Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Biały nalot na przedniej szybie w akwarium
Strony: 1 2 3 [4] 5 6
  Drukuj  
Autor Wątek: Biały nalot na przedniej szybie w akwarium  (Przeczytany 44291 razy)
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #45 : Wrzesień 24, 2010, 22:55:51 »

No właśnie płazińce pod czyścikiem by zeszły bez oporu, od początku tego wątku wydaje mi się że to jakaś forma życia. Sam z ciekawości szukałem po necie co może być choć podobnym objawem, ale nic ciekawego nie znalazłem.
Wlewałeś wodę z worka wraz z nowymi rybami ? To tylko teoria, ale jeżeli tak, to prawdopodobne że coś właśnie z tej wody znalazło odpowiednie warunki w Twoim akwarium do ekspansji. Bo raczej rzadsze podmiany wpływu tu nie mają , no ale na 100% niczego nie można w tej chwili wykluczyć.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2010, 23:02:18 wysłane przez Drago » Zapisane

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #46 : Wrzesień 24, 2010, 23:35:27 »

Wlewałeś wodę z worka wraz z nowymi rybami ?
Wlewałem.
W sumie to zawsze wlewałem i może masz racje, może to coś żywego.
Zobacze co będzie dalej.

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #47 : Wrzesień 25, 2010, 14:52:37 »

No właśnie to mamy najbardziej prawdopodobną przyczynę Twojego problemu. Pomijając to że każde żywe stworzenie powinno przejść kwarantannę , to po aklimatyzacji ryb w worku, czyli dolewaniu wody z akwarium ryby powinny być odlane na siatkę i włożone do akwarium. Zawsze istnieje ryzyko że wraz z wodą z worka do akwarium przedostaną się różne chorobotwórcze patogeny. Które często mogą być w formie przetrwalników, i w nowym akwarium mogą znaleźć bardzo dogodne warunki do inwazji. A w akwarium skąd przywędrowały nie mogąc sie rozwinąć z różnych względów i przyczyn zajmowały niszę.
Najgorsze tylko jest to że nadal nie wiemy co to tak naprawdę jest, i czy w ogóle to ustalimy.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #48 : Wrzesień 25, 2010, 15:40:08 »

Nie wiem, a może nie kombinuj z uzdatnianiem tej wody tylko lej osmozę + kranówka... U mnie cuda się też działy w 112l ale teram stoi już 240l i narazie nie widzę szlamu na szybach i powierzchni. Chociaż trzy tyg. temu nalałem wodą z osmozy szyszki olchowe w słoiku i stało to tak w ciemnym. Wczoraj kończąc instalowanie 240-tki chciałem od razu wlać wywar, ale zaniepokoił mnie biały osad na ścianie słoika i szlam na powierzchni. Po otwarciu nic nie śmierdziało, więc przecedziłem przez kawałek bawełny i wlałem do baniaka. Szyszki wyrzuciłem do śmieci. Jeśli u mnie się to nie pojawi tzn., że szyszki coś puszczały do słupa wody
Pozdrawiam

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #49 : Wrzesień 25, 2010, 19:05:40 »

Panowie, a liście?
Przy każdej podmianie wody usuwam z niej stare, zużyte liście i wkładam nowe.
Liście ketapangu i dębu.

Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #50 : Wrzesień 25, 2010, 19:18:48 »

Mi po lisciach debu sie nigdy nic nie robilo i nie robi, u mnie problem jest wlasnie przez ten pokarm Tropicala, poza tym mam tylko lekkie glonki na szybach-to co zawsze...

250L słodkie
540L + 112L morskie
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #51 : Wrzesień 26, 2010, 03:46:14 »

Ja stosowałem liście dębu ale nigdy nie miałem z nimi żadnych problemów, mimo tego że leżały do całkowitego rozkładu. No ale możesz spróbować zostawić stare, albo nie dawać świeżych, chociaż mi sie wydaje że nie w tym tkwi problem, ale mogę się mylić.

badrass
Bywalec

« Odpowiedz #52 : Wrzesień 26, 2010, 08:23:10 »

Panowie, a liście?
Przy każdej podmianie wody usuwam z niej stare, zużyte liście i wkładam nowe.
Liście ketapangu i dębu.

Właśnie wczoraj wieczorem dodałem u siebie liście dębowe i dziś rano widzę szlam na powierzchni. Więc ja mam odpowiedź na swój problem.
MRS a czy to nie zaczęło się dziać od czasu kiedy włożyłeś nowe korzonki?

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #53 : Wrzesień 26, 2010, 18:29:42 »

MRS a czy to nie zaczęło się dziać od czasu kiedy włożyłeś nowe korzonki?
Na to pytanie nie jest łatwo odpowiedzieć.
Co chwile coś dodawałem do baniaka ale raczej nie zaczeło się to od ostatnich korzeni.
Liście też mają spora rotacje bo w zasadzie co 2 tygodnie dochodza nowe.

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #54 : Wrzesień 27, 2010, 19:25:14 »

Podmieniłem wczoraj wode i wyczyściłem szyby.
Filtra niestety nie czyściłem.
Chcialem wymienić  nim zeolit na ceramike i wymienić torf ale w 2 sklepach akwarystycznych ktore odwiedziłem ceramika była w opłakanym stanie a torfu wcale nie mieli.
Przeniose to na okres następnej podmiany wody.

Dziś, patrząc na akwarium, ten biały syf znów jest.
Doprowadza mnie to do szału i zastanawiam się nad całkowitym restartem.
Wstyd jest kogoś do domu zaprosić gdy szkło pokryte jest czymś takim.

Oto fotka z dnia dzisiejszego.
Na zdjęciu samica nannacary i szyba której się wstydze.
http://yfrog.com/n1nanaiglonj

Panowie, może to jakiś glon?

badrass
Bywalec

« Odpowiedz #55 : Wrzesień 27, 2010, 19:34:13 »

Podmieniłem wczoraj wode i wyczyściłem szyby.
Filtra niestety nie czyściłem.
Chcialem wymienić  nim zeolit na ceramike i wymienić torf ale w 2 sklepach akwarystycznych ktore odwiedziłem ceramika była w opłakanym stanie a torfu wcale nie mieli.
Przeniose to na okres następnej podmiany wody.

Dziś, patrząc na akwarium, ten biały syf znów jest.
Doprowadza mnie to do szału i zastanawiam się nad całkowitym restartem.
Wstyd jest kogoś do domu zaprosić gdy szkło pokryte jest czymś takim.

Oto fotka z dnia dzisiejszego.
Na zdjęciu samica nannacary i szyba której się wstydze.
http://yfrog.com/n1nanaiglonj

Panowie, może to jakiś glon?

No to Panie witaj w klubie u mnie jest to samo i dodatkowo mam szlam na powierzchni.
Zamontowałem skimer ale to nie przynosi rezultatu takiego jakbym chciał. Mój pomysł na to: wywalę liście i dwa niepewne korzenie, a na jakiś czas posadzę rośliny.

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #56 : Wrzesień 27, 2010, 21:30:53 »

Nie wiem czy u mnie tylko tak widac? ale to wygląda mi na jakąś ikrę takie kropki punktowe. U mnie to był biały meszek a nie kuleczki.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #57 : Wrzesień 27, 2010, 23:19:21 »

mrs, ciekawi mnie ta przednia szyba. Próbowaleś opcji, że oświetlenie w akwarium jest normalnie, ale przednia szyba osłoniona przed światłem na nie padającym z pokoju/okna? Na twoim miejscu zrobiłbym eksperyment. w akwaruim na przedniej szybie wieszasz szklane plytki lub plexi (byle dalo sie zauwazyć ten szlam). Jak wyhoduje się na nich osad to kazda z plytek umieszczasz w osobnym sloiku napelnionym wodą z tego akwa. Różne próbki potraktuj jakimiś lekami np przeciw grzybom, przeciw bakteriom czy jakimś pasożytom. Może w ten sposób jakoś ustalisz co to jest. Poszukałbym też kogoś z mikroskopem albo przez internet gdzieś na forum albo w sali od biologii w jakiejś szkole.

Pozdrawiam i życzę powodzenia w walce z ustrojstwem.
R.
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #58 : Wrzesień 28, 2010, 04:30:26 »

Teraz na tym zdjęciu lepiej widać jak to wygląda, a wygląda mi jak zielenice kolonijne, nawet zielone te kropki chyba są  albo mi sie wydaje.

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #59 : Wrzesień 28, 2010, 20:13:56 »

No to Panie witaj w klubie u mnie jest to samo i dodatkowo mam szlam na powierzchni.
Zamontowałem skimer ale to nie przynosi rezultatu takiego jakbym chciał. Mój pomysł na to: wywalę liście i dwa niepewne korzenie, a na jakiś czas posadzę rośliny.
Badrasie, w moim przypadku to raczej nie liście.
Nie wiem czy u mnie tylko tak widac? ale to wygląda mi na jakąś ikrę takie kropki punktowe. U mnie to był biały meszek a nie kuleczki.
Możliwe, że dopatrzyłeś się ikry.
Kirysy co chwile się trą i rozwalają jaja gdzie popadnie.
Jaja zostają zjadane przez ogonopręgie.
mrs, ciekawi mnie ta przednia szyba. Próbowaleś opcji, że oświetlenie w akwarium jest normalnie, ale przednia szyba osłoniona przed światłem na nie padającym z pokoju/okna? Na twoim miejscu zrobiłbym eksperyment. w akwaruim na przedniej szybie wieszasz szklane plytki lub plexi (byle dalo sie zauwazyć ten szlam). Jak wyhoduje się na nich osad to kazda z plytek umieszczasz w osobnym sloiku napelnionym wodą z tego akwa. Różne próbki potraktuj jakimiś lekami np przeciw grzybom, przeciw bakteriom czy jakimś pasożytom. Może w ten sposób jakoś ustalisz co to jest. Poszukałbym też kogoś z mikroskopem albo przez internet gdzieś na forum albo w sali od biologii w jakiejś szkole.
Mam w planie zasłonic przednia szybe czarnym brystolem ale wątpie, że to coś da.
Patrząc na to wszystko z perspektywy czasu to w 99% moja wina.
Problem w zasadzie rozpoczął sie w momencie gdy przeszedłem z podmian wody cotygodniowych na raz na 2 tygodnie.
Przełożyło się to też na odmulanie dna.
Dziś gdy grzebałem w zbiorniku wróciła moja żona z pracy i stwierdziła, że z baniaka śmierdzi.
Ma ona mocno wyczulony nos a zdarzyło się to po raz pierwszy.
Postanowiłem na początek podmieniać wodę dwa razy w tygodniu przez najbliższe 2-3 tygodnie.
Przy każdej podmianie będe odmulał dno.
Jutro wyczyszczę w końcu filtr. Dziś kupiłem ceramike więc wymienie ją na zeolit.
Widać, że filtr ewidentnie ma mniejszy przepływ wody niż np. miesiąc temu. Spadek wydajności filtra - może to jeden z powodów moich kłopotów?
Teraz na tym zdjęciu lepiej widać jak to wygląda, a wygląda mi jak zielenice kolonijne, nawet zielone te kropki chyba są  albo mi sie wydaje.
Drago, to jest kolor jasnoszary wpadający w lekki brąz.
Zielone to na 100% nie jest.
Może kąt robienia zdjęcia złamał światło tak, że na fotce kolor wpada w zieleń.

Strony: 1 2 3 [4] 5 6
  Drukuj  

Skocz do: