Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: SUMP - poziom wody  (Przeczytany 2435 razy)
porlock
Zainteresowany
**

« : Październik 10, 2010, 10:48:46 »

Mam takie pytanie.. zalozmy ze mamy sump o nastepujacej budowie (widok od frontu)

wl            wy
|  |     |        |
|  |  |  |   |   |
|___|___ |__|
 1  2  3  4   5

wl - splyw z akwarium
wy - komora z pompą

W przypadku parowania wody w akwa w której komorze sumpa poziom wody będzie sie zmniejszał w 5  czy może we wszystkich równomiernie ?
Tak na logike, brakujaca woda bedzie wypompowywana z sumpa z komory nr 5, az znacznie znow splywac kominem, i tu sprawa jest w miare jasna.. ale wydaje mi sie ze po jakims czasie poziom wody w sumpie powinien osiagnac status quo i wyrównac sie we wszystkich komorach.
« Ostatnia zmiana: Październik 10, 2010, 12:30:42 wysłane przez porlock » Zapisane

vonzgred
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Październik 10, 2010, 13:39:59 »

wydaje mi sie ze po jakims czasie poziom wody w sumpie powinien osiagnac status quo i wyrównac sie we wszystkich komorach.
Dobrze ci się wydaje. A ten czas bedzie wynosił ułamek sekundy, lub pare sekund przy bardzo gestych mediach filtracyjnych - krótko mówiąc, pomijając drobne zawirowania związane z zawartością komór, poziom wody we wszystkich komorach będzie ten sam. Sump jest klasycznym naczyniem połączonym i fizyka mówi, że poziom w każdej komorze musi być równy Smiley
porlock
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Październik 10, 2010, 14:39:12 »

Dzięki Smiley, juz wiem, woda wyrówna sie tylko do górnych krawędzi przedziałów grodzi 2/3  oraz 4/5, później reguła naczyń połączonych odnosić sie będzie tylko do par godzi 1/2 oraz 3/4. Przy dalszym parowaniu wody ubywać będzie w grodzi 5.
« Ostatnia zmiana: Październik 12, 2010, 10:47:41 wysłane przez porlock » Zapisane

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: