Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Czym karmić krewetki?  (Przeczytany 19368 razy)
paweloo18
Stały użytkownik

« : Czerwiec 06, 2010, 07:29:26 »

Czym karmić krewetki żeby je ładnie wybarwić?

Pasja. Wiedza. Doświadczenie.
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 06, 2010, 10:52:12 »

A jakie to sa krewetki? Ja mialem red cherry i karmilem je tym samym co paletki ... rozne platki i granulaty ... w tym wybarwiajace dla czerwonych ryb.

pozdrawiam
asmi
paweloo18
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 06, 2010, 11:40:54 »

Są to krewetki red cherry i babulti. Karmię je płatkami wybarwiającymi dla rybek i podaje im spiruline w tabletkach. Widać u nich minimalne wybarwienie ale tylko taki odcien.

wkukler
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 06, 2010, 16:48:45 »

U mnie na red cherry najlepiej wpływają Tropical Shrimp Stick, JBL NovoPrawn, a do tego jeden liść dębu czerwonego, dopóki się nie rozpuści (ok1,5 miesiąca). Liść dokładnie wysuszony, zebrany jesienią, kąpany w AquaKali.
paweloo18
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 06, 2010, 20:13:56 »

U mnie na red cherry najlepiej wpływają Tropical Shrimp Stick, JBL NovoPrawn, a do tego jeden liść dębu czerwonego, dopóki się nie rozpuści (ok1,5 miesiąca). Liść dokładnie wysuszony, zebrany jesienią, kąpany w AquaKali.

I myślisz, że jak kupie Tropical Shrimp Sticks to pomoże mi to w wybarwieniu krewetek?

Tal
Bywalec

"Sięgaj, gdzie wzrok nie sięga."

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 07, 2010, 09:54:57 »

paweloo18 u mnie red cherry jedzą to co moje rybki a raczej to co znajdą resztki pokarmu miałem kiedyś pleśń na korzeniach i dzięki krewetką się jej pozbyłem nie dokarmiam ich niczym specjalnym u mnie są soczyście czerwone niestety mam wysoką temperaturę  jak na krewetki bo aż 29 ale zauważyłem, że im w niczym to nie przeszkadza są żywe temperatura pewnie też coś im dała bo jak miałem 26 stopni to nie były takie szykowne pamiętaj, że samiczki są bardziej czerwone od samców no i zasada "mieszania świeżej krwi" bo potem wychodzą właśnie różne mało kolorowe klony  Wink
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2010, 09:58:53 wysłane przez Tal » Zapisane

paweloo18
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 07, 2010, 12:19:29 »

Ja mam w akwarium temp 25 stopni. Podobnie jak u ciebie moje krewetki jedzą resztki pozostawione przez rybki i czasami wrzucam im jakis pokarm w tabletkach. Ale nie widać u nich za bardzo barwy, krewetki maja okolo 5 miesiecy. Może to jeszcze za wczesnie na mocne wybarwienie?

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 07, 2010, 12:28:33 »

A może masz po prostu kiepskiej jakości krewetki?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
paweloo18
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 07, 2010, 15:49:23 »

A może masz po prostu kiepskiej jakości krewetki?

Może i masz racje. Zaczekam jeszcze 3 tygodnie jak sie nie zmieni to je wymienie:)

Tal
Bywalec

"Sięgaj, gdzie wzrok nie sięga."

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 07, 2010, 20:04:37 »

albo i to, że są jeszcze młode u mnie po pół roku nabrały barw im dorosłe tym bardziej wybarwione poczekaj i niczym się nie przejmuj daj im czasu jak wpuściłem do swojego baniaka to przez 3 miesiące siedziały właśnie schowane na korzeniu a teraz to niczego się nie boją śmigają po całym zbiorniku zaczepiają siebie i rybki red cherry to proste w hodowli krewetki mało wymagające odwdzięczą się za niedługo jak maja dobrą opiekę głowa do góry
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2010, 20:35:17 wysłane przez Tal » Zapisane

paweloo18
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 07, 2010, 20:21:51 »

Dzięki za mądre rady Wink Teraz czekać aż mi sie odwdzięczą potomstwem Grin

sokrates
Marcin
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 16, 2010, 15:13:08 »

ja krewetki karmię pokarmem od Hikari - shrimp cusine - z dodatkiem spiruliny. Amano rosną jak głupie. Ai pozostałe ryby nie pogardzą tym drobnym pokarmem :-)

rybka lubi pływać...
Crystal
Crusta Justa
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Lipiec 16, 2010, 16:31:24 »

Witam.
Ja moim krewetkom podaję mieszankę spiruliny, kielża, pokrzywy, pyłki kwiatowe i czasem do tego jakiś firmowy pokarm. Wszystko ubijam w moździerzu kuchennym i mam taki pył. Dwa do trzech razy w tygodniu podaję Mosura Bio Plus i Shirakura White Powder.

golob1210
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Lipiec 24, 2010, 23:48:21 »

w moim 60l krewetkarium mam około 50 krewetek...
A karmię je spiruliną w tabletkach,glony na roślinach, pokarm w płatkac, banan, pażona marchew i pokrzywa
maw
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Sierpień 18, 2010, 14:00:15 »

Ja moje krewetki red cherry karmię bananami i TetraCrustem- specjalnym pokarmem. Afro
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: