dagascos
Nowy

|
 |
« : Wrzesień 21, 2010, 20:33:49 » |
|
witam mam pewien problem, a mianowicie, od kilkunastu dni mam bardzo wysoki poziom no3, wg testow jbla 5in1 około 100mg/l zaczalem robic czeste podmiany wody co 2,3 dni, ale wraz nie przynosi to praktycznie zadnych efektow, czy mogę robic podmiany codziennie (20-30%) ponadto od tego czasu woda strasznie mi zmetniala czy zzieleniala, nie rozrozniam tego roslinek mam sporo w swoim akwarium, jak widac ostatnio nie radza sobie ze zbiciem no3 wode ktora uzywam do akwarium gotuje i odstawiam na 24h woda z kranu ma u mnie poziom no3 rowny 0, wiec teoretycznie podmiany powinny pomoc co moze byc nie tak? nie wiem czy to moglo byc problemem, ale wlasnie jakis czas temu wylaczyl sie filtr na noc, byc moze jakies dobre bakterie padly? dzieki za sugestie, ponadto chcialem spytac czy lepiej wlewac wode przegotowana odstana czy po prostu odstana, przegotowana jest z tego co wiem bardziej miekka co do akwarium, to ma juz rok, 72L dzieki za pomoc
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lwica79
|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 21, 2010, 21:55:28 » |
|
Oczywiście że przyczyną jest na 99% to że filtr nie pracował. Brakło w nim ruchu wody-natlenienia i wszystkie bakterie nitryfikacyjne padły...co gorsze wszystkie związki szkodliwe z tego filtra oddawane są teraz do wody. To gorzej niż jakbyś startował akwa od nowa. Na pewno są jakieś bakterie nadal obecne w Twoim zbiorniku, choćby w podłożu, ale ewidentnie nie wyrabiają z przerabianiem za dużej ilości związków szkodliwych.
Podmiany rób co trzy dni po 30% - jeśli masz sporą obsadę. A wcześniej wyczyść dokładnie wkłady od filtra, bo zasiedlanie bakteriami się dopiero zacznie. Przez trzy najbliższe tygodnie będzie niebezpiecznie...ale jak nie masz innego akwa do którego mógłbyś przenieść tymczasowo obsadę to nic nie poradzisz. Kup Nitrivec...może przyspieszy dojrzewanie...na pewno nie zaszkodzi.
Ps. wody nie przegotowywuj..nie ma to sensu...nie obniża to pH niestety. Lej wodę odstaną 24h.
po zastanowieniu krótkim....może faktycznie..robić podmiany codziennie po 20% aż poziom NO3 spadnie do właściwego, wtedy dopiero zmniejszyć częstotliwość podmian na co drugi dzień..lub co trzeci w miarę potrzeb.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 21, 2010, 21:59:55 wysłane przez lwica79 »
|
|
|
|
|
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 22, 2010, 07:50:14 » |
|
Sprawdz jeszcze azotany w wodzie do podmian.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam asmi
|
|
|
peater
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 22, 2010, 08:24:59 » |
|
ja nie widze zwiazku pomiedzy wysokim poziomem no3 a niedziałającym filtrem - > skoro no3 przyrasta (nie maleje mimo podmian) to znaczy że wręcz przeciwnie - > bakterie nitryfikacyjne mają się świetnie.
ja bym jeszcze raz sprawdził wodę do podmian i jeżeli znowu wyjdzie ze no3=0 -> pomyślał bym czy coś złego nie stało się z testami 5in1 (zawilgocenie / starość)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lwica79
|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 22, 2010, 10:49:58 » |
|
ja nie widze zwiazku pomiedzy wysokim poziomem no3 a niedziałającym filtrem - > skoro no3 przyrasta (nie maleje mimo podmian) to znaczy że wręcz przeciwnie - > bakterie nitryfikacyjne mają się świetnie.
NO tak...zależy w którym momencie to NO3 przyrasta..bo ja założyłam, że ogólnie w tygodniu..a Ty zdaje się , że bezpośrednio po podmianie wody. Jeśli bezpośrednio po podmianie....to nie wiem co się dzieje, ale jeżeli ogólnie między podmianami poziom jest coraz wyższy- to tak jak napisałam...filtr oddaje w tej chwili "śmieci" do wody..bo jest pełen "brudu" i "niedojrzały"...a jednocześnie ryby cały czas dostarczają produkty przemiany materii więc wszystko logiczne jak dla mnie. dagascos powiedz mi..jak dawno temu ten filtr się wyłączył i ile dokładnie nie działał? Jaką masz obsadę w zbiorniku?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2010, 10:51:53 wysłane przez lwica79 »
|
|
|
|
|
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus
|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 22, 2010, 10:51:00 » |
|
ja bym jeszcze raz sprawdził wodę do podmian i jeżeli znowu wyjdzie ze no3=0 -> pomyślał bym czy coś złego nie stało się z testami 5in1 (zawilgocenie / starość)
No dokładnie  Ja stawiam na stare paski JBLa... Podmiana musi skutkować zmniejszeniem NO3 chyba, że NO3 w dolewanej wodzie jest wysokie... NO tak...zależy w którym momencie to NO3 przyrasta..bo ja założyłam, że ogólnie w tygodniu..a Ty zdaje się , że bezpośrednio po podmianie wody. Jeśli bezpośrednio po podmianie....to nie wiem co się dzieje, ale jeżeli ogólnie między podmianami poziom jest coraz wyższy- to tak jak napisałam...filtr oddaje w tej chwili "śmieci" do wody..bo jest pełen "brudu" i "niedojrzały"...a jednocześnie ryby cały czas dostarczają produkty przemiany materii więc wszystko logiczne jak dla mnie.
Eee? Ale jakby oddawał to by były NO2 i NH4 wysokie, bo bakterie przerabiają wszystko do NO3, które nie jest tak szkodliwe dla ryb i regulujesz to podmianą... Przynajmniej ja tak kumam cykl, ale chciałbym, żeby wypowiedzieli się eksperci bo "case" jest ultraciekawy...
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2010, 10:53:56 wysłane przez bloniu »
|
|
I consider myself as a one fish wolf pack
|
|
|
|
lwica79
|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 22, 2010, 11:01:10 » |
|
Właśnie o innych parametrach nic nie wiadomo....czy są w normie.. no ale pewnie masz rację pod tym względem, bo skoro testami paskowymi robione badania wody to autor wątku wspomniał by coś i o tym.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dagascos
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 22, 2010, 11:42:47 » |
|
witam myślę, że paski są w porządku, kupione kilka miesięcy temu, wg mnie nie zawilgotnialy, są ważne do połowy 2012, więc myślę, że to nie paski a co do no3 to może spada, tylko że po prostu bardzo powoli, te paski nie są zbyt dokładne i dokładne odczytanie z tejże skali jest niełatwym zadaniem, porobię teraz codzienne podmiany i codzienne testy i zobaczę czy zacznie wyraźniej spadać co do pozostałych parametrów to no2 między 0 a 0,5 GH około 10 KH 7-8 ph 7,2 filtr wyłączył się jakieś 2 tygodnie temu, na 6-8h, dokładnie nie wiem, było to w nocy zapomniałem wspomnieć, że rano zdechł mi glonojad, ale to pewnie z braku tlenu w akwarium mam 8neonkow, 5 kiryskow, glonojada, 3 mieczyki i z 10 w większości małych molinezji (+ sporo malutenkich w kotniku), wiem, wiem wszyscy napiszą, że mam przerybienie, ale przecież nie wyrzucę tych molinezji kupiłem ten nitrivec, ile go nalać? 10ml na 25l wody tak jak jest napisane w instrukcj? a co do filtra jest to filtr Aqua-Szut Turbo 550 N z 2 kubelkami, w jednym jest włoknina, zaś w drugim ceramika, ceramika siedzi tam z 3 miesiące dziękuje za pomoc pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dagascos
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 22, 2010, 12:03:50 » |
|
A jeszcze jedno, da się zrobić coś z tą mętną wodą, bo jak pisałem o tamtego czasu woda strasznie zmętniała. Sama powoli się wyklaruje czy należy coś z tym zrobić? Może być mętna przez ten wysoki stan azotanów? Kupiłem dziś jeszcze kilka rogatków, ponoć nieźle wyciągają no3.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lwica79
|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 22, 2010, 12:12:16 » |
|
Więc już sporo czasu minęło od wyłączenia się filtra, tak że nie ma co go czyścić gruntownie, bo jeszcze jakiś tydzień i powinno wszystko zacząć wracać d normy...oczywiście przy częstych regularnych podmianach dopóki się nie ustabilizuje sytuacja. Nitrivec podaj według instrukcji (a ogólnie zawsze lepiej ciut mniej niż za dużo) .
A filtr ogólnie jak często czyścisz i w jaki sposób? W sumie nie miałam tego filtra nigdy..ale tak się zastanawiam czy przy takiej obsadzie to te 550l/h to nie za mało...ale to tylko przypuszczenia. Dobrze że chociaż masz dwa kosze..zawsze to lepiej niż jeden, ale czyścić filtr w takim wypadku trzeba regularnie moim zdaniem przy każdej podmianie wody-cotygodniowej (oczywiście jak już wszystko będzie ok).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dagascos
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 22, 2010, 12:17:14 » |
|
witam filtr czyszczę co 4-5 dni, wymieniam włókninę na nową dodatkowo kilka dni temu kupiłem jeszcze napowietrzacz AQUAEL AP-100 (100 l/h) na razie będę podmieniał wodę i dodam tego nitriveca, zobaczymy czy będzie jakaś poprawa jeszcze raz dzięki za pomoc
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lwica79
|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 22, 2010, 12:31:00 » |
|
To chyba..a raczej na pewno błąd-wymienianie włókniny na nową tak często. Powinieneś filtr czyścić raz w tygodniu przy podmianach wody. Zlać około 20l wody do wiaderka, w tej wodzie wypłukać delikatnie wkłady z koszyków, włókninę trochę bardziej zdecydowanie, następnie założyć ponownie filtr, dolać świeżej wody do akwa i gotowe. To żeby robić to równolegle z podmianą wody jest też dość ważne, bo płucząc filtr zmniejszasz ilość bakterii nitryfikacyjnych...ale jak jednocześnie dolewasz świeżą wodę to równowaga jest jakby utrzymana. Napowietrzacz jest racze zbędny w akwarium, jeśli filtr ustawimy tak by poruszał powierzchnią wody. Rośliny nie lubią takiego dodatkowego napowietrzania...no ale jak chcesz- zaszkodzić nie zaszkodzi. Ps. co do mętnej wody to się właśnie natknęłam na post na innym forum... http://akwapodlasie.org/viewtopic.php?p=26120&sid=d4614d588635098d554302ddedfd4547#26120 więc może i u Ciebie się woda wyklaruje
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 22, 2010, 12:43:29 » |
|
No dokładnie  Ja stawiam na stare paski JBLa... Podmiana musi skutkować zmniejszeniem NO3 chyba, że NO3 w dolewanej wodzie jest wysokie... Eee? Ale jakby oddawał to by były NO2 i NH4 wysokie, bo bakterie przerabiają wszystko do NO3, które nie jest tak szkodliwe dla ryb i regulujesz to podmianą... Przynajmniej ja tak kumam cykl, ale chciałbym, żeby wypowiedzieli się eksperci bo "case" jest ultraciekawy... tak wygląda w skrócie cykl azotowy, wysokie no3 nie świadczy tu o "wymarciu" bakterii nitryfikacyjnych a wręcz przeciwnie jak to zostało już zauważone, osobiście pierwsze co kupiłbym test kropelkowy, robił dość częste podmiany, zastanowił się nad zmniejszeniem obsady/dołożeniem roślin szybkorosnących/kupnem materiałów filtracyjnych pochłaniających zw. azotowe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dagascos
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 22, 2010, 13:10:24 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mmb22
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 22, 2010, 13:49:51 » |
|
Na zmętnienie najskuteczniejsze jest zaciemnienie akwarium na 3-4 dni, woda wyklaruję się na błysk. Filtr oczywiście ma pracować cały czas. Nie ma nic lepszego na pierwotniaki. Powodem zmętnienia będzie zachwiana równowaga biologiczna, tu akurat nie pracujący filtr będzie powodem oraz zbyt częsta wymiana włókniny.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2010, 13:52:25 wysłane przez mmb22 »
|
|
Czy jadąc swoim samochodem czujesz się jakbyś słyszał fińskich drwali siekanych przez ich własne piły łańcuchowe?
|
|
|
|