Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Obsada do 200 l, dH ~ 16, pH ~ 7 (a nie 8 jak podałam wcześniej)
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Obsada do 200 l, dH ~ 16, pH ~ 7 (a nie 8 jak podałam wcześniej)  (Przeczytany 6613 razy)
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« : Czerwiec 25, 2010, 11:03:31 »

Witam!

O ZBIORNIKU SŁÓW KILKA: Zakupiliśmy z mężem akwarium 200 l w tym 170 l wody, właśnie jest w trakcie aranżacji i ustalania co w nim będzie. Akwarium proste o wymiarach 100*50h*40. Pokrywa plastikowa a w niej 2 świetlówki 30W.

Woda: kranówa, dH ~ 16, pH ~ 7 wg testu kropelkowego firmy SUM, co do której zdania są podzielone (sądziłam, że koło 8 - wg wodociągów)

Podłoże: ziemia ogrodowa z keramzytem i torfem, oddzielona od piasku dość gęstą siatką (nie brudzi wody, nie miesza się z piaskiem - wiem bo w dzień po zalaniu zmienialiśmy aranżacje dna i trzeba było całość odkryć i poprzekładać Smiley ).

Kryjówki: korzeń, kamienie, rośliny na tyle i bokach zbiornika, na środku plaża z jasnego piasku kwarcowego, który tak kochają kiryski Smiley

Temperatura: 24 stopnie, stała

Filtr: kaskada AQUAEL FZN-3 w środku gąbka i ceramika.

Natlenienie: ruch tafli wody + własnej roboty kurtyna na tylnej ścianie akwa

ROŚLINY:
Łodygowe: Rotala rotundifolia, Heteranthera zosterifolia, Ludwigia żołędna i repens, Vallisneria asiatica, Lagarosyfon Madagaskarski, Bacopa monnieri, Microsorium Java Fern
Mchy: Flame, Weeping, Tajwan, Phoenix, Willow, Christmass, Pearl moss + Mini pelia
pływające: Pistia, Wgłębka wodna, Rzęsa wodna
1. plan: Eleocharis acicularis, Hemianthus callitrichoides (Mały heniek), Sagittaria subulata, Pogostemon helferi
i jeszcze 3 x Anubia barteri var. nana

Ponieważ zwrócono mi uwagę, że roślinki nie koniecznie wytrzymają przy 3W/l a w zasadzie jest 170l wody więc 3,5W/l dodaje: nie zależy mi na utrzymaniu wszystkich gatunków roślin, ale kupiłam te w zestawie, wole 3-4 w większej ilości, więc zobaczymy co się u nas sprawdzi a z resztą się pożegnam bez żalu. No chyba, ze coś się wyjątkowo spodoba nam/rybom to się postaramy utrzymać tą roślinkę.
-----------------------------
Teraz do rzeczy, czyli obsada:

Na początku wylądują tam rybki z naszego pierwszego akwarium 35 l tj.: kiryski pstre (docelowo będzie koło 8-10) + gupiki pawie oczko (docelowo 3 samce i 6 samic).

Nie chcemy kombinować ze zmiękczaniem wody (dH ~ 16, pH ~ 7 ), dlatego chcielibyśmy prosić o pomoc w doborze obsady do tego zbiornika. Zależy nam na jakimś drobnym gatunku ławicowym, który dobrze będzie się czuł w twardej wodzie, oraz na kilku (może 1 lub 2) większych rybach.

Co do drobnych rybek ławicowych, podobają nam się np neony inesa, czytałam, że bez problemów znoszą twardszą wodę, ale czy na pewno? Również danio pręgowany w niebieskim kolorze urzeka nas wyglądem, ale tu mam już większe wątpliwości. Nie potrafimy natomiast wybrać większej ryby, która mogłaby żyć w twardszej wodzie i nie była agresywna.

Zależy nam na rybach, które nie będą się nawzajem atakować, nie będą się siebie bały, tak żeby w akwarium nie trwała nieustająca wojna. Oczywiście fajnie jak by to coś większego polowało na narybek gupika, chociaż same też nieźle radzą sobie z regulacją populacji Smiley

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi i ostrzegam lojalnie, że co do zmiękczania wody, będę uparcie trwała przy twardej Wink przynajmniej puki nam się nie zmieni i nie zachcemy rybek, które muszą mieć miękką Smiley
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 27, 2010, 10:58:05 wysłane przez gosieks83 » Zapisane
rybiastyogon
Gość
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 25, 2010, 14:43:12 »

Kiryski Pstre (Corydoras paleatus) pH: 6,5 - 7,5 Przy niższym lub wyższym odczynie pH znosi to bardzo niekorzystnie i wpływa na złą kondycję ryby a także jej rozwoju.
Ruch wody powinien być bystry. Temperatura 18-22 *C. Woda średnio miękka do średnio twardej.

Gupik Pawie Oczko (Poecilia reticulata): Mnożą się na potęgę - nie polecam. pH: 6,7 - 7,4. Temperatura: 21-26 *C.

Neony innesa ( Paracheirodon innesi ): odczyn pH 6,0 - 7,4 Przy wyższym lub niższym odzynie jest narażona na zły rozwój szkieletu. Temperatura: 21-27 *C

Danio pręgowane (Danio rerio) odczyn pH: ok.7,1 -7,4. Duży ruch wody i znaczne napowietrzanie. Temperatura optymalna: 20-24 *C

Cytuj:Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi i ostrzegam lojalnie, że co do zmiękczania wody, będę uparcie trwała przy twardej

Twoje pH jest b.wysokie nadaje się jedynie do hodowania biotopu Malawi. Zatem radzę Ci obniżyć pH (tylko nie chemią!) i dać jakieś ładne rybki np. ok30 neonków i  5 gupików samców. Na dno kirysek pstry lub panda.

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2010, 14:57:42 wysłane przez rybiastyogon » Zapisane
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 25, 2010, 14:58:39 »

To że masz w kranie tak twardą wodę nie znaczy że taka będzie w akwarium, ba! parametry na pewno się zmienią - jak bardzo to się okaże jak zrobisz testy.

Btw co to jest dH ? kH czy gH? (tak wiem, że dH to stopnie niemieckie. Pytam się do czego te stopnie się odnoszą)

Podłoże: ziemia ogrodowa z keramzytem i torfem, oddzielona od piasku dość gęstą siatką (nie brudzi wody, nie miesza się z piaskiem - wiem bo w dzień po zalaniu zmienialiśmy aranżacje dna i trzeba było całość odkryć i poprzekładać  ).

Reasumując, ziemia była w bezpośrednim kontakcie ze słupem wody ?

Pokrywa plastikowa a w niej 2 świetlówki 30W.
...
ROŚLINY:
Łodygowe: Rotala rotundifolia, Heteranthera zosterifolia, Ludwigia żołędna i repens, Vallisneria asiatica, Lagarosyfon Madagaskarski, Bacopa monnieri, Microsorium Java Fern
Mchy: Flame, Weeping, Tajwan, Phoenix, Willow, Christmass, Pearl moss + Mini pelia
1. plan: Eleocharis acicularis, Hemianthus callitrichoides (Mały heniek), Sagittaria subulata, Pogostemon helferi

Przy takim oświetleniu część roślin nie będzie raczej rosła, planujesz dołożyć coś ?

Sugerowałbym zainwestować w kubełek.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2010, 15:07:31 wysłane przez b0rn2bewild » Zapisane

gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 25, 2010, 16:05:46 »

Twoje pH jest b.wysokie nadaje się jedynie do hodowania biotopu Malawi. Zatem radzę Ci obniżyć pH (tylko nie chemią!) i dać jakieś ładne rybki np. ok30 neonków i  5 gupików samców. Na dno kirysek pstry lub panda.

Ok, postaram się zbić ph naturalnymi sposobami - poczytam, sprawdzę co działa a co nie i może się uda tak do... 7?

To że masz w kranie tak twardą wodę nie znaczy że taka będzie w akwarium, ba! parametry na pewno się zmienią - jak bardzo to się okaże jak zrobisz testy.

Mam taką nadzieję, testy zamówione, więc pewnie we wtorek najpóźniej będą Wink

Btw co to jest dH ? kH czy gH? (tak wiem, że dH to stopnie niemieckie. Pytam się do czego te stopnie się odnoszą)

Muszę poczekać na testy, to są dane z wodociągów

Podłoże: ziemia ogrodowa z keramzytem i torfem, oddzielona od piasku dość gęstą siatką (nie brudzi wody, nie miesza się z piaskiem - wiem bo w dzień po zalaniu zmienialiśmy aranżacje dna i trzeba było całość odkryć i poprzekładać  ).

Reasumując, ziemia była w bezpośrednim kontakcie ze słupem wody ?

Nie - woda została spuszczona, piasek zsunięty z siatki w 1 miejsce, siatka podniesiona, ziemia ułożona inaczej niż była, siatka opuszczona, piasek wyrównany na powierzchni, zalane wodą.

Pokrywa plastikowa a w niej 2 świetlówki 30W.
...
ROŚLINY:

Przy takim oświetleniu część roślin nie będzie raczej rosła, planujesz dołożyć coś ?

Pomysle nad tym albo nad wymianą świetlówek

Sugerowałbym zainwestować w kubełek.

Dlaczego? Woda kryształ, zero glonów, zupy rybnej nie planuje.

Hmmm... na razie wynika z tego, ze nie mogę mieć żadnych ryb w zbiorniku?  Undecided
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2010, 16:07:30 wysłane przez gosieks83 » Zapisane
rybiastyogon
Gość
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 26, 2010, 08:13:46 »

Hmmm... na razie wynika z tego, ze nie mogę mieć żadnych ryb w zbiorniku?  Undecided

W twoim zbiorniku nie może być żadnych rybek za wyjątkiem Pyszczków (biotopu Malawi , chociaż wydaje mi się  że ten litraż jest na nie za mały, nie wiem) radzę obniżyć odczyn pH do 7,2 - 7,4 i będzie dobrze Wink
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 26, 2010, 08:31:31 wysłane przez rybiastyogon » Zapisane
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

Elektryka akwariowa mnie dobija ...

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 26, 2010, 08:49:31 »

zrób sobie tanganikę. Tylko trzeba by wywalić tę ziemię spod żwiru...

Uzależniony od stawiania trzech czarnych kropek...
NAZYWAM SIĘ >wbchgkv<. PROSZĘ POPRAWNIE WYMAWIAĆ I ZAPISYWAĆ IMIĘ MOJE!
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 26, 2010, 09:38:19 »

Tanganika mi się nie podoba, będę obniżać pH. Chyba, że sie okaże, że wcale takie wysokie nie jest (czekam na testy).

OK, zakładając, że pH zbije do 7,2 - 7,4 to czy mam szanse wpuścić tam: gupiki, kiryski pstre, neony inesa, jakaś większa ryba lub dwie (jaka?) Huh
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 26, 2010, 11:14:18 »

najpierw zrób testy, bez sensu teoretyzować Wink

rybiastyogon
Gość
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 26, 2010, 13:49:47 »

Tanganika mi się nie podoba, będę obniżać pH. Chyba, że sie okaże, że wcale takie wysokie nie jest (czekam na testy).

OK, zakładając, że pH zbije do 7,2 - 7,4 to czy mam szanse wpuścić tam: gupiki, kiryski pstre, neony inesa, jakaś większa ryba lub dwie (jaka?) Huh

1.~ Najpierw zrób testy, dobrze że obniżasz pH bo tylko by Bedocja Madagaskarska chyba by przeżyła przy takim pH. Wink

2.~ Jak zbijesz pH 7,2 - 7,4 możesz trymać gupiki, kiryski pstre, neony innesa, większa ryba np. gurami dwuplame

3,.~# Wymagania gurami dwuplame  (Trichogaster opterus)  odczyn pH: 6,0 - 7,5. Temperatura optymalna 23- 28 *C. Wielkość 13-14 cm. Wymaga pokrywy gdyż pochodzi z rodziny Labiryntowatych
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 26, 2010, 15:31:31 »

Koledzy wyżej zapomnieli dodać, że tolerancja ryb hodowlanych względem parametrów wody jest dosyć spora.
To nie ryby odłowione w naturze żeby przywiązywać aż tak dużą wage do PH wody.
Z narybkiem ryb lubiących miękką wode może być kłopot, z samą hodowlą już nie.
Gdy jakiś czas temu zaniedbałem badania parametrów wody w baniaku umknął mi fakt, że woda po powodziach sie zmieniła. PH wzrosło, twardość też. Z PH=6,5 i niskiej wartości KH,GH zrobiło się PH=7,6, GH=16, KH = (poza skalą, wg testu znaczy to, że GH = KH idąc tym tokiem myśenia, KH = 16). Ryby rosły dalej, nic im nie jest. Są zdrowe, mają apetyt, rosną. Łącząc fakty, jedynym ujemnym objawem jest brak narybku nannacar które wcześniej tarły się cały czas. Teraz też się trą bo ich nie widać ale narybku nie było już od dawna.
Obecnie walcze z wysoką twardością i wysokim PH. Będe inwestowal w końcu w w fitr RO albo przerobie zbiornik na tange która bardzo mnie się podoba.
Reasumując, jeśli masz obawy autorko tematu, idź do sklepu gdzie chcesz nabyć ryby, poproś żeby podali Ci parametry wody (przynajmniej PH) w jakim trzymane są porządane przez Ciebie ryby, jeśli nie będą znać, poproś o troszkę wody, zmierz swoim testem i zobaczysz czy woda bardzo odbiega od parametrów jakie masz w kranie.
Moim zdaniem, wiele gorsze jest przeniesienie ryby z wody o niskim PH do wody o wysokim PH niż samo trzymanie w zasadowej wodzie.
Jeśli w sklepie jest kranówa (na pewno jest, nikt nie trzyma gupików w RO) to możesz śmiało ryby w takiej wodzie trzymać.

Pozdrawiam.

b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 26, 2010, 18:57:04 »

Koledzy wyżej zapomnieli dodać, że tolerancja ryb hodowlanych względem parametrów wody jest dosyć spora.
To nie ryby odłowione w naturze żeby przywiązywać aż tak dużą wage do PH wody.
Z narybkiem ryb lubiących miękką wode może być kłopot, z samą hodowlą już nie.

Koledzy nie zapomnieli dodać w/w faktu, po prostu wg mnie nie ma sensu hodować ryb w wodzie ~ 8 pH, gdzie ich "wymagania" są w okolicach 6,5 pH, złote rybki też potrafią egzystować w kilku litrowych kulach, no ale co to jest za egzystencja ?

Oczywiście mrs masz w zupełności rację że nagła zmiana parametrów jest wielkim ryzykiem, ale to nie znaczy że skoro hodowca ma w akwariach wodę zasadową to i ja powinienem ją mieć (tym bardziej sprzedawca u którego ryby są przez kilka dni/tygodni), skąd takie wnioski ? ano dlatego że łatwiej jest się przyzwyczaić do luksusów Wink

gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 26, 2010, 20:37:56 »

zakupiłam jakiś tani test pH marki SUM nie czekając na zamówione i wyszło 7, wręcz mieliśmy wątpliwości czy to nie jest mniej niż 7 Good ! ale więcej na pewno nie było Smiley

Zmieniam więc topic Smiley
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 26, 2010, 20:41:40 »

nie sugerowałbym się takimi testami Wink zwłaszcza że są to testy paskowe, a w dodatku czytałem kiedyś na temat tych testów, z tym że był to test na kH, test przekłamywał i to sporo Wink

rybiastyogon
Gość
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 26, 2010, 20:49:09 »

lepiej nie ufać testom paskowym Wink
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 26, 2010, 20:51:30 »

nie sugerowałbym się takimi testami Wink zwłaszcza że są to testy paskowe, a w dodatku czytałem kiedyś na temat tych testów, z tym że był to test na kH, test przekłamywał i to sporo Wink

Test kropelkowy - powtórzony 3 razy Smiley
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: