Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Otwarte akwarium  (Przeczytany 5499 razy)
kooonraad
Nowy
*

« : Wrzesień 26, 2010, 18:03:46 »

Witam Wielce Szanownych Forumowiczów (WSF Cheesy)

Już od ładnych kilku dni myślę nad odkryciem swojego akwarium, które małymi kroczkami zmierza że tak powiem do miana holendra Smiley
Akwarium ma wymiary 80x40x40  czyli 126 litrów.
W chwili obecnej mam pokrywę samoróbkę z drewna i paneli podłogowych z oświetleniem 3x 18W. Chciałbym zlikwidować pokrywę i samemu skonstruować lampę oświetlającą akwarium. Byłaby ona stojąca. Byłaby ona umiejscowiona za biurkiem z akwarium (przy ścianie) Cały stelaż zrobiony byłby z rur których mam sporo (tato jest hydraulikiem) a lampa z blachy. Mam tylko kłopot jaka blacha nie będzie się topić podczas spawania ze sobą elementów? W lampie chciałbym dać świetlówki 4x 18W co w 126litrach daje 0,57W/l

Oto projekt wykonany w ciągu kilku chwilek (wybaczcie za jakość wykonania). Wiem że może to przypominać szubienicę lecz to tylko byle jaki projekt.

Uploaded with ImageShack.us

Jeszcze jedno pytanie: czy w mojej obsadzie są ryby które wyskakują z wody? :
- Neon Inessa 20x
- Mieczyk 3+1 (+ 4 młode)  chcę się pozbyć mieczyków
- Kosiarka 2x
- Bocja wspaniała (do oddania)
- niezliczona ilość krewetek

Czekam na podpowiedzi i wszelkie sugestie Smiley
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 26, 2010, 18:11:55 »

U mnie mieczyki wyskakiwaly z wody i rano mialem sushi. Co do blachy to nie wiem bo nie spawalem blach.

250L słodkie
540L + 112L morskie
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 26, 2010, 18:20:54 »

Dla mnie wyskoczyły cztery kosiarki w przeciągu kilku miesięcy...piąta postanowiła zostać i przeżyła, po czym trafiła do sklepu zoologicznego i innych kosiarek. Skaczą też krewetki...zwłaszcza przy takiej obsadzie jak Twoja- będą straszone przez inne rybki i wyskakiwać będą "niechcący" - dopóki miałam papuzie to większość kreweci tak kończyła...a przy obecnej obsadzie wyskakuje mi jedna krewetka na jakieś dwa miesiące Smiley

Na tym projekcie wygląda jakby lampa miała być tylko w jednym końcu akwa...czy się mylę? No i wysoko się wydaje również Cheesy a to by była niepotrzebna strata światła które im dalej lustra wody tym bardziej się rozproszy (tak przynajmniej przypuszczam).

Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 26, 2010, 18:31:41 »

Krewetki wyskakuja? U mnie zadna nie wyskoczyla ani nie wyszla z akwa tak jak to wszyscy pisali a obecnie mam redki i tigerki.

250L słodkie
540L + 112L morskie
kooonraad
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 26, 2010, 18:40:14 »

Może troszkę dokładniej:

Uploaded with ImageShack.us
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 26, 2010, 18:46:59 »

A nie bylo by Ci prociej powiesic lampy na suficie tak jak HQI??

250L słodkie
540L + 112L morskie
kooonraad
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 26, 2010, 18:53:10 »

To byłoby dobra rozwiązanie. Jednak nad akwarium znajduje się skos od sufitu z płyty rigipsowej. I boję się że może nie utrzymać. W sumie to parę kilo to waży... A w najbliższej przyszłości jak na razie nie zamierzam robić w pokoju remontów itp.
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 26, 2010, 18:55:36 »

To byłoby dobra rozwiązanie. Jednak nad akwarium znajduje się skos od sufitu z płyty rigipsowej. I boję się że może nie utrzymać. W sumie to parę kilo to waży... A w najbliższej przyszłości jak na razie nie zamierzam robić w pokoju remontów itp.

No to fakt pplyta gipsowa moze nie wytrzymac bo jak bylby sam skos to tam pol biedy ale jak plyta gipsowa to pewnie poleci razem z lampa  Tongue

250L słodkie
540L + 112L morskie
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 26, 2010, 19:18:40 »

Krewetki wyskakuja? U mnie zadna nie wyskoczyla ani nie wyszla z akwa tak jak to wszyscy pisali a obecnie mam redki i tigerki.

Miałeś szczęście Smiley .A tak serio to z tego co już wiem niemal na pewno to krewetki wyskakują z wody gdy...
ścigają je rybki
są złe parametry wody
i przez przypadek jak np. samce zaczynają pływać za samicą (gody) i samica zostanie zagoniona w "kozi róg" skacze wtedy na oślep

badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 26, 2010, 19:19:14 »

Ja mam zrobiona taką oprawę. Kiedyś chciałem ją zawiesić nad 112l ale zabrakło mi weny twórczej i leży w piwnicy. Trzeba by było tylko owiercić i zamontować elektrykę. mogę Ci odpalić za parę złoty. Jakby co to na PW

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 26, 2010, 20:53:17 »

Miałeś szczęście Smiley .A tak serio to z tego co już wiem niemal na pewno to krewetki wyskakują z wody gdy...
ścigają je rybki
są złe parametry wody
i przez przypadek jak np. samce zaczynają pływać za samicą (gody) i samica zostanie zagoniona w "kozi róg" skacze wtedy na oślep

U mnie krewetki gonily guraminy i tak je gonily ze w jednym akwa je wytepily w 2 tygodnie ale zadna nie wyskoczyla, pierwszy raz o tym slysze  Wink no ale to nie watek o krewetkach  Smiley

250L słodkie
540L + 112L morskie
michji
Cicha woda, brzegi rwie....
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 27, 2010, 14:17:39 »

bardzo dobre rozwiązanie, tylko ja powiesiłbym ją o połowę niżej. Trochę głupio marnować natężeni światła, zwłaszcza przy tych wyższych akwariach.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: