dep77
Stały użytkownik

|
 |
« : Marzec 02, 2005, 20:48:15 » |
|
Witam!!! Chcialbym sie dowiedziec w jakich warunkach ta roslina najlepiej sie czuje i rozwija np. temp,woda,oswietlenie Dzieki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 02, 2005, 20:54:52 » |
|
Wiesz podobnmo najlepiej mu w wodzie miękkiej, ale u mnie rośnie świetnie przy TWO 19*N TWW 13*  lubi światło  trzeba unikać łączenia mchu jawajskiego z kosiarkami bo go moga wcinac (choc przy doskonałych warunkach nie będą w stanie nadążyć  )
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
Kukson
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 02, 2005, 21:20:51 » |
|
Cześć. Masz tu opis z: http://www.holenderskie.aip.pl/baza/Vesicularia dubyana - mech jawajski - zamieszkuje ziemnowodne tereny strumieni leśnych w Południowo-Wschodniej Azji. Rośnie dobrze zarówno pod, jak i nad wodą, jeśli tylko powietrze jest dostatecznie wilgotne. V. dubyana przymocowuje się do skał i korzeni, również w naturalnym środowisku, szczególnie nadając się do koncepcji akwarium naturalnego, gdzie stosunkowo łatwo tworzy piękne darnie na korzeniach. Zdarza się, że mech jawajski początku nie rośnie zbyt dobrze, ale jeśli się ustabilizuje - nie wymaga już żadnej specjalnej uwagi. Akceptuje każdy rodzaj wody - nawet lekko słoną - oraz każdy rodzaj oświetlenia przy szerokim przedziale tolerowanej temperatury. V. dubyana może być podstępny, gdy pojawią się problemy z glonami pędzelkowatymi, ponieważ wnikają one stopniowo w mech i są prawie niemożliwe do mechanicznego usunięcia. Również detrytus może osiadać na darni mchu. wyglądając dosyć nieprzyjemnie, jednak pipeta z umiarkowanym przepływem wody szybko pozwoli posprzątać nieporządek. Wymagania świetlne:małe-duże Temp.: 15-28 Twardość: miękka-twarda pH: kwaśna-zasadowa
|
|
|
|
|
|
100 L : 18 x Danio pręgowane, 5 x Kirysek pstry, 2 x kosiarka, samica bojownika i parka pretnika karłowatego 10 l: Bojownik "Czarny Piotruś" 13 l: Bojownik "Gogo" 21 l: Młodzież Danio pręgowanego ~ 40 21 l: Kotnik
|
|
|
dep77
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 03, 2005, 16:01:26 » |
|
Dzieki za porade Z tego co wynika to moje warunki w akwarium odpowiadaja.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Danuta
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 05, 2005, 14:38:38 » |
|
tylko problem jest z wędrowaniem mchu po akwa, a przywiązany wygląda nieciekawie. Jak :shock: ie macie pomysły?
|
|
|
|
|
|
Akwa 80l 20 rybek małych
Pozdrowienia z Olkusza
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 05, 2005, 15:38:53 » |
|
na początku może i ładnie nie wygląda ale potem jak juz przerośnie to magia dla oka : 
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
Duch
Man without body
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 05, 2005, 15:45:35 » |
|
a przywiązany wygląda nieciekawie. Hmm..a jaka roślina zaraz po posadzeniu wygląda ciekawie? Proponuję lekturę ostatniej pozycji w: http://www.ghostaquascape.republika.pl/chwasty.htmJedno ze zdjęć przedstawia sposób mocowania na korzeniu natomiast w galerii nr 2 widać ten sam fragment (dolna część korzenia w akwarium 44l) w kolejnych dniach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 05, 2005, 15:54:59 » |
|
Duchu wodzioałem na Twojej stronie mech zdrojek . masz go u siebie ? w jakiej temperaturze Ci rośnie ? Czytałem o nim kiedys w jakiejś starej polskiej książce że temp powiżej 18* zdecydowanie już mu nie odpowiada. Miałem go w akwa i niestety straciłem ale to mogła być wima bardzo kiepskiego wtedy oświetlenia. Możesz sie podzielić informacjami ?
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
Duch
Man without body
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 05, 2005, 16:29:35 » |
|
Duchu wodzioałem na Twojej stronie mech zdrojek . masz go u siebie ? w jakiej temperaturze Ci rośnie ? Czytałem o nim kiedys w jakiejś starej polskiej książce że temp powiżej 18* zdecydowanie już mu nie odpowiada. Miałem go w akwa i niestety straciłem ale to mogła być wima bardzo kiepskiego wtedy oświetlenia. Możesz sie podzielić informacjami ? Mech zdrojek to obecnie tylko małe szczepki (podobnie jak reszta gatunków, które mam w swojej "kolekcji"). Trzymam go w wodzie o temperaturze około 22-23*C ale przy słabym oświetleniu(byleby tylko egzystował) więc przyrosty są raczej minimalne. Tego gatunku z powodzeniem używali Marcin Betlejewski(RedBaron) i Bartek Lipczyński więc wytrzymuje on spokojnie temperatury panujące w przeciętnym zbiorniku. Marcin pisał nawet, że jego zdrojek, którego wyłowił z jakiegoś strumienia odżył dopiero w akwarium  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 05, 2005, 16:43:01 » |
|
No to nic jak czekać roztopów , nałowić mchu i spróbować, mam nadzieje że zakres temp 24-25* go nie zniszczy . Poprzednio miałem światło którego wolę nie wspominać nawet  Jeśli tylko wytrzyma temp powinien sie przyjąć . Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
eryk@
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 22, 2009, 21:04:00 » |
|
Nie chciałem rozpoczynać nowego wątku , więc pytam tu. Posiadam w240l akwarium stadko koiarek , moje pytanie brzmi czy kosiarki niejedzą mchu, bo tak słyszałem.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 03, 2009, 21:37:06 wysłane przez eryk@ »
|
|
|
|
|
|
|