netka888
Stały użytkownik

Akwarystyka to pasja... Practise, go and win !
|
 |
« : Sierpień 31, 2010, 10:31:33 » |
|
czy do gupików endlerów potrzebna jest grałka? (temp. w dzień w domu 22st) oświetlenie żarówka zwykła
|
|
|
|
|
|
The only reason why God created man is because he was disappointed with the monkey - M. Twain
...In sleep he sang to me In dreams he came That voice which calls to me and speaks my name And do I dream again?...
...........................................................
|
|
|
|
przemok96
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 31, 2010, 11:26:31 » |
|
Jak najbardziej, kup z termostatem najlepsza.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 02, 2010, 17:49:48 wysłane przez przemok96 »
|
|
|
|
|
netka888
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 31, 2010, 20:03:58 » |
|
ok dzięki za rade 
|
|
|
|
|
|
The only reason why God created man is because he was disappointed with the monkey - M. Twain
...In sleep he sang to me In dreams he came That voice which calls to me and speaks my name And do I dream again?...
|
|
|
|
Marcin14
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 31, 2010, 20:23:18 » |
|
Gupiki nie potrzebuja wysokich temperatur. 22*C im starczy.
|
|
|
|
|
|
250L słodkie 540L + 112L morskie
|
|
|
michji
Cicha woda, brzegi rwie....
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 31, 2010, 22:53:54 » |
|
ty też pewnie wytrzymałbyś w 5℃, ale nie wiem czy było by ci ta komfortowo i przyjemnie jak przy 20℃
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 01, 2010, 09:08:59 » |
|
W temperaturze pokojowej 22 stopnie z włączonym światłem, które grzeje zakryte akwarium, odpowiednio duże może sobie stać bez grzałki i te 20 powinno być (oczywiście endlery nie będą się czuły rewelacyjnie, ale dadzą radę spokojnie), natomiast jeśli jest to 10-20 litrów to bym się nie pokusiła bo spadki temperatury w nocy, podczas wietrzenia pokoju itp będą znaczne. W ogóle nie do końca rozumiem dlaczego nie stosować grzałki  kosztuje kilka złotych (z termostatem ze 20-30) i nie trzeba sie przejmować, że w środku zimy padnie ci obsada.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcin14
|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 01, 2010, 10:43:58 » |
|
A to jest ze strony internetowej: ..."Optymalna temperatura to 20-23°C (pH ok. 7)"...
Nie chce mi sie wiecej szukac, ale jak dalej uwazacie ze 22*C dla gupika to za malo to wam jeszcze poszukam. Powiem wam cos z wlasnego doswiadczenia w hodowli gupikow. W temperaturze 22-23*C gupiki sie lepiej mnoza nic w wyzszych temperaturach, mozliwe ze sa bardziej plodne w nizszych tak jak to wystepuje u niektorych gatunkow ryb, nizsza temperatura-bardziej plodne, wyzsza temperatura-mniej plodne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
michji
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 01, 2010, 13:08:26 » |
|
"Rybom zaleca się temperaturę 22-25°C" "Temperatura wody optymalnie 24–25 stopni C" "Temperatura: 23-28 °C" "niekiedy pojawia się kołysanie, podobne do objawów przeziębienia. Biorąc pod uwagę stabilną temperaturę 27°C, w której je hoduję, powodem będzie co innego." "Na ogol trzyma się w granicach 26-27*C i samiec żwawo gania za samica." "Temperatura ody optymalnie 24-25 stopni C, w wyższej samce szybko giną." "Temperatura: 24-25C " " Temperatura wody optymalnie 24-25 stopni C" Bawisz się dalej ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcin14
|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 01, 2010, 14:00:50 » |
|
Ciekawe ze ja na tej samej stronce co ty znalazlem temperature ta ktora podalem i to byl drugi link bo w pierwszym nie chcialo mi sie szukac bo bylo wszystko razem. Ja napisalem ze swojego doswiadczenia, a bawic to mozesz sie klockami. Pisalem tak jak jest u mnie... A co do temperatur to sa rozne wartosci podane. A teraz jeszcze moje ostatnie slowo: To jest w ksiazce Stefana Kornobisa: "Gupiki znosza nawet dlugotrwale niskie temperatury (16*C), ale nie jest to wskazane." Nie chodzi mi tutaj o to by ktos trzymal gupiki w wodzie 20*C ale 22*C nie jest za malo najwazniejsze to aby nie bylo spadkow temperatury. Koniec...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
michji
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 01, 2010, 14:19:02 » |
|
O jakich gupikach piszesz? Temat jest o Endlerach, nie o Pawich oczkach....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 01, 2010, 14:28:47 » |
|
Nie chce mi sie wiecej szukac, ale jak dalej uwazacie ze 22*C dla gupika to za malo to wam jeszcze poszukam.
Z doświadczenia wiem, że gdy w pokoju jest 22 stopnie to akwarium nieogrzewane będzie miało mniej, wynika to z prostych zasad fizyki jak np parowanie. ale Skoro świeci się w akwarium żarówkę zwykłą, która około 90% energii obraca w ciepło a nie w światło to temperatura w akwarium wzrośnie. Jak ktoś ma stałą temperaturę w domu (np klimatyzacja) i nie wietrzy to może sobie za pomocą podniesienia/opuszczenia żarówki regulować temperaturę i mieć te 23-25 stopni w akwarium. ale Ponieważ nikt nie świeci 24/7 to utrzymanie stałej temperatury w akwa dzięki żarówce odpada. Po wyłączeniu temperatura szybko spadnie w małym zbiorniku. ponadto: czy do gupików endlerów potrzebna jest grałka? (temp. w dzień w domu 22st) oświetlenie żarówka zwykła
Autor mówi o temperaturze w dzień, a co z nocą? Podobno endlery nie lubią takich wahań.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 01, 2010, 14:30:28 wysłane przez gosieks83 »
|
|
|
|
|
netka888
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 01, 2010, 14:46:45 » |
|
Nie chce mi sie wiecej szukac, ale jak dalej uwazacie ze 22*C dla gupika to za malo to wam jeszcze poszukam.
Z doświadczenia wiem, że gdy w pokoju jest 22 stopnie to akwarium nieogrzewane będzie miało mniej, wynika to z prostych zasad fizyki jak np parowanie. ale Skoro świeci się w akwarium żarówkę zwykłą, która około 90% energii obraca w ciepło a nie w światło to temperatura w akwarium wzrośnie. Jak ktoś ma stałą temperaturę w domu (np klimatyzacja) i nie wietrzy to może sobie za pomocą podniesienia/opuszczenia żarówki regulować temperaturę i mieć te 23-25 stopni w akwarium. ale Ponieważ nikt nie świeci 24/7 to utrzymanie stałej temperatury w akwa dzięki żarówce odpada. Po wyłączeniu temperatura szybko spadnie w małym zbiorniku. ponadto: czy do gupików endlerów potrzebna jest grałka? (temp. w dzień w domu 22st) oświetlenie żarówka zwykła
Autor mówi o temperaturze w dzień, a co z nocą? Podobno endlery nie lubią takich wahań. Miałam je wpuścic do akwa 15l roślinnego, ale było właśnie bez grzałki, więc postanowiłam wpuścic je do 45l z grzałką nastawioną na 25st. Gupiki pływały 1 dzień w 15l i muszę powiedzieć, że mimo tego że wpuszczałam je po południu (około 15) to woda powinna już być ,,nagrzana" od żarówki, a mimo to były osowiałe, posiadywały na żwirze. Wczoraj wpuściłam je do 45l i po 3 godzinach pływały radośnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 01, 2010, 14:52:02 » |
|
O co ta cała awantura? wiadomo że gupik to ryba która lubi ciepłe wody , oczywiście wytrzyma także w 20 C ale na pewno nie wpłynie to zbyt korzystnie na jego kondycje  . Poza tym netka888 pisze że w dzień temperatura to 22 C , w nocy na pewno jest sporo niższa a jeśli zaczną się mroźne zimy to już w ogóle. Po prostu kup grzałkę i po sprawie
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 01, 2010, 14:55:45 wysłane przez dwight 18 »
|
|
|
|
|
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 01, 2010, 15:17:23 » |
|
Miałam je wpuścic do akwa 15l roślinnego, ale było właśnie bez grzałki, więc postanowiłam wpuścic je do 45l z grzałką nastawioną na 25st. Gupiki pływały 1 dzień w 15l i muszę powiedzieć, że mimo tego że wpuszczałam je po południu (oć ,,nagrzana" od żarówki, a mimo to były osowiałe, posiadywały na żwirze. Wczoraj wpuściłam je do 45l i po 3 godzinach pływały radośnie.koło 15) to woda powinna już by
Nawet termometru nie masz, że po zachowaniu ryb oceniasz temperaturę Oddaj endlery komuś kogo stać na grzałkę i termometr albo zastanów się nad tym czy nie zostać przy akwariach roślinnych bez ryb.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 01, 2010, 15:27:57 wysłane przez gosieks83 »
|
|
|
|
|
netka888
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 02, 2010, 14:16:41 » |
|
Miałam je wpuścic do akwa 15l roślinnego, ale było właśnie bez grzałki, więc postanowiłam wpuścic je do 45l z grzałką nastawioną na 25st. Gupiki pływały 1 dzień w 15l i muszę powiedzieć, że mimo tego że wpuszczałam je po południu (oć ,,nagrzana" od żarówki, a mimo to były osowiałe, posiadywały na żwirze. Wczoraj wpuściłam je do 45l i po 3 godzinach pływały radośnie.koło 15) to woda powinna już by
Nawet termometru nie masz, że po zachowaniu ryb oceniasz temperaturę Oddaj endlery komuś kogo stać na grzałkę i termometr albo zastanów się nad tym czy nie zostać przy akwariach roślinnych bez ryb. Wybacz, ale termometr to ja akurat mam, dzięki za troske  temperatura była 22 st. I stać mnie na grzałkę tylko po prostu się pytałam czy koniecznością jest jej kupno. Endlery pływają już w akwa z grzałką więc jest ok i koniec tematu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|