dj olcia
Nowy

|
 |
« : Czerwiec 26, 2010, 08:01:33 » |
|
nie wiem co jest moim gupikom.  co tydzień lub kilka dni jeden z gupików pływa jakoś dziwnie raz do dołu pyszczkiem raz pionowo i opada na dno jak kamień  dodawałam preparaty zabijające pasorzyty itd. ale nic się nie zmmieniło.  pH mam obojętne twardość wody średnio twarda temp. 25/26*C. oczywiście nie wiem co z tym chorym gupikiem zrobić.  po pewnym czasie gupiki zdychają a ja nie wiem co dalej robić. proszę o szybką pomoc proszę  nie umiem ich zabić.... 
|
|
|
|
|
|
5 węgorków 4 kiryski 4 sumiki szkliste 1 półdzióbek 2 szczupieńczyki pręgowane
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 26, 2010, 08:50:32 » |
|
Wygląd na zatrucie, przybliż swój zbiornik... parametry No2 i No3, litraż bo po obsadzie widze że min z 400l masz...  Jak podmieniasz wodę, nie wlewaj chemii niewiedząc po co to robisz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dj olcia
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 26, 2010, 10:44:35 » |
|
72l ale nie długo większość ryb wydaje koleżance. NO2 NO3 nie wiem. xD jestem początkująca i nie stać mnie na testy. bym musiała pracować ale nie ten mój młody wiek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hubikopter
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 26, 2010, 10:54:25 » |
|
Wydaje mi się, że to będzie zatrucie, bo przy takim litrażu, w stosunku do ilości ryb, które tam masz jest to nieuniknione.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dj olcia
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 03, 2010, 08:43:37 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grzemp
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 03, 2010, 12:10:47 » |
|
Pamiętaj, że czym większy zbiornik tyn łatwiej go utrzymać  Ja bym proponował nowe akwa jak masz kase 
|
|
|
|
|
|
Profilowane 60l Kotnik 20l 
|
|
|
dj olcia
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 04, 2010, 09:02:40 » |
|
mam oferte od koleżanki taty że sprzeda mi 200l akwa z roślinami i innym sprzętem tylko nie mam gdzie postawić i ojciec mi nie pozwala  na większe akwa bo jak mam znaleźć kase ;( już nawet chciałam sprzedać komputer ale to by wyszło za mało kasy  a ja nie chce sprzedawać tych moich rybek nawet 30l akwa to duże wydatki (akwarium filter grzałka brzęczyk)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 05, 2010, 23:04:34 » |
|
Akwarystyka jak każde inne hobby-kosztuje więc im większe akwarium to i wydatki większe.Dla gupików wcale duży baniak nie jest potrzebny ale w małym nie może byc ich zbyt dużo o i nie należy też ich przekarmiac bo chyba wg mnie to jest przyczyną dziwnego pływania (zatrucie zjadaniem strego zalegałego na dnie pokarmu).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rybiastyogon
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 08, 2010, 20:08:23 » |
|
Zmniejsz temp. 23 *C.
Wydaje mi się że maszs za dużą temperaturę jak na karydanałka żółtego
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 10, 2010, 15:47:09 wysłane przez rybiastyogon »
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 08, 2010, 20:32:40 » |
|
Jakby to było zatrucie to w zbiorniku jest jeszcze masa innych wrażliwszych ryb, które padłyby wcześniej. Coś jeszcze Ci pada? Piszesz, ze ph masz obojętne a wodę średnio twardą. Skąd to wiesz skoro nie masz testów?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
|
Hubikopter
|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 10, 2010, 15:21:28 » |
|
Jakby to było zatrucie to w zbiorniku jest jeszcze masa innych wrażliwszych ryb, które padłyby wcześniej. Coś jeszcze Ci pada? Piszesz, ze ph masz obojętne a wodę średnio twardą. Skąd to wiesz skoro nie masz testów?
Tak, ale być może ich system immunologiczny był już bardziej osłabiony, w końcu są najmniejsze, więc mogły być gnębione, wzrosło stężenie azotanów, azotynów i padły.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwonas22
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 22, 2010, 11:45:44 » |
|
mam małe akwarium miałam 8 gupików 1 glonojada małego 6 nenków dwa niebieskie gupiki pływały "wygiete w łuk" co to może być? oczywiście zdechły
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|