|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #30 : Maj 19, 2011, 22:27:08 » |
|
Megalebias elongatus to mi się bardzo podoba, zaj....... jest, jeszcze Cynolebias leptocephalus też chciałbym mieć.
|
|
|
|
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
|
vento
|
 |
« Odpowiedz #31 : Maj 20, 2011, 11:43:19 » |
|
nie wiem czy w dobrym wątku umieszczam tą informację, ale myślę, ze warto się nią podzielić-byłem dziś na giełdzie zoologicznej we Wrocławiu i spotkałem gościa z trzema gatunkami proporów: -volcanu -poliaki -australe golg
Po krótkiej rozmowie dowiedziałem się, że w stałej ofercie ma 12 gatunków proporczykowców. Trzeba kupić minimum 10szt. Cena za szt. to około 4-5zł-nie jest to narybek! Czas realizacji-do tygodnia. Jeśli interesuje kogoś namiar na tego sprzedawcę, podam nr tel. przez PW. Od razu zaznaczam, że to nie jakiś znajda z rybami z bajora w piwnicy, ale gość pracujący w jednym z dwóch profesjonalnych sklepów akwarystycznych w mieście.
pozdr
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nowak
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #32 : Maj 20, 2011, 21:09:42 » |
|
Nie chcę psuć Twojego postu, ale ja miałbym większe zaufanie do „piwnicznych” akwarystów niż „profesjonalnych???” sprzedawców. Poza tym ryby z bajorka w piwnicy, trafiają najczęściej prosto do naszych zbiorników a u „profesjonalistów” przechodzą daleką drogę, łapiąc w między czasie „gratisy”. Zresztą widać to od razu z kim mamy do czynienia obserwując na giełdzie, sposób obchodzenia się z rybami.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 20, 2011, 21:15:50 wysłane przez Nowak »
|
|
|
|
|
|
vento
|
 |
« Odpowiedz #33 : Maj 20, 2011, 21:37:28 » |
|
Nie chcę psuć Twojego postu, ale ja miałbym większe zaufanie do „piwnicznych” akwarystów niż „profesjonalnych???” sprzedawców. Poza tym ryby z bajorka w piwnicy, trafiają najczęściej prosto do naszych zbiorników a u „profesjonalistów” przechodzą daleką drogę, łapiąc w między czasie „gratisy”. Zresztą widać to od razu z kim mamy do czynienia obserwując na giełdzie, sposób obchodzenia się z rybami.
Na szczęście ja pisałem o profesjonalistach a nie "profesjonalistach "  Niby dwa małe znaczki, ale robią różnicę  . W mieście mam kilkadziesiąt miejsc gdzie można nabyć ryby, w tym sklepy i prywatni hodowcy, ja jednak ufam tylko dwóm-w tym właśnie chłopakom ze sklepu, o którym wspomniałem. Nie ma sensu rozpisywać się dlaczego, bo wywoła to lawinę postów nie dotyczących bezpośrednio proporów, o których założony został wątek. Tyle w temacie. Sorka za OT. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
panchax
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #34 : Maj 20, 2011, 23:34:39 » |
|
kolega robi mi konkurencje heh ja akurat jestem piwnicznym hodowca i wcale sie tego nie wstydze mam 6 gatunkow szczupienczykow 10 gatunkow proporow( + w tym nigerianum i sjoestedti po dwie odmiany barwne) wachlarki brazylijskie, rachovia hummelincki, zagrzebki afrykanskie, jordanelki florydzkie. kariery na tym nie robie (wystarczy ze rybki zarabiaja na siebie i oplaty), ale bawie sie z nimi z zamilowania. trzeba sie czasem zastanowic zanim sie cos palnie, a co do hodowcow karpiencow to raczej nie ma flejtuchow i cwaniakow - jedynie ci co sprowadzaja ryby z dalekiego wschodu czesto gesto nie maja pojecia co w ich workach plywa i co to ze soba przynioslo. Ale co tam. nie ma co odbiegac od tematu...
|
|
|
|
|
|
Kris
|
|
|
|
vento
|
 |
« Odpowiedz #35 : Maj 20, 2011, 23:49:36 » |
|
Kończąc tą płową dyskusję zacytuję sam siebie: to nie jakiś znajda z rybami z bajora w piwnicy
Panchax-za wyżej wymieniony typ osoby chyba się nie uważasz. I ja nie pisałem o Tobie, ani ludziach Tobie podobnych-szanuję, a wręcz podziwiam zapał i konsekwencję działań, ludzi hodujących rzadkie gatunki w domowych warunkach. Przytaczając wyżej cytowane porównanie, ubrałem trochę inaczej w słowa określenie niegodny zaufania. To chyba nie zbrodnia i nie powinno nikogo urazić. Nie zaśmiecajmy dłużej tematu. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wilk6121997
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #37 : Maj 21, 2011, 10:36:48 » |
|
Właśnie wczoraj kupiłem parkę proporów do 60l Pozdro
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2011, 10:41:21 wysłane przez wilk6121997 »
|
|
|
|
|
|
emperor
|
 |
« Odpowiedz #38 : Maj 21, 2011, 12:00:42 » |
|
Panchax skromny jesteś. Pochwal się kolego, że Twoje ryby pływają w akwariach w Argentynie, Brazylii i wielu innych krajach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
panchax
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #39 : Maj 22, 2011, 01:13:36 » |
|
hehe nie ma sie czym chwalic:) a wiesz ze do Argentyny jeszcze nie dolecialy?? - wlasnie odpisalem facetowi na maila bo sie niecierpliwic zaczyna. wyslalem 9tego maja a dzis 22 i nic. ponoc juz sa w Argentynie, ale jeszcze sie tam po poczcie szwedaja. wyslalem mu Pachypanchax playfairi  mam nadzieje ze sie wykluja
|
|
|
|
|
|
Kris
|
|
|
|
emperor
|
 |
« Odpowiedz #40 : Czerwiec 09, 2011, 20:12:09 » |
|
Panchax mam do ciebie jako fachowca od proporów pytanko. Zauważyłeś może by wysoka temperatura wpływała na skrócenie życia Twoich ryb? Temat wypłyną w innym wątku i ciekawy jestem Twoich doświadczeń w tym zakresie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
panchax
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #41 : Czerwiec 10, 2011, 22:59:23 » |
|
niestety tak w sumie to kazda ryba jako stworzenie zmiennocieplne tak bedzie reagowac na wysoka temp. Zwieksza sie metabolizm no i wszystkie funkcje zyciowe przyspieszaja (choc niektore ryby zapadaja w letni letarg by przezyc przyduche) ja moje trzymam (dwupregie) od 18 do 26stopni i zyl mi najstarszy 1,5 roku (dziadek twoich) a kupilem go juz jako dorosla rybe A. punctatum padly mi po roku - tez kupilem je jako dorosle 7-8 miesieczne osobniki wiadomo sezonowe gatunki jak Fp. deltaensis zyja krocej niz propory o tarle ciaglym ale temp. to dla nich jeden z glownych wyznacznikow dotyczacych dlugosci ich zycia no i przy intensywnym ciaglym tarle tez podopieczni sie naduzywaja normalnie 2-pregie powinny dozyc do 3 lat spokojnie mam nadz ze odpowiedz wyczerpujaca jest
|
|
|
|
|
|
Kris
|
|
|
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #42 : Czerwiec 11, 2011, 09:34:38 » |
|
Panowie, ale tu chodzi o okresowy wzrost temperatury.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
panchax
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #43 : Czerwiec 11, 2011, 13:49:44 » |
|
okresowe (kilka tyg)podniesienie temp ponad 30 stopni dla 2 pregich bedzie ciezkie choc i to tez odbijc sie moze na dlugosci ich zycia tym bardziej ze to nie sa ryby dlugowieczne
|
|
|
|
|
|
Kris
|
|
|
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #44 : Czerwiec 11, 2011, 21:35:40 » |
|
okresowe (kilka tyg)podniesienie temp ponad 30 stopni dla 2 pregich bedzie ciezkie choc i to tez odbijc sie moze na dlugosci ich zycia tym bardziej ze to nie sa ryby dlugowieczne
Jeśli mówimy o naturalnym podniesieniu temperatury z uwagi na okres letni to 30C osiągniesz na kilka godzin dziennie. Nawet jeśli faktycznie wyzsza temperatura może wpłynąć na długość życia tych ryb to będzie to praktycznie niezauważalne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|