Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Leczenie ospy brak efektów
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Leczenie ospy brak efektów  (Przeczytany 1638 razy)
QuQi
Nowy
*

« : Wrzesień 30, 2010, 14:08:48 »

Witam.
Tydzien temu w czwartek wieczorem zauwazylem ze skalar i jeden mieczyk mają białe kropki na ciele, jak przypuszczałem okazało sie ze to ospa (poczytałem na ten temat). Wiec wieczorem podwyzszyłem temp. do 32 stopni następnego dnia po pracy  ok 14 obnizyłem tem do 28 st i dolałem 17 ml CMF tropicala, po 3 dniach podmieniłem wode i dodałęm połowe dawki ok 8 ml. Po tym czasie na ciele ryb zauwazylem jeszcze wiecej kropek. Wczoraj podwyższyłem do 32 stopni. Jednak dzisiaj po powrocie do domu zauwazyłem ze skalary i mieczyk mają jak by postrzepione płetwy ogonowe i  płetwy piersiowe.

Akwa ok 170 litrów, zalane w lipcu (dojrzewało 3 tygodnie),
obsada:
2x skalar
2x zalobniczka
3 mieczyki( 2+1)
1 plecostomus
7 kirysków
kilka ampularii

Rosliny:
zabienice, moczarki, anubias, cabomba, limmobium, microsorium

Podłoże żwir rzeczny, kamienie z potoku i korzeń

Filtr: Unifilter 750

Proszę o szybkie rady, skalar strasznie osłabł;/
panchax
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 30, 2010, 18:30:13 »

dla skalara 32stopnie to nie problem - chyba ze dostał szoku termicznego ale nie sadze
możliwe ze masz jeszcze inna chorobę( rot fin), może przesadziłeś z lekiem
ja tez miewałem ospę i nauczyłem się ze 32 stopnie, coś na ospę, mocne natlenianie i częste podmianki to najlepsze lekarstwo - często wystarcza 32 i sama podmiana - przynajmniej u mnie

co do przesady z lekiem - ostatnio właśnie dałem ciut za dużo, napowietrzanie mi usłało( filtr się przytkał) i około 250 dojrzewających zagrzebek eggersi red znalazłem martwych na drugi dzień Sad

Kris
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #2 : Październik 01, 2010, 02:38:33 »

Męczyłem się z ospą u ryb na początku mojej działalności akwarystycznej. 2 razy udało mi się pokonać cholerstwo 2 tygodniową temperatura 31-32 stopnie. Nastepnym razem spróbowałem innej metody. Mianowicie dobrałem temperaturę aby kulorzęsek rozwijał się jak najszybciej i wtedy atakowałem lekiem w odpowiednich fazach rozwoju. Przeczytaj cykl rozwoju kulorzęska, będziesz wiedział w jakich etepach jest wrażliwy na lek i w jakich odstepach podać kolejne dawki leku, zeby wytluc wszystkie pokolenia kulorzęska. Nie jestem w stanie teraz podać zastosowanych parametrów tamtego leczenia, to było ponad rok temu, nie pamietam po prostu - wszystko wywnioskowałem po zapoznaniu się z cyklem rozwoju tego ustrojstwa.

Pozdrawiam, R.
Harriet
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Październik 03, 2010, 18:49:13 »

Z tego co się orientuję CMF jest do ogólnego odkażania wody. Osobiście polecam Ichtio Tropicala. No i oczywiście musisz utrzymywać 30 stopni przez cały czas kuracji.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: