Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: endlery i grzałka  (Przeczytany 3925 razy)
netka888
Stały użytkownik

Akwarystyka to pasja... Practise, go and win !

« : Sierpień 31, 2010, 10:31:33 »

czy do gupików endlerów potrzebna jest grałka? (temp. w dzień w domu 22st) oświetlenie żarówka zwykła

The only reason why God created man is because he was disappointed with the monkey - M. Twain

...In sleep he sang to me
In dreams he came
That voice which calls to me
and speaks my name
And do I dream again?...

...........................................................
przemok96
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Sierpień 31, 2010, 11:26:31 »

Jak najbardziej, kup z termostatem najlepsza.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 02, 2010, 17:49:48 wysłane przez przemok96 » Zapisane

netka888
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Sierpień 31, 2010, 20:03:58 »

ok dzięki za rade Wink

The only reason why God created man is because he was disappointed with the monkey - M. Twain

In dreams he came
and speaks my name
And do I dream again?...

Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Sierpień 31, 2010, 20:23:18 »

Gupiki nie potrzebuja wysokich temperatur. 22*C im starczy.

250L słodkie
540L + 112L morskie
michji
Cicha woda, brzegi rwie....
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Sierpień 31, 2010, 22:53:54 »

ty też pewnie wytrzymałbyś w 5℃, ale nie wiem czy było by ci ta komfortowo i przyjemnie jak przy 20℃
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 01, 2010, 09:08:59 »

W temperaturze pokojowej 22 stopnie z włączonym światłem, które grzeje zakryte akwarium, odpowiednio duże może sobie stać bez grzałki i te 20 powinno być (oczywiście endlery nie będą się czuły rewelacyjnie, ale dadzą radę spokojnie), natomiast jeśli jest to 10-20 litrów to bym się nie pokusiła bo spadki temperatury w nocy, podczas wietrzenia pokoju itp będą znaczne.

W ogóle nie do końca rozumiem dlaczego nie stosować grzałki  Huh kosztuje kilka złotych (z termostatem ze 20-30) i nie trzeba sie przejmować, że w środku zimy padnie ci obsada.
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 01, 2010, 10:43:58 »

A to jest ze strony internetowej:
..."Optymalna temperatura to 20-23°C (pH ok. 7)"...

Nie chce mi sie wiecej szukac, ale jak dalej uwazacie ze 22*C dla gupika to za malo to wam jeszcze poszukam.
Powiem wam cos z wlasnego doswiadczenia w hodowli gupikow. W temperaturze 22-23*C gupiki sie lepiej mnoza nic w wyzszych temperaturach, mozliwe ze sa bardziej plodne w nizszych tak jak to wystepuje u niektorych gatunkow ryb, nizsza temperatura-bardziej plodne, wyzsza temperatura-mniej plodne.

250L słodkie
540L + 112L morskie
michji
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 01, 2010, 13:08:26 »

Cytat: ryby.akwariowe
"Rybom zaleca się temperaturę 22-25°C"
Cytat: wiki
"Temperatura wody optymalnie 24–25 stopni C"
Cytat: akwar-net
"Temperatura:     23-28 °C"
Cytat: żyworódki.akwarysta
"niekiedy pojawia się kołysanie, podobne do objawów przeziębienia. Biorąc pod uwagę stabilną temperaturę 27°C, w której je hoduję, powodem będzie co innego."
Cytat: akwarium.fora
"Na ogol trzyma się w granicach 26-27*C i samiec żwawo gania za samica."
Cytat: encyklopedia.zwierząt
"Temperatura ody optymalnie 24-25 stopni C, w wyższej samce szybko giną."
Cytat: chomik.pl
"Temperatura: 24-25C "
Cytat: akwapodlasie.pl
" Temperatura wody optymalnie 24-25 stopni C"

Bawisz się dalej ?
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 01, 2010, 14:00:50 »

Ciekawe ze ja na tej samej stronce co ty znalazlem temperature ta ktora podalem i to byl drugi link bo w pierwszym nie chcialo mi sie szukac bo bylo wszystko razem. Ja napisalem ze swojego doswiadczenia, a bawic to mozesz sie klockami. Pisalem tak jak jest u mnie... A co do temperatur to sa rozne wartosci podane. A teraz jeszcze moje ostatnie slowo:
To jest w ksiazce Stefana Kornobisa:
"Gupiki znosza nawet dlugotrwale niskie temperatury (16*C), ale nie jest to wskazane."
Nie chodzi mi tutaj o to by ktos trzymal gupiki w wodzie 20*C ale 22*C nie jest za malo najwazniejsze to aby nie bylo spadkow temperatury.
Koniec...

250L słodkie
540L + 112L morskie
michji
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 01, 2010, 14:19:02 »

O jakich gupikach piszesz?  Temat jest o Endlerach, nie o Pawich oczkach....
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 01, 2010, 14:28:47 »

Nie chce mi sie wiecej szukac, ale jak dalej uwazacie ze 22*C dla gupika to za malo to wam jeszcze poszukam.

Z doświadczenia wiem, że gdy w pokoju jest 22 stopnie to akwarium nieogrzewane będzie miało mniej, wynika to z prostych zasad fizyki jak np parowanie.

ale

Skoro świeci się w akwarium żarówkę zwykłą, która około 90% energii obraca w ciepło a nie w światło to temperatura w akwarium wzrośnie. Jak ktoś ma stałą temperaturę w domu (np klimatyzacja) i nie wietrzy to może sobie za pomocą podniesienia/opuszczenia żarówki regulować temperaturę i mieć te 23-25 stopni w akwarium.

ale

Ponieważ nikt nie świeci 24/7 to utrzymanie stałej temperatury w akwa dzięki żarówce odpada. Po wyłączeniu temperatura szybko spadnie w małym zbiorniku.

ponadto:

czy do gupików endlerów potrzebna jest grałka? (temp. w dzień w domu 22st) oświetlenie żarówka zwykła

Autor mówi o temperaturze w dzień, a co z nocą? Podobno endlery nie lubią takich wahań.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 01, 2010, 14:30:28 wysłane przez gosieks83 » Zapisane
netka888
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 01, 2010, 14:46:45 »

Z doświadczenia wiem, że gdy w pokoju jest 22 stopnie to akwarium nieogrzewane będzie miało mniej, wynika to z prostych zasad fizyki jak np parowanie.

ale

Skoro świeci się w akwarium żarówkę zwykłą, która około 90% energii obraca w ciepło a nie w światło to temperatura w akwarium wzrośnie. Jak ktoś ma stałą temperaturę w domu (np klimatyzacja) i nie wietrzy to może sobie za pomocą podniesienia/opuszczenia żarówki regulować temperaturę i mieć te 23-25 stopni w akwarium.

ale

Ponieważ nikt nie świeci 24/7 to utrzymanie stałej temperatury w akwa dzięki żarówce odpada. Po wyłączeniu temperatura szybko spadnie w małym zbiorniku.

ponadto:

Autor mówi o temperaturze w dzień, a co z nocą? Podobno endlery nie lubią takich wahań.

Miałam je wpuścic do akwa 15l roślinnego, ale było właśnie bez grzałki, więc postanowiłam wpuścic je do 45l z grzałką nastawioną na 25st. Gupiki pływały 1 dzień w 15l i muszę powiedzieć, że mimo tego że wpuszczałam je po południu (około 15) to woda powinna już być ,,nagrzana" od żarówki, a mimo to były osowiałe, posiadywały na żwirze. Wczoraj wpuściłam je do 45l i po 3 godzinach pływały radośnie.

In dreams he came
and speaks my name
And do I dream again?...

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 01, 2010, 14:52:02 »

O co ta cała awantura? wiadomo że gupik to ryba która lubi ciepłe wody , oczywiście wytrzyma także w 20 C ale na pewno nie wpłynie to zbyt korzystnie na jego kondycje  Tongue .

Poza tym netka888  pisze że w dzień temperatura to 22 C , w nocy na pewno jest sporo niższa a jeśli zaczną się mroźne zimy to już w ogóle.

Po prostu kup grzałkę i po sprawie
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 01, 2010, 14:55:45 wysłane przez dwight 18 » Zapisane
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 01, 2010, 15:17:23 »

Miałam je wpuścic do akwa 15l roślinnego, ale było właśnie bez grzałki, więc postanowiłam wpuścic je do 45l z grzałką nastawioną na 25st. Gupiki pływały 1 dzień w 15l i muszę powiedzieć, że mimo tego że wpuszczałam je po południu (oć ,,nagrzana" od żarówki, a mimo to były osowiałe, posiadywały na żwirze. Wczoraj wpuściłam je do 45l i po 3 godzinach pływały radośnie.koło 15) to woda powinna już by

Nawet termometru nie masz, że po zachowaniu ryb oceniasz temperaturę  Huh

Oddaj endlery komuś kogo stać na grzałkę i termometr albo zastanów się nad tym czy nie zostać przy akwariach roślinnych bez ryb.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 01, 2010, 15:27:57 wysłane przez gosieks83 » Zapisane
netka888
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 02, 2010, 14:16:41 »

Miałam je wpuścic do akwa 15l roślinnego, ale było właśnie bez grzałki, więc postanowiłam wpuścic je do 45l z grzałką nastawioną na 25st. Gupiki pływały 1 dzień w 15l i muszę powiedzieć, że mimo tego że wpuszczałam je po południu (oć ,,nagrzana" od żarówki, a mimo to były osowiałe, posiadywały na żwirze. Wczoraj wpuściłam je do 45l i po 3 godzinach pływały radośnie.koło 15) to woda powinna już by

Nawet termometru nie masz, że po zachowaniu ryb oceniasz temperaturę  Huh

Oddaj endlery komuś kogo stać na grzałkę i termometr albo zastanów się nad tym czy nie zostać przy akwariach roślinnych bez ryb.

Wybacz, ale termometr to ja akurat mam, dzięki za troske  Roll Eyes temperatura była 22 st. I stać mnie na grzałkę tylko po prostu się pytałam czy koniecznością jest jej kupno. Endlery pływają już w akwa z grzałką więc jest ok i koniec tematu.  Roll Eyes

In dreams he came
and speaks my name
And do I dream again?...

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: