Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: dziwne pływanie gupików  (Przeczytany 6598 razy)
dj olcia
Nowy
*

« : Czerwiec 26, 2010, 08:01:33 »

nie wiem co jest moim gupikom. Undecided co tydzień lub kilka dni jeden z gupików pływa jakoś dziwnie raz do dołu pyszczkiem raz pionowo i opada na dno jak kamień Shocked dodawałam preparaty zabijające pasorzyty itd. ale nic się nie zmmieniło. Cry pH mam obojętne twardość wody średnio twarda temp. 25/26*C. oczywiście nie wiem co z tym chorym gupikiem zrobić. Cry po pewnym czasie gupiki zdychają a ja nie wiem co dalej robić. proszę o szybką pomoc proszę Cry nie umiem ich zabić.... Undecided

5 węgorków
4 kiryski
4 sumiki szkliste
1 półdzióbek
2 szczupieńczyki pręgowane
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 26, 2010, 08:50:32 »

Wygląd na zatrucie, przybliż swój zbiornik... parametry No2 i No3, litraż bo po obsadzie widze że min z 400l masz...Wink
Jak podmieniasz wodę, nie wlewaj chemii niewiedząc po co to robisz

dj olcia
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 26, 2010, 10:44:35 »

72l ale nie długo większość ryb wydaje koleżance. NO2 NO3 nie wiem. xD jestem początkująca i nie stać mnie na testy. bym musiała pracować ale nie ten mój młody wiek.

5 węgorków
4 kiryski
4 sumiki szkliste
1 półdzióbek
Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 26, 2010, 10:54:25 »

Wydaje mi się, że to będzie zatrucie, bo przy takim litrażu, w stosunku do ilości ryb, które tam masz jest to nieuniknione.
dj olcia
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Lipiec 03, 2010, 08:43:37 »

dziękuję za odpowiedzi postaram się o nowy zbiornik lub sprzedam rybcie Cheesy Grin Cheesy

5 węgorków
4 kiryski
4 sumiki szkliste
1 półdzióbek
Grzemp
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Lipiec 03, 2010, 12:10:47 »

Pamiętaj, że czym większy zbiornik tyn łatwiej go utrzymać Smiley Ja bym proponował nowe akwa jak masz kase Tongue

Profilowane 60l
Kotnik 20l
Smiley
dj olcia
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Lipiec 04, 2010, 09:02:40 »

mam oferte od koleżanki taty że sprzeda mi 200l akwa z roślinami i innym sprzętem tylko nie mam gdzie postawić i ojciec mi nie pozwala Cry na większe akwa bo jak mam znaleźć kase ;( już nawet chciałam sprzedać komputer ale to by wyszło za mało kasy Cry Cry Cry a ja nie chce sprzedawać tych moich rybek nawet 30l akwa to duże wydatki (akwarium filter grzałka brzęczyk)

5 węgorków
4 kiryski
4 sumiki szkliste
1 półdzióbek
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Lipiec 05, 2010, 23:04:34 »

Akwarystyka jak każde inne hobby-kosztuje więc im większe akwarium to i wydatki większe.Dla gupików wcale duży baniak nie jest potrzebny ale w małym nie może byc ich zbyt dużo o i nie należy też ich przekarmiac bo chyba wg mnie to jest przyczyną dziwnego pływania (zatrucie zjadaniem strego zalegałego na dnie pokarmu).

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
rybiastyogon
Gość
« Odpowiedz #8 : Lipiec 08, 2010, 20:08:23 »

Zmniejsz temp. 23 *C.

Wydaje mi się że maszs za dużą temperaturę jak na karydanałka żółtego
« Ostatnia zmiana: Lipiec 10, 2010, 15:47:09 wysłane przez rybiastyogon » Zapisane
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Lipiec 08, 2010, 20:32:40 »

Jakby to było zatrucie to w zbiorniku jest jeszcze masa innych wrażliwszych ryb, które padłyby wcześniej. Coś jeszcze Ci pada? Piszesz, ze ph masz obojętne a wodę średnio twardą. Skąd to wiesz skoro nie masz testów?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #10 : Lipiec 10, 2010, 15:21:28 »

Jakby to było zatrucie to w zbiorniku jest jeszcze masa innych wrażliwszych ryb, które padłyby wcześniej. Coś jeszcze Ci pada? Piszesz, ze ph masz obojętne a wodę średnio twardą. Skąd to wiesz skoro nie masz testów?

Tak, ale być może ich system immunologiczny był już bardziej osłabiony, w końcu są najmniejsze, więc mogły być gnębione, wzrosło stężenie azotanów, azotynów i padły.
iwonas22
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Lipiec 22, 2010, 11:45:44 »

mam małe akwarium miałam 8 gupików 1 glonojada małego 6 nenków dwa niebieskie gupiki pływały "wygiete w łuk" co to może być? oczywiście zdechły
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: