Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« : Luty 24, 2005, 15:48:11 » |
|
witam
mam problem z bojownikiem, ma spuchnięty brzuch, myślałem ze czyms sie przejadł ale jednak nie ... brzuch sie robi większy. Puchlina wodna odpada :!: nie ma nastroszonych łusek. Zrobilem wczoraj 1-dniową głodówkę i nic, brzuch nadal duży. Ktoś z was wie co to za cholerstwo ? Jak to wyleczyć ? o usypianiu NIE MA MOWY
dane : woda podmieniana co tydzien 30%
filtry = 2x aquael fan micro i 1x aquaszut 8W z deszczownicą
Roślin FULL
Karmie je :
mrozone : ochotka wodzien dafnia ikra cyklop komar dzdzownica mieso ryb morskich krewetki serce wolowe ikra krabów
suche : puszki Tropicala, tetra Betta, tropical betta i betta Hikari (granulki).
warzywa : kalafior marchew kapusta brokula
inne : zoltka jaj białko jaj kasza manna
Inne bojki i ryby nie mają takich objawów, są zdrowe tylko z Coockerem cos nie tak. Pierwsze objawy ok tydzien temu zauwazylem.
Oddzielić go ? Mam mfc i sól. Szpitalik ma 5l i tam go wsadzic ? czy zwiekszenie temperatury mu pomoze ? Jezeli go tam wsadzic to czym leczyc ? Jak mfc i sol to ile mfcu i łyzek soli tam wlac?
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 24, 2005, 15:51:31 » |
|
Miałem to samo. Uśpij go, bo to już chyba po wszystkim. Nie wiem co to było, próbowałem rozmaitego leczenia, w końcu się zlitowałem i miał pogrzeb z honorami. Podejrzewam, że po prostu stary był. Ryba tylko się męczyła i to coraz bardziej. Na końcu leży na boku, oddycha, ale to wszystko na co ma siłę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 24, 2005, 16:27:05 » |
|
usypianie nie wchodzi w grę. On nie jest stary, u mnie jest z pol roku a jak go kupiłem to młody był. Parę tematów nizej dziewczyna tez miala problem, mfc pomogł. Chyba tez zrobie. Ktos wie jeszcze na ten temat ?
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 24, 2005, 16:57:14 » |
|
Tyle, że parę tematów niżej dziewczyna miała inny problem niż Twój. Poza tym skąd wiesz czy jest młody ? Byłeś przy wykluciu ? Wielkość ryby niekoniecznie znaczy, że jest młoda. Jedne rosną małe, inne większe - jak ludzie. Niestety Twój bojek będzie się tylko męczył, ale spróbuj, może coś to da. Jak nie będzie poprawy to go uśpij - nie rozumiem czemu jesteś temu przeciwny. Poza tym nawet jeśli nie jest stary, to przecież trzymasz kilka samców ze sobą i widać było na zdjęciu, że się jednak tłuką. Stąd łatwo o rany i zakażenia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 26, 2005, 20:05:32 » |
|
Z Kokerkiem jest lepiej  )))) Przebywa w akwa szpitralikowym obok akwa Mekury, wlałem mfc i roztwor soli, wydaje mi się ze brzusio troszkę się zmiejszył. Bardzo dużo się stroszy z Mekurym  Oby tak dalej ! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 03, 2005, 18:29:36 » |
|
u Qkerka bez zmian,. brzuch nadal taki sam, Coocker zmienił się - stal się bardzo ruchliwy (bez przerwy pływa i ciekawski jest w ogóle  ) no i dzisiaj na nagrode (TZN głodówce 4 dniowej dałem małego mieczyka i zjadl) ucieszyl sie bardzo, teraz z Mekurym się stroszy, wszystko w dobrej drodze  Pozdrawiamy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 12, 2005, 13:22:31 » |
|
Coocker .... no właśnie, zyje nadal :!:  i co najlepsze... prawie WYZDROWIAŁ, wygląda teraz jak normalny zdrowy bojownik a nie nadety balon. Trzeba się jeszzcze przyznac, leki nie pomogły ... pomogl masaz brzucha no i widzicie jaki efekt  Za parę dni juz będzie w ogolnym  To już koniec tematu BOJOWNIK ZDROWY :good!: :good!: :good!:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dreddy Kruger
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 12, 2005, 14:15:37 » |
|
Ale to mogła być Puchlina Wodna... Moja Molinezja też taki brzuch miała... I jeszcze łustki jej odstawały... Stygmaty miała na brzuchu :!:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 12, 2005, 15:53:42 » |
|
wiem jak wyglada puchlina wodna i to nie była na 100% puchlina
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 13, 2005, 11:37:18 » |
|
Coocker juz wrocił do swojego domku 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wes
Stały użytkownik

Invaders.Must.Die.exe
|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 13, 2005, 22:25:06 » |
|
witam zeby nie zakladac nowego napisze tu
wczoraj zauwazylem ze moja bocja wspaniala lekko napuchla przestala jesc wczoraj jeszcze plywala a dzisiaj juz caly dzien siedzi w ukryciu zauwazylem tez ze ma galaretowate odchody mam ja 5-6 latek naprawde ladna szkoda by bylo ja stracic co jej moze byc??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 13, 2005, 22:27:45 » |
|
zrob jej głodówkę
czym bocje karmisz?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wes
Stały użytkownik

Invaders.Must.Die.exe
|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 13, 2005, 22:35:43 » |
|
dzisiaj nic nie dosala caly dzien i zapomnialem dodac ze szybko porusza skrzelami
tetra wafer mix tropical tetra pro naturfin max
|
|
|
|
|
|
|
|
|
CRESPO
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 01, 2005, 19:56:12 » |
|
Miałem 2 podobne sytuacje  1.Za pierwszym razem uspiłem 2.Nie walczyłem i żyje oto metody jakich zastosowałem Odłowiłem do kotnika Ph 6,7 temp 21-23 oświetlenie wiltr roślinki 2dni głodówki 1 dzięn trochę pokarmy 50% zmiany wiody dzieniie tak przez 7 dni i cały czas zaglądałem kład się na dnie to brałem sitko i go poruszałem i teraz zyje oto mój sposób jak chcesz Uspij ale ja nie radze
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|