Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Dlaczego??  (Przeczytany 1543 razy)
kuba7777
Nowy
*

« : Sierpień 18, 2010, 22:55:18 »

mam poważny problem. Mam już akwarium od kilku lat i takie coś mam po raz pierwszy:/ natomiast moje samiczki gupików zdychają z niewiadomych przyczyn;/ nie maja żadnych plamek na sobie ani pogryzionych ogonów. Moje aqwa 65l. pompka z filtrem AQUALE FAN-1 grzałka AQUALE AQ-25 temperatura wody to 25 stopni. Wodę wymieniam co 3 miesiące. Podłoże z kamieni 3 rośliny (niestaety nie pamietam nazw) Fauna: 6 neonków 5 danio 3 kirysy 2 mieczyki (para) 2 gupiki (zostały samce 2 samiczki zdechły nie wiem czemu?) 1 glonojad. poroszę o szybką pomoc
serwisek35
Stały użytkownik

I`m the last one

« Odpowiedz #1 : Sierpień 18, 2010, 23:53:50 »

Wodę wymieniam co 3 miesiące.
- całą wodę z akwarium wymieniasz na świeżą?
1.standardowo podmienia się ok.20% tygodniowo, więc z tymi podmianami co 3 miechy to porażka  Shocked
2. jeżeli masz możliwość to podaj parametry wody: kh, gh, ph, no2, no3
PS.
Jak na osobę mającą od roku akwarium, to szczerze powiem, że mnie rozczarowałeś( bez urazy) Marzyciel

Akwarystyka to hobby, Rodzina to obowiązki
GG 10680128
kuba7777
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 19, 2010, 09:58:18 »

niestety nie mam takiej możliwości podać tych parametrów. Chodzi mi o to czy moje samiczki gipików mogły być zamęczone przez samców i co zrobić by temu zapobiec. Może dokupić jakieś rośliny??
przemok96
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Sierpień 19, 2010, 14:02:16 »

Jak na osobę mającą od roku akwarium, to szczerze powiem, że mnie rozczarowałeś( bez urazy) Marzyciel
Pisze że ma od kilku, jak nie szperał po necie, albo nie popytał sie kogoś to tak jest  Cool

Samiczki mogły paść ze starości, albo zostały zamęczone przez samce. Na jednego samca powinno przypadać 3 samiczki Wink

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #4 : Sierpień 19, 2010, 14:55:42 »

Za rzadko podmieniana woda.
Nie wiemy czy nie całą wodę wymieniasz co 3 miesiące - odpowiedz.
Zła obsada i za dużo za dużych ryb do 65l akwarium.

Kumulacja związków azotu wg mnie
albo
Zachwianie równowagi przy podmianie całej wody (kiedy robiłeś i ile?) - znów azot
albo
Gupik pada ze starości, ale przy podmianie co 3 miesiace i tak bardzo kiepsko to wygląda.

I consider myself as a one fish wolf pack
przemok96
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Sierpień 19, 2010, 15:20:10 »

Pewnie za dużo związków trujących dla gupików sie uzbierało+ zmęczenie i amen

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: