak uważam ją dalej za obraźliwą, a wykrzykniki nie miały nikogo przestraszyć tylko wyrazić moją złość (a tak w ogóle jak to wykrzykniki są właśnie do tego żeby wyrazić tudzież pokazać nasze emocje)!

Ps. Bardzo dziękuję za życzenia i również pozdrawiam Kolegę!
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Listopad 10, 2010, 20:56:36 »

robertooo to na serio nie jest pole walki, nie zachowuj się tak jakby każdy post był atakiem na twoją osobę. Być może masz złe doświadczenia z innych for internetowych, ale tutaj na serio panuje dość mocno zakorzeniona kultura a wszelkie przejawy agresji, trollowania itp są zdecydowanie tępione, stąd polecam powściągliwość w wyrażaniu opinii o 'starszych' użytkownikach.
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Listopad 10, 2010, 21:09:23 »

1. Tak jestem leniem, ale to chyba nie powinno cie interesować!
Bardziej doświadczeni akwaryści z miła chęcią udzielą Tobie pomocy, nakierują itd.
2. Właśnie więc jeśli uważasz się za takiego akwarystę (nie wykluczam że nim jesteś) to powinieneś zrozumieć osobę o mniejszej wiedzy w tej kategorii!
3. Wiem, że akwarystyka wymaga dużo cierpliwości a zirytowałem się ponieważ nie lubię jak ktoś "pluje mi w twarz i każe mówić, że deszcz pada"!
4. Tak owszem jestem początkujący, ale jeśli udzielił byś mi normalnej rady tzn. podał tylko tą stronkę (bo rzeczywiści jest bardzo przydatna) bez zbędnych komentarzy to bym ci pięknie podziękował i po sprawie!
5. A co do Twojej odpowiedzi to jednak uważam ją dalej za obraźliwą, a wykrzykniki nie miały nikogo przestraszyć tylko wyrazić moją złość (a tak w ogóle jak to wykrzykniki są właśnie do tego żeby wyrazić tudzież pokazać nasze emocje)!

Ps. Bardzo dziękuję za życzenia i również pozdrawiam Kolegę!

Jeżeli nie zauważyłeś to jest forum akwarystyczne. Dyskusje służą wymianie poglądów, opinii z dziedziny akwarystyki(nawet gdy nie każdemu się podobają). Wyrażanie, pokazywanie  emocji to raczej  na forum z innej dziedzin(patrz fora z psychologi uczuć). Na tym  forum nikogo nie interesuje jaki masz nastrój, więc bądź tak uprzejmy i skup się raczej na zagadnieniach związanych przedmiotem forum. Nie zachowuj się jak obrażona księżniczka.Wskaż w których to słowach "plułem Ci w twarz"? Nie szafuj słowami bez pokrycia. Dalszą dyskusje uważam za bezzasadną.

P.S. Zastosuj się do rady gosieks83 w przeciwnym razie  nie wróżę Tobie dalszej "kariery" na tym forum

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2010, 21:26:10 wysłane przez emperor » Zapisane

Mój baniaczek
robertooo
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Listopad 10, 2010, 21:35:50 »

Wiecie nawet macie racje z jednej strony po co mam pisać na forum tak podporządkowanym starszy użytkownikom to jest bezsensu, użytkownik który niedawno co się zalogował nie może mieć własnego zdania? Tak to był poraniony pomysł, żeby zacząć pisać na tym forum

robertooo to na serio nie jest pole walki, nie zachowuj się tak jakby każdy post był atakiem na twoją osobę. Być może masz złe doświadczenia z innych for internetowych, ale tutaj na serio panuje dość mocno zakorzeniona kultura a wszelkie przejawy agresji, trollowania itp są zdecydowanie tępione, stąd polecam powściągliwość w wyrażaniu opinii o 'starszych' użytkownikach.

Droga koleżanko co do kultury owszem w większym stopniu jest na tym forum a uważasz że zrobiłem coś nie kulturalnego (a pewnie chodzi o to że nie podlizywałem się nikomu tylko pisałem to co myślę). A co do Twojej rady naprawdę dziękuję za nią ale jest mi zupełnie nie potrzebna rada która mówi jak się powinno podlizywać ja należę do osób które piszą to co myślą więc wybaczcie ale nie dostosowałem się do Waszych (z całym szacunkiem) chorych zasad!

Pozdrawiam Was cieplutko Smiley
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #11 : Listopad 10, 2010, 21:44:51 »

proponuję zakończyć te bzdurne kłótnie.
robertooo jak na każdym forum tak i tutaj lenistwo do którego sam się przynałeś wyzwala pewne emocje.
Jak dotąd ostatnim sensowym postem właściwie jednym z dwóch w tym temacie jest wiadomość andrzeja tak więć za kolejne wyciąganie brudów którejś ze stron temat zamknę a autorów odpowiednio nagrodzę.
Dziękuję.
« Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2010, 21:52:02 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: