Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Nowe akwarium.  (Przeczytany 3949 razy)
etrusc
Nowy
*

« : Sierpień 18, 2010, 19:36:28 »

Od dwóch tygodni czytam o akwarystyce. Zdecydowałem się na założenie akwarium jednak idzie to strasznie ciężko.

Dziś byłem w dwóch fajnych sklepach akwarystycznych. Jedno już wiem sprzęt na pewno kupię na Allegro Smiley
Za akwarium 100x40x40 czyli za 160L z pokrywą babka zaśpiewała mi 518zł Smiley Myślałem że się przewrócę. Na Allegro śmiało za 290zł można kupić. Podobnie filtry koleś mi zaproponował Fluval 305 za symboliczne 460zł !! Makabra
Ale rybki i roślinki mieli piękne. Czyli obsadę i zieleninkę będę miał gdzie zakupić.
Jak chodzi o te baniaki teraz mam kolejny dylemat.
Mam dylemat czy kupić:
100x40x50 - to mi się bardzo podoba ale zona może mnie z nim pogonić
100x40x40 to chyba przełknie, w sklepie puste wygladało średnio, ale z rybkami dużo lepiej
czy może:
80x35x50
sam nie wiem na co się zdecydować.

Co do filtra to myślę, że albo kubełek Fluvala będzie albo JBL. Myślałem poważnie nad Eheimem, ale jednak dla mnie zadrogie.

Z rebek raczej na pewno zdecyduję się na rasborki - bardzo mi się podobały.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 20, 2010, 10:04:30 wysłane przez etrusc » Zapisane
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 18, 2010, 19:47:29 »

Roślinki to tym bardziej poradziła bym Ci zakupić nie ze sklepu (gdzie zwykle są jakieś rośliny sprowadzane z Holandii i tak pędzone, że w standardowym baniaku rzadko przeżywają), tylko z forum od kogoś ładny /pewny zestawik.

Akwa im większe tym lepsze...ale jeśli chodzi o wysokość to 40 sama mam i wystarcza.. a przynajmniej światło dociera lepiej jak jest niższe.

ps. po krótkim zastanowieniu.... radzę jednak brać 100x40x50 bo jak kiedyś najdzie Cię na trzymanie Skalarków to wówczas wysokość akwa 50cm to minimum. Chyba że Skalary całkowicie wykluczasz?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 18, 2010, 19:50:02 wysłane przez lwica79 » Zapisane

jaaasiek
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Sierpień 18, 2010, 19:48:58 »

Ja proponuję opcję 100x 40x 50cm, sam mam i światło przy tej wysokości też dociera, a można hodować skalary.

wejdźcie, obejrzyjcie i skomentujcie:

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22819.0
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Sierpień 18, 2010, 19:51:36 »

Zdecydowanie bierz 200 litrowe.

pozdrawiam
asmi
etrusc
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Sierpień 18, 2010, 20:07:51 »

Mocno rozważam te 200l ale kto będzie mnie nocował jak mnie żona z nim pogoni ? Smiley

A tak poważnie to płatek i skalarów nie przewiduję. Do tego będzie wszystko droższe: filtr większy = droższy, światło = więcej = drożej itd. Jeszcze pomyślę, ale chyba to 160l to będzie coś dla mnie. W sklepie z roślinami i rybkami też się pięknie prezentowało.

Roślinki to tym bardziej poradziła bym Ci zakupić nie ze sklepu (gdzie zwykle są jakieś rośliny sprowadzane z Holandii i tak pędzone, że w standardowym baniaku rzadko przeżywają), tylko z forum od kogoś ładny /pewny zestawik.

O tak nie kombinowałem. Ale jeżeli się uda to chętnie. Tylko mnie martwi transport i nie jego koszty tylko to co się z tymi roślinkami w tym czasie stanie.
jaaasiek
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Sierpień 18, 2010, 20:37:55 »

wielkość akwarium to twoja decyzja
co do roślin to prawidłowo zapakowane ani trochę nie zmarnieją podczas wysyłki

wejdźcie, obejrzyjcie i skomentujcie:

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22819.0
etrusc
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Sierpień 19, 2010, 14:57:23 »

