|
rafalkudlaty
|
 |
« Odpowiedz #390 : Październik 07, 2011, 13:50:08 » |
|
nie powiedziałeś baniakmaniakowi, że potrzebujesz oświetlenia do BW, a nie roślinniaka. ja sugeruję na przód coś niewielkiego i ciepłego do 3500K a na tył daylight 6500k. swoją 240stkę ogarniam 36W (belka z normalnej lampy na świetlówki t8, obudowana spienionym PCV, powieszona ok 30cm nad taflą) i 2W żerówką ledową, która służy też jako oświetlenie nocne. zbyt dużo światła w BW niszczy efekt  pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #391 : Październik 07, 2011, 14:36:13 » |
|
cyt. Piotrek25 (str 25 post #374) Cześć,jestem dwa dni po nabyciu standardowego zbiornika 112L.Akwarium kupiłem bez pokrywy ponieważ zdecydowalem sie na lampe ośietleniową tzn belke.Ogladalem belki,lampy hagen ale nie wiem jak sie ma ich długosc do długości akwarium.Moje akwarium ma 80cm i chciałbym aby świetlówki w belce pokryły światłem całą objetość mojego akwarium.Jaką polecasz lampe(belke) i jakie opierając sie na swojej wiedzy wsadzilbyś do niej świetlowki.Akwarium ma być towarzyskie ze znacznym nacieskiem na rosliny.Będzie też Co2,narazie bimber a w przyszłości butla.Chiałbym aby światło ładnie oddawało kolory roslin i barwe ryb.Jestem w trakcie kompletowanie całego zestawu a Twoje zdanie bardzo sie dla mnie liczy,prosze o pomoc. Pzdr
Rafał taki był jego 1 post wnioskujesz że to BW? Bo ja nie
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 07, 2011, 14:42:38 wysłane przez baniakmaniak »
|
|
|
|
|
piotrek25
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #392 : Październik 07, 2011, 14:43:59 » |
|
rafał zrezygnowałem z bw bo za dużo mnie to by kosztowało z ciagłą kontrolą wody podmianami itp. Ja pracuje,raz nocki raz dzień prace mam dosyć cieżką i nie mam aż tyle czasu by sie w całości poświecać wodzie bo akurat w bw woda jest elementem bardzo istotnym.Dlatego wybrałem baniak ogólny,wracając do tematu baniakmaniak co bys zaproponował do tej belki 3x24? chodzi mi o świetlówki oczywiście... podaj jakieś konkretne przykłady i temat zamykamy.Nie chce mieć barw zbliżonych do akwa amano bo to jest raczej niemożliwe ale chce aby widac było w 100% barwe roślin i ryb i aby rośliny sie dobrze czuły.Pzdr
|
|
|
|
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #393 : Październik 07, 2011, 14:47:29 » |
|
Jest na poprzedniej stronie 26 Fakt 25W w T8 mają taką samą długość co 35W w T5, a 3 świetlówka powinna wyrównać straty światła. Po za tym w baniakach o wysokości do 40 cm wystarczą jeszcze T8 przy wyższych lepiej dawać T5. Co do świetlówek to jest nawet większy wybór T8 niż T5 1.Philips Aquarelle lub Sylwania Aquastar lub inna o barwie 10000K 2.Philips lub Osram lub jakaś inna o świetle 6500K oznaczenie 865 lub 965 /lepszy współczynnik oddawania barw/ 3 Sylwania Grolux lub inna o barwie 8500K-9000K W takim właśnie ustawieniu patrząc od przodu można by je zainstalować
Belka to chyba 25W a nie 24W. Nawet jak będzie to to 24W w T5 to przykłady te same oczywiście
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 07, 2011, 14:50:38 wysłane przez baniakmaniak »
|
|
|
|
|
|
rafalkudlaty
|
 |
« Odpowiedz #394 : Październik 07, 2011, 15:50:24 » |
|
sorry baniakmaniak nie doczytałem, a jeszcze wczoraj gościu był zdecydowany robić BW więc tym się zasugerowałem... piotrek "baniak towarzyski ze znacznym naciskiem na rośliny" powiedziałbym, że jest jeszcze trudniejszy niż bw, bo wchodzi nawożenie roślin itp. nie ma łatwych baniaków, są tylko takie, którym się poświęca zbyt mało czasu. odnośnie roślinniaka nie doradzam, bo nie znam się na tyle, a baniakmaniak na pewno doradzi lepiej. ja właśnie zamontowałem oświetlenie nocne, czyli lampka nocna z żarówką ledową o ciepłym, skupionym świetle http://3832666.springnote.com/pages/8755144 zajebiście to wygląda nie chwaląc się 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotrek25
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #396 : Październik 07, 2011, 16:50:47 » |
|
a nie wiecie czy te 3x24 wystarczy mi na glosie(glossostigma)? bardzo zależy mi na trawniki na 1 planie i glosia to dla mnie podstawa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rafalkudlaty
|
 |
« Odpowiedz #397 : Październik 07, 2011, 16:58:46 » |
|
liście odbijają światło jak opadną to będzie git. teraz też fajnie wygląda 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #398 : Październik 07, 2011, 17:01:22 » |
|
Wystarczy. Posać ją bezpośrednio pod którąś ze świetlówek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vicious23
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #399 : Październik 08, 2011, 21:50:17 » |
|
Chciałbym prosić o porade odnosnie zestwu świetlówek do akwarium roslinnego 108L.Zakupiłem niedrogo cos w stylu podwieszanej lampy,jest w niej miejsce na 4 świetlówki 24W T5.Nie znam sie wogóle na świetlówkach i prosiłbym o doradzenie mi jakie świetlówki mam nabyć do zbiornika typowo roślinnego,i jak jest ustawić w kolejności od tyłu do przodu.Dzieki i pozdrawiam serdecznie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #400 : Październik 09, 2011, 22:44:12 » |
|
Jeżeli ma to być typowo roślinne akwarium proponował bym tylko i wyłącznie świetlówki dedykowane dla roślin. Licząc od tyłu: 1. Sylvania Grolux 2. Sylvania Aquastar (bezpośredni zamiennik najlepszej świetlówki roślinnej jaka wyszła Philipsa Aquarelle - w technologii T5 cena prawie 2x taka a jakość praktycznie ta sama) 3. Sylvania Grolux 2. Sylvania Aquastar
Tylko jeden warunek nawożenie roślin równie staranne jak ilość watów zastosowana do oświetlenia bańki tylko w takim przypadku możesz osignąć naprawdę dobry efekt bez ataku glonów wszelkiej maści A efekty takiej kombinacji świetlówek jak i starannego nawożenia możesz zobaczyć u kolegi vento.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vicious23
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #401 : Październik 10, 2011, 10:15:24 » |
|
wielkie dzięki...licze sie z tym że bez nawożenie sie nie obedzie.Co2 napewno bedzie,a co dalej to już sie zobaczy z obserwacji roslin
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Barticf
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #402 : Październik 11, 2011, 20:22:36 » |
|
Z tego powodu że oświetlenie w akwarium mi padło zastanawiam się nad zrobieniem własnego oświetlenia jak najtańszym kosztem ponieważ nie jest mi potrzebne jakieś super straszne oświetlenie gdyż nie mam dużo roślin. Chciał bym się zmieścić w 80 zł ze świetlówkami o ile to jest możliwe ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Damian12
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #403 : Październik 11, 2011, 20:54:00 » |
|
Mógłbyś podać litraż zbiornika (wymiary) , jakie roślinki chcesz trzymać itp. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Barticf
Zainteresowany

|