Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Dziwne zachowanie skalara  (Przeczytany 2055 razy)
Apacz
Nowy
*

« : Marzec 17, 2005, 12:12:11 »

Witam,

od wczoraj jeden z dwójki moich skalarów dziwnie wyglkąda i się zachowuje:
wygląd: dolna "warga" zrobiłą mu się biała i wygląda jakby pogubiłkilka łusek - kilka przebarwieć spowodowanych ich brakiem
zachowanie - wczoraj z tym drugim "ganiali" się po całym akwa i zaczepali, a dzisiaj jest spokojny, chowa się po kontach, je tylko jak jedzonko spada obok niego - sam się nie ruszy

Do tej pory (ok. rok) nie maiłem z nimi żadnych problemów, w ostatnim czasie warunki w akwa się nie zmieniły.

Będę wdzięczy za trafne uwagi.

Pozdrawiam
apacz

***pozdroofka***

...:::apacz:::...
mala_lady_pank
Stały użytkownik

LP

« Odpowiedz #1 : Marzec 17, 2005, 14:31:28 »

Może podaj jeszcze troszkę więcej wiadomości na temat baniaczka.
Czy ta plama nie jest pokryta np. watą??
Czy rybka ma może jeszcze jakieś objawy prócz tych skórnych zmian i apati??

" muzyka mnie zasłania i chroni, mogę się za nią schować " - Jan Borysewicz
Apacz
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 17, 2005, 15:33:56 »

akwa 180 litrów
temp. 25-26 stopni
plama raczej nie jest niczym pokryta - jest ot poprostu przebarwienie dolnej wargi
oprócz objawów opisanych wcześniej nic nowego nie zauważyłem - strasznie się teraz chowa, wcześnoiej zawsze pływał dumny tam, gdzie było najwięcej miejsca, a teraz chowa się w takihc gęstwinach, że trudno go wyłapać
aha i jak już się trochę pojawił na powierzchni, to był trochę ścigany przez tego drugiego

***pozdroofka***

Sliwka
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Marzec 17, 2005, 16:35:44 »

Podnieś im troszkę temperaturę tak w okolice 28 -29 stopni . Wyglada na to że poprosu się zobijali  Walki międz skalarami zwykle polegaja na łapaniu się za szczęki ewentualnie ataku na oczy , pilnuj teraz tylko żeby w rany nie wdała się infekcja . Masz tylko 2 skalary w  tym akwarium  :?:
Moż się okazać że będziesz miał teraz problemy z agresja międz nimi .
Apacz
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 18, 2005, 16:21:08 »

dzięki - to by się nawet zgadzało - bo raz przyuważyłem je jak się "całowały" dość mocno się rozciągając - jakieś propozcyje, żeby rozwiązać ten problem?

tak, w akwa są tylko te dwa, ale mam je od około roku i do tej pory nic się między nimi nie działo

I jeszcze jedno (może głupie) pytanie - jak dopilnować, żeby nie wdała się infekcja?

***pozdroofka***

Sliwka
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Marzec 23, 2005, 01:41:57 »

Hmmm właśnie dlatego zaleca sie chodowlę skalarów w większych grupach i w sporych baniakach . Poprostu wkraczja w dorosłość i będą chciały dobierać sie w pary . Mimo wszystko to pielegnice i potrafią być agresywne . W większej grupie agresja rozkłada się na wszystkie osobniki , w tym przypadku masz problem bo najprawdopodobniej będą się lały puki się nie dobiorą lub puki jedna z ryb nie padnie .
W ramach profilaktyki ... lepiej na razie nic nielej do wody , torf w filtrze + ewentualnie witaminki zakrop do wody i bacznie obserwuj . I
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: