|
b0rn2bewild
|
 |
« Odpowiedz #15 : Czerwiec 26, 2010, 20:55:03 » |
|
Test kropelkowy - powtórzony 3 razy  Mój błąd, tak czy siak co do przekłamania jestem pewien  Pożycz od jakiegoś znajomego test i sprawdź 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rybiastyogon
Gość
|
 |
« Odpowiedz #16 : Czerwiec 26, 2010, 21:10:04 » |
|
Skoro jest to test kropelkowy to ja raczej mówię że pH jest ok. 7,2. Ale nigdy nic nie wiadomo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #17 : Czerwiec 26, 2010, 22:05:50 » |
|
Spoko, luz... poczekam do przyszlego tygodnia to będzie cały zestaw testów - nie mam znajomych z akwariami  tzn mam koleżankę ale ona o testach nie słyszala, więc nie będe siać paniki. Przekłamuje czy nie, jak wyszlo niecale 7 to nie może być aż tak źle, szczególnie, że kobieta w zoologicznym powiedziala, ze oni maja pH 7 u siebie a czerpiemy z tej samej rury 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
b0rn2bewild
|
 |
« Odpowiedz #18 : Czerwiec 26, 2010, 22:15:46 » |
|
No to trzeba czekać z niecierpliwością na testy i powoli zaczynać się cieszyć  Związki humusowe robią swoje, a w dodatku wnioskuje że informacje na temat parametrów wody wyczytałaś ze strony wodociągów? Co ze światłem ? planujesz dodać, czy zostawiasz tak jak jest ? Skoro jest to test kropelkowy to ja raczej mówię że pH jest ok. 7,2. Ale nigdy nic nie wiadomo
Takie informacje zobaczyłeś w kryształowej kuli ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #19 : Czerwiec 26, 2010, 22:26:30 » |
|
No to trzeba czekać z niecierpliwością na testy i powoli zaczynać się cieszyć  Związki humusowe robią swoje, a w dodatku wnioskuje że informacje na temat parametrów wody wyczytałaś ze strony wodociągów? Co ze światłem ? planujesz dodać, czy zostawiasz tak jak jest ? Na razie zagram budżetowo - czyli zostaje jak jest. Ostatnio na akwa wydaliśmy coś koło 700 zł, więc w lipcu trzeba wyluzować  Roślinki sadzę we wtorek (o ile dotrą). Jak któraś nie da rady to trudno  i tak bardziej do gustu przypadają mi akwaria w których jest kilka gatunków a nie kilkadziesiąt. No chyba, ze coś mi się wyjątkowo spodoba w akwa to trzeba będzie robić tak żeby rosło  A że ja artysta plastyk jestem z zamiłowania to nie koniecznie dodać światła, ale np zbliżyć roślinkę do źródła i zaraz się robi ciekawiej 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #20 : Czerwiec 26, 2010, 22:27:30 » |
|
Koledzy nie zapomnieli dodać w/w faktu, po prostu wg mnie nie ma sensu hodować ryb w wodzie ~ 8 pH, gdzie ich "wymagania" są w okolicach 6,5 pH, złote rybki też potrafią egzystować w kilku litrowych kulach, no ale co to jest za egzystencja ?
Raczej słabo trafione porównanie. Męczenie ryb w małych bańkach a trzymanie ich w wyższym PH to jednak jest różnica. Ja nie jestem jakimś zwolennikiem trzymania ryb w wysokim PH, po prostu uważam, że nie ma co dramatyzować. Większość z nas ma ryby hodowlane a te mnożąc się w naszej "krajowej" wodzie nabyły większej tolerancji względem parametrów PH, KH, GH. Co do testów to ja patrzyłbym z przymrużeniem oka na wszystkie testy sprzedawane w akwarystyce. Dają one jedynie charakter poglądowy warunków panujących w zbiorniku i w żadnym wypadku nie powinny być traktowane jak wyrocznie. Z całą pewnością nie są też dokładne stąd często wychodzą przekłamania, najczęściej właśnie (co sam zauważyłeś) na KH. Kiedyś bawiliśmy się z kolegą w mierzenie PH wody 3 różnymi testami, każdy dał inny wynik. Na twardości jest jeszcze gorzej. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby
|
 |
« Odpowiedz #21 : Czerwiec 26, 2010, 22:33:54 » |
|
Koledzy nie zapomnieli dodać w/w faktu, po prostu wg mnie nie ma sensu hodować ryb w wodzie ~ 8 pH, gdzie ich "wymagania" są w okolicach 6,5 pH, złote rybki też potrafią egzystować w kilku litrowych kulach, no ale co to jest za egzystencja ?
Raczej słabo trafione porównanie. Męczenie ryb w małych bańkach a trzymanie ich w wyższym PH to jednak jest różnica. Ja nie jestem jakimś zwolennikiem trzymania ryb w wysokim PH, po prostu uważam, że nie ma co dramatyzować. Większość z nas ma ryby hodowlane a te mnożąc się w naszej "krajowej" wodzie nabyły większej tolerancji względem parametrów PH, KH, GH. Co do testów to ja patrzyłbym z przymrużeniem oka na wszystkie testy sprzedawane w akwarystyce. Dają one jedynie charakter poglądowy warunków panujących w zbiorniku i w żadnym wypadku nie powinny być traktowane jak wyrocznie. Z całą pewnością nie są też dokładne stąd często wychodzą przekłamania, najczęściej właśnie (co sam zauważyłeś) na KH. Kiedyś bawiliśmy się z kolegą w mierzenie PH wody 3 różnymi testami, każdy dał inny wynik. Na twardości jest jeszcze gorzej. Pozdrawiam. Należy wspomnieć też o legendach kolorystycznych testów, kiedyś kupiłem 2 pudełka kropelkowego JBLa na twardość porównałem dwie karteczki i odcienie były różne także z doświadczenia wiem że wynik należy brać w mocnym przybliżeniu typu od 10 do nastu KH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #22 : Czerwiec 26, 2010, 22:35:04 » |
|
Większość z nas ma ryby hodowlane a te mnożąc się w naszej "krajowej" wodzie nabyły większej tolerancji względem parametrów PH, KH, GH.
mrs dajesz mi nadzieję na lepsze jutro 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #23 : Czerwiec 26, 2010, 22:39:02 » |
|
Należy wspomnieć też o legendach kolorystycznych testów, kiedyś kupiłem 2 pudełka kropelkowego JBLa na twardość porównałem dwie karteczki i odcienie były różne także z doświadczenia wiem że wynik należy brać w mocnym przybliżeniu typu od 10 do nastu KH
 Ja ostatnio miałem problemy z wodą. Kupiłem testy JBL na KH, GH. GH = 16 KH = poza skalą  wg ów testów należy przyjąć w takim przypadku, że GH = KH a wartość KH = zasadowośc (cokolwiek wg tego testu to znaczy). mrs dajesz mi nadzieję na lepsze jutro  Ciesze się. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby
|
 |
« Odpowiedz #25 : Czerwiec 26, 2010, 22:45:53 » |
|
Skoro stwierdzono ponad wszelką wątpliwość, że testy akwarystyczne kłamią to jaki jest sens ich kupowania? A może każdy z Was ma z 3 rożnych firm i wyciąga średnią?  Nie tyle co kłamią co nie należy w nie zapatrzenie wierzyć i brać poprawkę że tak naprawde jeśli pokazują faktyczny stan wody to jest to odczyt w mocnym przybliżeniu... ja osobiście teraz testy za piwko robię iu znajomego który ma pożądny sprzęt nie podam nazwy bo nie mam pojęcia co to... ale podobno są dokładne
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #26 : Czerwiec 26, 2010, 22:49:35 » |
|
Skoro stwierdzono ponad wszelką wątpliwość, że testy akwarystyczne kłamią to jaki jest sens ich kupowania? A może każdy z Was ma z 3 rożnych firm i wyciąga średnią?  Nie tyle kłamią co są mało dokładne. Kupujesz żeby mieć przybliżone obraz procesów chemicznych zachodzących w zbiorniku. Testy szczególnie polecane są na początku ale, jak pokazuje mój przykład, warto je mieć i co jakiś czas badać wodę. Przykładowo, jeśli test pokaże PH = 6,5 to znaczy, ze PH ~ 6,5. Może być 6,2, może być 6,8 a może jest rzeczywiście 6,5. Chodzi o to by nie brać dosłownie tego co pokazuje test. Dochodzi jeszcze kwestia tego, że czasami kolor pojawiający się w probówce czy na pasku jest taki, że ciężko powiedzieć do czego go przypisać stąd zalecany jest dystans. Edytka: Asagoth, wybacz w zasadzie przepisałem to co napisałem wyżej. Pisałem post akurat jak Ty zamieszczałeś swój. Pozdro.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 26, 2010, 22:52:06 wysłane przez mrs »
|
|
|
|
|
|
b0rn2bewild
|
 |
« Odpowiedz #27 : Czerwiec 26, 2010, 22:53:28 » |
|
Raczej słabo trafione porównanie. Męczenie ryb w małych bańkach a trzymanie ich w wyższym PH to jednak jest różnica.
Porównanie owszem hiperbolizowane, ale oddaje sens tego co chciałem nim przekazać. Ja nie jestem jakimś zwolennikiem trzymania ryb w wysokim PH, po prostu uważam, że nie ma co dramatyzować. Większość z nas ma ryby hodowlane a te mnożąc się w naszej "krajowej" wodzie nabyły większej tolerancji względem parametrów PH, KH, GH.
Również uważam że nie ma co dramatyzować, ale ideą akwarystyki jest to żeby stworzyć jak najlepsze warunki dla swoich podopiecznych, nieprawdaż ? Co do testów to ja patrzyłbym z przymrużeniem oka na wszystkie testy sprzedawane w akwarystyce. Dają one jedynie charakter poglądowy warunków panujących w zbiorniku i w żadnym wypadku nie powinny być traktowane jak wyrocznie. Z całą pewnością nie są też dokładne stąd często wychodzą przekłamania, najczęściej właśnie (co sam zauważyłeś) na KH. Kiedyś bawiliśmy się z kolegą w mierzenie PH wody 3 różnymi testami, każdy dał inny wynik. Na twardości jest jeszcze gorzej.
Kiedyś czytałem na stronce Tom'a Barr'a, sporo na temat testów, skwitował to dość dosadnie, ale nie mogę sobie teraz przypomnieć, jak znajdę to dopiszę. Puentą były pierwsze dwa zdania szanownego kolegi mrs.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #28 : Czerwiec 26, 2010, 23:00:05 » |
|
Raczej słabo trafione porównanie. Męczenie ryb w małych bańkach a trzymanie ich w wyższym PH to jednak jest różnica.
Porównanie owszem hiperbolizowane, ale oddaje sens tego co chciałem nim przekazać. Zdecydowanie nie mamy zamiaru męczyć ryb  Ba! chcieliśmy mieć same gupiki w akwarium 35l (później nam pani w zoologu poleciła kiryski pstre i sie daliśmy złapać na jej słowa  ). Tak czy inaczej - kupiliśmy 200 l żeby gupiki - 6 sztuk - nie miały ciasno  A potem doszliśmy do wniosku, ze w 200 l to jednak można coś dodać 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 26, 2010, 23:02:54 wysłane przez gosieks83 »
|
|
|
|
|
|
b0rn2bewild
|
 |
« Odpowiedz #29 : Czerwiec 26, 2010, 23:03:57 » |
|
I bardzo mnie to cieszy  Gupiki bardzo szybko się rozmnażają więc trzeba to uwzględnić przy doborze obsady 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|