nazwisko
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #15 : Styczeń 12, 2011, 18:10:19 » |
|
Niestety jedną samiczkę cztery samce mogą zamęczyć. Lepiej mieć więcej samiczek niż samców. Zapraszam na mój blog http://....blogspot.com/ postaram się opisać wiele gatunków ryb i pomóc w rozmnożeniu waszych gatunków... Zadawajcie pytania, postaram się pomóc i odpowiedzieć na wszystkie...
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2011, 22:20:27 wysłane przez Grajewiak »
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #16 : Styczeń 12, 2011, 21:48:59 » |
|
Powiem tak doszedłem do mieczyka i stwierdzam, że piszesz głupoty bo samice mieczyka wcale nie zmieniają płci. Hoduje te ryby od 20 lat i takiego przypadku nie zauważyłem fakt niektóre samce późno dojrzewają i po 1,5 roku rosną naprawde duże i oczywiści posiadają miecze ale to są samce a nie jak wy gamonie myślkicie że to samice. Niektóre samice mogą posiadac coś niby miecz a czasami i dwa (akurat u mnie coś takiego nie wystąpiło) były takie przypadki ale nie zachowują się jak samce ani nie zmieniają płci i rodzą normalnie rybki.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 12, 2011, 21:57:34 wysłane przez baniakmaniak »
|
|
|
|
|
muniek159
Nowy

akwarium 25l
|
 |
« Odpowiedz #17 : Luty 18, 2011, 15:58:01 » |
|
Mam pytania... 1. Ile mogą srednio kosztować młode gupiki a ile starsze dojrzałe płuciowo? 2. Do akwa. 25l chcę kupic same gupiki... Ale narazie nie puszczą mnie finanse... I tak 3. Ile kupic ich aby udalo mi sie je rozmnozyc? 4. I czy musze kupowac specjalny kotnik na nie czy wystarczy szklany pojemnik? 2l?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Andrij
|
 |
« Odpowiedz #18 : Luty 18, 2011, 16:03:49 » |
|
Ad.1 Zależy gdzie. U mnie na ten przykład kosztują 3 - 4zł bez względu na dojrzałość. Ad.2 Gupiki nie mogą być trzymane w akwa 25l Ad.3 Wystarczy 1 samiec i 2 lub 3 samice Ad.4 Jak pisałem wyżej nie możesz hodować gupików w tak małym akwarium. Gupiki bez kotnika będą rozmnażać się na potęgę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
muniek159
Nowy

akwarium 25l
|
 |
« Odpowiedz #19 : Luty 19, 2011, 10:57:59 » |
|
elo... Jednak kupiłem 2 gupiki {pare}. Dość młode... Są Młode Samica jest żółtawa a płetwe ogonową ma żółtą, samiec jest srebrny z brązowym kolorem płetwą... Czy kolory nie mają znaczenia? I czy ta para sie rozmnozy? I jaką karme im dawać.. Moze być supervit 8 mix?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Andrij
|
 |
« Odpowiedz #20 : Luty 19, 2011, 12:13:35 » |
|
Mówił dziad do obrazu. 25l jest za małe  Skąd wiesz, że to para? Samica ma znacznie mniej kolorów. Jeśli jest to na pewno samiec i samica to się rozmnożą. Kolory nic nie znaczą. Na pewno będą zjadały płatkowany pokarm.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tasiorek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #21 : Luty 19, 2011, 12:18:16 » |
|
25l nie jest za małe.. to dobre akwarium. Miałem, mam takie akwarium i w kółko mam młode gupiki.. w przypadku tych ryb rozmiar akwarium nie gra ta dużej roli.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Andrij
|
 |
« Odpowiedz #22 : Luty 19, 2011, 12:31:29 » |
|
Nie w tym rzecz. Zrozumcie, że gupiki to takie ryby, które nawet w szklance Ci się rozmnożą, ale czy potem będą się miały dobrze to bym polemizował. Może podam przykład z grupy tych zgorszonych i niemoralnych, ale może wtedy to do Was trafi. Jeśli ty będziesz z kobietą w pokoju 2x2m to też byś uprawiał seks z nudów, potem chcąc nie chcą byłyby dzieci i ktoś wywnioskuje, że jesteście w siódmym niebie, bo się rozmnażacie 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 19, 2011, 12:39:22 wysłane przez Andrij »
|
|
|
|
|
tasiorek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #23 : Luty 19, 2011, 12:36:05 » |
|
co do rozmnażania zgadzam się bo to prawda.
ale gupiki nie potrzebują wielkich wymagań one i tak cały day pływają pod taflą wody..
Nie żebym nie szanował tego że gupiki to też ryby ale im w każdych warunkach jest dobrze..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Andrij
|
 |
« Odpowiedz #24 : Luty 19, 2011, 12:40:37 » |
|
Jeśli u Ciebie gupiki pływają bezpośrednio pod taflą wody większość dnia to już znaczy, że się duszą i muszą czerpać powietrze.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
emperor
|
 |
« Odpowiedz #25 : Luty 19, 2011, 12:49:50 » |
|
Nie żebym nie szanował tego że gupiki to też ryby ale im w każdych warunkach jest dobrze..
Jeżeli ryby będą trzymane w wodzie o pH powyżej 8, twardość 30. Współmieszkańcami będą np brzanki sumatrzańskie, bądź skalary wtedy również czuły się będą fantastycznie? Gupiki sa rybami łatwymi w hodowli, stosunkowo wytrzymałymi. Nie zmienia to jednak faktu, że pewne warunki życia trzeba im zapewnić. Twoje stwierdzenie to bzdura.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
muniek159
Nowy

akwarium 25l
|
 |
« Odpowiedz #26 : Marzec 01, 2011, 18:37:10 » |
|
Hejkas... Kolega kupił 3 gupiki... do akwa 10l tłumacze mu że jest ono za małe ale on swoje... No i tak według sprzedawcy jest to samica i dwa samce... Ale wyglada mi to na 3 samce... jest cała pomarańczowa ma bardzo długą płetwe ogonową... Zdięcia nie dam rady zrobić bo ma dużo roslinek i nie da sie jej uchwycic... \Thx za odp.\sorki za ort.\
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Adiii
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #27 : Marzec 01, 2011, 18:44:37 » |
|
Bez fotek to ciężko będzie określić płeć. Ale zwykle Samce są mocno ubarwione a samice najczęściej szare.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
muniek159
Nowy

akwarium 25l
|
 |
« Odpowiedz #28 : Marzec 01, 2011, 18:54:57 » |
|
Thx adiii A jak zrobic by po rozmnorzeniu gupiki miały wydłużone płetwy i różne kolory płetw
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Adiii
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #29 : Marzec 01, 2011, 19:21:39 » |
|
Nie da się porostu zrobić wydłużonych płetw to zależy od gatunku są zwykłe głupki i weloniaste. A co do wybarwiania to polecam żarcie Tropical VITALITY&COLOR jest świetny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|