Kupie 100x40x40 to ostateczna decyzja. 160l to i tak 50 więcej niż planowałem. Dodatkowe 10cm wysokości to dodatkowe Waty oświetlenia i dodatkowe koszty prądu. Poza tym na bank nie będzie skalarów i paletek to naprawdę nie ma sensu wariować. Teraz piszcie co z filtrem. Myslę o kubełku i raczej na 99% kupię zewnetrzny.
Najbardziej myslę o JBL albo Fluvalu - obydwa z tego co wiem dobre i bezawaryjne. Obydwa mają długa gwarancję.  obydwa w cenie ok. 230zł a więc dla mnie do przełknięca. Myślałem wcześiej o Eheimie ale droższy sporo poza tym większy pobór mocy. Na obecną chwilę najbliżej mi chyba do JBL.
Może być ?
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Sierpień 19, 2010, 15:13:37 »

Kupie 100x40x40 to ostateczna decyzja. 160l to i tak 50 więcej niż planowałem. Dodatkowe 10cm wysokości to dodatkowe Waty oświetlenia i dodatkowe koszty prądu.
Wcale nie. Do tego akwarium jak i do 200l swietlowki beda takie same ... 2 x 30W. Wiec i pobor swiatla taki sam.

Poza tym na bank nie będzie skalarów i paletek to naprawdę nie ma sensu wariować. Teraz piszcie co z filtrem. Myslę o kubełku i raczej na 99% kupię zewnetrzny.
Najbardziej myslę o JBL albo Fluvalu - obydwa z tego co wiem dobre i bezawaryjne. Obydwa mają długa gwarancję.  obydwa w cenie ok. 230zł a więc dla mnie do przełknięca. Myślałem wcześiej o Eheimie ale droższy sporo poza tym większy pobór mocy. Na obecną chwilę najbliżej mi chyba do JBL.
Może być ?
Mam dwa fluvale ... 304 i 204. Chodza juz od kilku lat i maja sie swietnie.

pozdrawiam
asmi
etrusc
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Sierpień 19, 2010, 18:30:40 »

Mam dwa fluvale ... 304 i 204. Chodza juz od kilku lat i maja sie swietnie.

Ja przymierzam się do 160l do tego 204 raczej. Sporo tańszy. Z tego co czytam powinien chyba wystarczyć dla mnie ?
etrusc
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Sierpień 20, 2010, 13:24:03 »

A co powiecie na unimaxa 150? Ludzie chwalą. Widziałem go w sklepie i powiem, że wygląda solidnie. Mało tego cały sklep działał na UNIMAX tylko większych. Właściciel bardzo chwalił.
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #10 : Sierpień 20, 2010, 13:54:46 »

Ja bym Unimaxa nie brał.
Kubeł trzeba brać dobry.
Jest kilku gości co polecą jakieś chińskie wynalazki, ale nie warto oszczędzać.
Pomyśl jak jakiś cudak wypompuje Ci 160litrów wody na podłogę Wink
Obrazowo to jest 10 większych kubłów wody Smiley

A tak w ogóle to bierz 200litrów - to tylko 10cm wyższe akwarium, daj spokój, żona się nie pokapuje Wink

I consider myself as a one fish wolf pack
szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.

« Odpowiedz #11 : Sierpień 20, 2010, 14:00:05 »

Witam etrusc też jestem z Siedlce (mieszkam tu teraz)
Co do akwarium jak to twoje pierwsze pomysły wybież na poczatek ryby a pod ni akwarium bo poco brać wyższe skoro może twoje ryby wcale nie będą wymagały tego
Choć wiadomo że im wieksze tym lepsze.

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #12 : Sierpień 20, 2010, 14:09:06 »

Choć wiadomo że im wieksze tym lepsze.

No i to załatwia temat.
Dzisiaj chcesz jedną rybkę a jutro możesz zmieniać obsadę...
Lepiej mieć uniwersalne akwa.

To tak jak kupujesz sobie auto dwuosobowe, sportowe, a za chwilę rodzi się dziecko. I musisz mieć nowe auto Wink
A tak jak masz większe to nie ma takiego ciśnienia Wink

I consider myself as a one fish wolf pack
etrusc
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Sierpień 20, 2010, 14:22:01 »

Co do akwarium to juz postanowione 160l i ani grama więcej. To i tak jest spory baniaczek zwłaszcza dla początkującego. Skalarów i płatek na bank nie będzie. Poprostu nie lubie tych ryb.
Co do unimaxa to słyszałem dobre opinie, ale sam nie wiem.
Na tę chwilę jestem na 99% za Fluvalem 205.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Sierpień 20, 2010, 15:07:43 »

To i tak jest spory baniaczek zwłaszcza dla początkującego.

Bardzo szybko się ten spory baniaczek skurczy...  Grin

Weź Fluvala.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: