Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: coś dziwnego z gupikiem  (Przeczytany 1354 razy)
Sagra
Nowy
*

« : Czerwiec 29, 2010, 18:08:02 »

Witam. Hoduję narybek gupika. Nie dawno wpuściłam 3 sztuki do głównego akwa bo miały ok 1,3 cm długości. Po jakimś czasie zobaczyłam że 1 gupik ma jakąś narośl na oczach i chyba nie widzi. Wygląda jak szara ropa (lub coś w tym stylu). Zachowuje się prawie normalnie. Pisząc prawie mam na myśli że szybko porusza płetwą ogonową. Proszę o pomoc. Jak go wyleczyć??
Przepraszam że nie mam zdjęcia (bo mi się aparat zepsuł) wiem że by bardzo pomogło.

ph i twardość wody nie znam bo nie doszły zamówione testy,pojemność 35l, 6 gupików, pokarm w płatkach raz na tydzień żywy pokarm,  brzęczyk, temp. ok 25 stopni
pzdr
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 29, 2010, 20:01:04 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 29, 2010, 21:19:56 »

Pleśniawka może być. U mnie gupisie (3 szt) w małym akwarium nagle zostały przez nią zaatakowane.. (właśnnie na oczach się to pojawiło) co ewidentnie sugerowało że coś nie tak było z warunkami w danym akwarium. Przełożyłam je więc natychmiast do innego, po drodze stosując kąpiel krótkotrwałą w MFC i dwa dni później gupisie były już całkiem zdrowe.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: