No to Panie witaj w klubie u mnie jest to samo i dodatkowo mam szlam na powierzchni.
Zamontowałem skimer ale to nie przynosi rezultatu takiego jakbym chciał. Mój pomysł na to: wywalę liście i dwa niepewne korzenie, a na jakiś czas posadzę rośliny.
Badrasie, w moim przypadku to raczej nie liście.
Nie wiem czy u mnie tylko tak widac? ale to wygląda mi na jakąś ikrę takie kropki punktowe. U mnie to był biały meszek a nie kuleczki.
Możliwe, że dopatrzyłeś się ikry.
Kirysy co chwile się trą i rozwalają jaja gdzie popadnie.
Jaja zostają zjadane przez ogonopręgie.
mrs, ciekawi mnie ta przednia szyba. Próbowaleś opcji, że oświetlenie w akwarium jest normalnie, ale przednia szyba osłoniona przed światłem na nie padającym z pokoju/okna? Na twoim miejscu zrobiłbym eksperyment. w akwaruim na przedniej szybie wieszasz szklane plytki lub plexi (byle dalo sie zauwazyć ten szlam). Jak wyhoduje się na nich osad to kazda z plytek umieszczasz w osobnym sloiku napelnionym wodą z tego akwa. Różne próbki potraktuj jakimiś lekami np przeciw grzybom, przeciw bakteriom czy jakimś pasożytom. Może w ten sposób jakoś ustalisz co to jest. Poszukałbym też kogoś z mikroskopem albo przez internet gdzieś na forum albo w sali od biologii w jakiejś szkole.
Mam w planie zasłonic przednia szybe czarnym brystolem ale wątpie, że to coś da.
Patrząc na to wszystko z perspektywy czasu to w 99% moja wina.
Problem w zasadzie rozpoczął sie w momencie gdy przeszedłem z podmian wody cotygodniowych na raz na 2 tygodnie.
Przełożyło się to też na odmulanie dna.
Dziś gdy grzebałem w zbiorniku wróciła moja żona z pracy i stwierdziła, że z baniaka śmierdzi.
Ma ona mocno wyczulony nos a zdarzyło się to po raz pierwszy.
Postanowiłem na początek podmieniać wodę dwa razy w tygodniu przez najbliższe 2-3 tygodnie.
Przy każdej podmianie będe odmulał dno.
Jutro wyczyszczę w końcu filtr. Dziś kupiłem ceramike więc wymienie ją na zeolit.
Widać, że filtr ewidentnie ma mniejszy przepływ wody niż np. miesiąc temu. Spadek wydajności filtra - może to jeden z powodów moich kłopotów?
Teraz na tym zdjęciu lepiej widać jak to wygląda, a wygląda mi jak zielenice kolonijne, nawet zielone te kropki chyba są albo mi sie wydaje.
Drago, to jest kolor jasnoszary wpadający w lekki brąz.
Zielone to na 100% nie jest.
Może kąt robienia zdjęcia złamał światło tak, że na fotce kolor wpada w zieleń.