jackorlando
Nowy

|
 |
« : Maj 09, 2010, 11:52:06 » |
|
witam, pozbywam się akwarium 60 litrowego gdzie pływało kilka platek (ryby oddaje w dobre ręce), w akwarium były też 3 ślimaki antenome helena i jakoś bardzo szkoda mi ich oddać, ale nie zostawię ich w tym akwarium 60l, za to mam akwarium 10 litrowe, tylko nie wiem czy to nie będzie za mało miejsca jak na te ślimaki i właśnie do Was kieruje to pytanie, czy 3 ślimaki tego typu mogą być w tak małym akwarium by się nie męczyły? za podłoże dostałyby piasek morski, grzałka, mały filtr. Czy takie "ślimaczarium" ma sens? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 09, 2010, 19:13:12 » |
|
witam, pozbywam się akwarium 60 litrowego gdzie pływało kilka platek (ryby oddaje w dobre ręce), w akwarium były też 3 ślimaki antenome helena i jakoś bardzo szkoda mi ich oddać, ale nie zostawię ich w tym akwarium 60l, za to mam akwarium 10 litrowe, tylko nie wiem czy to nie będzie za mało miejsca jak na te ślimaki i właśnie do Was kieruje to pytanie, czy 3 ślimaki tego typu mogą być w tak małym akwarium by się nie męczyły? za podłoże dostałyby piasek morski, grzałka, mały filtr. Czy takie "ślimaczarium" ma sens?  Tak , bez problemu im wystarczy , jeśli będą do tego miały filtr i grzałke to pełen luksus Tylko wsadź im dużo drobnolistnych roślin i mchów i oczywiście wsadź im kilka świderków(tak żeby się rozmnażały) żeby helena miała co jeść.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jackorlando
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 11, 2010, 22:15:57 » |
|
no właśnie, a co helenka mogłaby jeszcze jeść? jakieś mrożonki czy dafnia mogłaby być?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 11, 2010, 22:18:59 » |
|
Najlepiej inne ślimaki.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
jackorlando
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 11, 2010, 22:22:19 » |
|
Tylko z ciągłym dostarczaniem ślimaków do akwarium może być problem, bo 3 helenki w 10L raz dwa je znajdą i wszamają, czytałem, że helenki mogą jeść inne mięsne pokarmy, ale wolę poznać opinie bardziej doświadczonych.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 11, 2010, 22:25:11 » |
|
Helenki mają ograniczony przerób a przekarmiane zatoczki, świderki i rozdętki bardzo szybko się namnożą.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
jackorlando
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 11, 2010, 22:35:08 » |
|
czyli z Twoich wypowiedzi wynika, że nie mam co liczyć na jakieś alternatywne "mięsko" oprócz ślimoli, bo helenki nie będą zainteresowane... a jeśli ktoś posiada jakieś ciekawe linki o ślimaczariach (informacje, zdjęcia) to prosiłbym o zamieszczenie, bo nawet w googlach krucho z tym 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 11, 2010, 22:38:44 wysłane przez jackorlando »
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 11, 2010, 22:40:49 » |
|
Generalnie helenka gustuje w ślimakach i najlepiej jej taki pokarm dostarczyć. Po co kombinować? U mnie widziałam, ze interesowały się pokarmem dla paletek ale wolały żywca. Forum o ślimakach: http://www.slimakowo.na1.pl/index.php
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 11, 2010, 22:42:37 wysłane przez Emi »
|
|
|
|
|
jackorlando
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 11, 2010, 22:48:11 » |
|
dziękuję  bardzo pomogłaś jeśli miałabyś jakieś uwagi jeszcze to proszę pisać  aha, jeszcze chciałem się spytać jakie parametry powinna mieć woda w takim ślimaczarium, żeby muszelki ślimakom się nie niszczyły...
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 11, 2010, 23:03:48 wysłane przez jackorlando »
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 12, 2010, 11:21:49 » |
|
aha, jeszcze chciałem się spytać jakie parametry powinna mieć woda w takim ślimaczarium, żeby muszelki ślimakom się nie niszczyły...
Najlepiej średnio twardą. Zdecydowanie nie miękką 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jackorlando
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 12, 2010, 11:25:18 » |
|
to znaczy wrzucić do tego małego filtra małe kosteczki grysu koralowego?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 12, 2010, 11:26:31 » |
|
To zależy jaką masz wodę w kranie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jackorlando
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 12, 2010, 11:28:23 » |
|
oo, dobre pytanie, nie pomyślałem o tym, sprawdzę, dzięki
no3 - 0 no2 - 0 GH - 17 KH - 5 PH - 8
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 12, 2010, 11:42:45 wysłane przez jackorlando »
|
|
|
|
|
szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.
|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 12, 2010, 13:03:58 » |
|
u mnie helenki jedzą mrożoną ochotke i mrożone larwy szklarki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jackorlando
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 12, 2010, 17:24:39 » |
|
u mnie helenki jedzą mrożoną ochotke i mrożone larwy szklarki
ooo  to mnie cieszy  a jak moje parametry?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|