piotrekkr
Nowy

|
 |
« : Maj 02, 2010, 22:32:52 » |
|
Witam Obecnie jestem w trakcie tworzenia BW w zbiorniku 112l. Na początek może przedstawię baniak a więc tak jako podłoże zastosowałem piasek kwarcowy dekorację będą tworzyć głównie korzenie ,liście dębu ,szyszki olchowe oraz kilka roślinek ale jeszcze nie zdecydowałem jakich. Filtrację zapewnia filtr firmy Hanza HJ-722, oświetlenie to standardowe świetlówki jak na razie. I tu moja prośba do was chodzi mi o radę co do obsady oraz co dodać do wystroju planuje neony kakadu i ramirezy ale jestem podatny na różne propozycje dotyczące mieszkańców. Poniżej foto jak akwarium wygląda na chwilę obecną czyli w trakcie budowy http://img26.imageshack.us/img26/4479/img0003zm.jpgAktualizacja z dnia 8 maja 2010  A więc przyszedł czas na nowe zdjęcia i informacja jak tam zbiornik. Zrezygnowałem z ramirez na rzecz kakadu może i nie mieszkają w 100% w BW ale mi się podobają narazie kupiłem tylko samca bo nie było samiczek ale może to i lepiej bo mniejsze prawdopodobieństwo że ryby będą spokrewnione dodatkowo dziś wprowadziło się 6szt kirysków pstrych  . Liście dębu i szyszki olchy równiesz trafiły do akwa ale wcześniej i już woda nabrała odpowiedniej barwy. Poniżej zdjęcia zrobione dziś ogólny wizerunek akwa jak i mieszkańcy. http://img709.imageshack.us/img709/5630/img0006fi.jpghttp://img143.imageshack.us/img143/728/img0003ak.jpghttp://img249.imageshack.us/img249/4060/img0002th.jpgPozdrawiam
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 08, 2010, 14:03:37 wysłane przez piotrekkr »
|
|
|
|
|
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 03, 2010, 09:33:53 » |
|
Zapowiada się ciekawie. Jeśli chodzi o obsadę to plan masz dobry. 10-20 neonów + harem kakadu 1+3 wystarczy. Ja nie pchałbym tam jeszcze p.ramireza. Troche mało miejsca. Kakadu zajmą prawie całą powierzchnie dna.
Widze, że masz filtr wewnętrzny. Jaki masz plan zabarwienia wody? Z własnego doświadczenia wiem, że same szyszki olchy nie zabarwią wody, a nawet jeśli, to będzie to na chwilę. Przy BW wskazana jest filtracja przez torf, jeśli masz wkłady na media filtracyjne w tym filtrze to kosz zapełnij torfem (w granulatach podobno trwalszy, włóknisty szybciej zabarwia wode). Najlepiej byłoby (jeśli nie masz kubła) zastosować drugi fitr wewnętrzny z dwoma koszami na media filtracyjne i włożyć do niego torf + np. ceramike. Drugi filtr zapchać gąbkami. Pamiętaj też, że w przypadku BW koniecznie musisz osiągnąć odpowiednie parametry wody przed próbą jej zabarwienia. TWW, TWO, PH. W innym wypadku woda będzie mętna i nieprzejrzysta. Zobacz zbiornik dobraf'a w dziale nasze akwaria. Ma ładnie zrobiony zbiornik 112l z kakadu.
Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby
|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 03, 2010, 11:00:06 » |
|
Nie myślałeś może nad innymi ławicowymi rybami?? W czarnych wodach jest mnóstwo gatunków kąsaczów, a neony powoli robią się jedyną słuszną ławicą w BW...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 03, 2010, 11:11:05 » |
|
Zdaje mi się, że ramirezy zamieszkują raczej czyste wody.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 03, 2010, 11:55:28 » |
|
być może też ale w bw występują na pewno natomiast kakadu wedle mojej wiedzy występują raczej w białych i przejrzystych. co do obsady to imho nie zmieścisz tam i kakadu i ramirez, jeśli już to spróbowałbym w tym litrażu wpuścić ewentualnie dwie pary ramirezek, no i przychylam się do zdania asagoth'a w 100% - daj sobie spokój z neonami, osobiście już patrzeć na nie mogę...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 03, 2010, 12:01:35 » |
|
Apistogramma ramirezi rozprzestrzeniona jest głównie w dorzeczach Orinoko. Spotykana jest też w wodach na terenie Wenezueli, rzadziej Gujany czy Surinamu. W największych rozlewiskach BW w SA czyli dorzeczu RIO NEGRO (miejsce najczęstszego występowania żaglowców czy palet) Apistogramma ramirezi nie występuje. Stąd pewnie Twoje błędne założenie, że ta pielęgniczka nie występuje w BW. Nie myślałeś może nad innymi ławicowymi rybami?? W czarnych wodach jest mnóstwo gatunków kąsaczów, a neony powoli robią się jedyną słuszną ławicą w BW...
Raczej główną role odgrywa tu dostępność ryb i jej cena. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 03, 2010, 12:19:22 » |
|
Apistogramma ramirezi rozprzestrzeniona jest głównie w dorzeczach Orinoko. Spotykana jest też w wodach na terenie Wenezueli, rzadziej Gujany czy Surinamu. W największych rozlewiskach BW w SA czyli dorzeczu RIO NEGRO (miejsce najczęstszego występowania żaglowców czy palet) Apistogramma ramirezi nie występuje. Stąd pewnie Twoje błędne założenie, że ta pielęgniczka nie występuje w BW. Nie myślałeś może nad innymi ławicowymi rybami?? W czarnych wodach jest mnóstwo gatunków kąsaczów, a neony powoli robią się jedyną słuszną ławicą w BW...
Raczej główną role odgrywa tu dostępność ryb i jej cena. Pozdrawiam. Mi to mówisz;) Ja sprowadzam bassy zza oceanu... zawsze twierdziłem jak się chce to się może
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grundman
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 03, 2010, 12:51:53 » |
|
Zdaje mi się, że ramirezy zamieszkują raczej czyste wody. Zamieszkuje BW. Stąd też te jej imponujące wyraźne barwy - ryby zamieszkujące BW mają zazwyczaj te barwy bardziej wyraziste właśnie z powodów srodowiskowych. Nie myślałeś może nad innymi ławicowymi rybami?? W czarnych wodach jest mnóstwo gatunków kąsaczów, a neony powoli robią się jedyną słuszną ławicą w BW... No tak, jest cała masa np. bardzo ciekawych bystrzyków... zwinników itd. Ale co do wyjadania młodych pielęgniczkom są często równie zawzięte, o ile nie bardziej, niż neony. Dlatego hodowcy pielegniczek upodobali sobie drobnoustki - nie wyjadają aż tak bardzo młodych. Ale pamiętaj, akwarium ma się podobać Tobie, a nie innym  Więc jeśli Tobie się bardzo podobają neony, to jest to jak najbardziej ok.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 03, 2010, 14:49:54 » |
|
Mi to mówisz;) Ja sprowadzam bassy zza oceanu... zawsze twierdziłem jak się chce to się może
Ja tylko podaje kryteria którymi kierują się początkujący akwarysci 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotrekkr
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 03, 2010, 15:20:49 » |
|
Nie wiedziałem że aż tyle wskazówek dostane dzięki  mam w tym akwa jeszcze filtr kaskadowy to wkładzik będę mógł do niego wsadzić, poza tym na dnie mają być liście dębu i szyszki olchy na które czekam już tydzień i dojść nie mogą  . No a co do rybek to neonki na pewno chce mieć bo kiedyś miałem dużą ławicę ale niestety wyjechałem i zostawiłem akwa pod opieką starych ;/ może zrobię ławice mniejszą neonków i drugą jakiś innych rybek tego typu ale trzeba by znaleźć naprawdę fajne rybcie jeśli macie jakieś propozycję co to jakiś konkretnych gatunków to chętnie rozważę wszelkie propozycję. A i tak mnie naszło że może jakiegoś większego pseudo drapieżnika wsadzić ale w opcji maleńkiej ryby żeby zaakceptowała mniejsze od siebie z czasem ryby i była spokojna ( widziałem i znam przypadek 30cm pawiooka pływająca z gupikami jak gdyby nigdy nic).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 03, 2010, 17:10:25 » |
|
Masz za mały zbiornik na 2 ławice. Neony to w zasadzie najmniejsze ryby z gatunku kąsaczowatych. Wszystkie inne będą raczej większe, wiec połączenie 2 ławic to, moim zdaniem, zły pomysł. Koniecznie ten torf daj do filtra no i pamiętaj o odpowiednich parametrach wody (wiem, że się powtarzam, ale jest to bardzo ważne). Z większymi drapieżnikami daj sobie spokój. Tak jak w przypadku 2 ławic - za mały zbiornik.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grundman
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 04, 2010, 09:22:48 » |
|
Masz za mały zbiornik na 2 ławice No mógłby, w momencie kiedy zamiast jednej dużej zmniejszy ilość osobników każdej z dwóch następnych ławic - więc ryb będzie tyle samo, tylko zamiast jednego gatunku dwa. Kwestia dyskusyjna co lepsze - jedna większa ławica ryb z jednego gatunku, czy dwie mniejsze ławice ryb dwóch różnych gatunków. Wiele osób twierdzi że więcej ryb jednego gatunku jest ciekawsze. Ale to rzecz gustu. Mógłbyś np. dać neona czarnego i bystrzyka pięknopłetwego. Albo: neon Innesa i hokejówka amazoańska albo miedzik obrzeżony (uwaga: podaję gatunki ryb bez sprawdzania czy oryginalnie żyją w BW czy też nie) A i tak mnie naszło że może jakiegoś większego pseudo drapieżnika wsadzić ale w opcji maleńkiej ryby żeby zaakceptowała mniejsze od siebie z czasem ryby i była spokojna ( widziałem i znam przypadek 30cm pawiooka pływająca z gupikami jak gdyby nigdy nic). No nie wiem jakie inne ryby masz na myśli? Czasem takie ewenementy jakie pawiooka z gupikami się zdarzają (ja widziałem piranie z gupikami i neonami), no ale nie wiem jak będziesz chciał to zrobić - takie połączenie w większości przypadków się nie uda. Dla ryb typu pawiookie akwarium jest zbyt małe. Z pielęgniczkami ramireza mogłyby być jakieś akarki. Ale wtedy jeden gatunek kąsaczowców, a nie dwa. Nie przerybiaj 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 04, 2010, 13:44:15 » |
|
Należy tylko pamiętac o tym, że w zasadzie żadna większa ławica (poza neonami) nie wejdzie do takiego baniaka. Robienie na siłe 2 mini ławic po 6 sztuk moim zdaniem mija się z celem. No, ale wszyscy macie racje. Neony stały się oklepane, można pomyśleć nad 10 sztukami innych "kąsaczy".
Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotrekkr
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 04, 2010, 23:06:39 » |
|
Drapieżnika czyli jakąś zapewne pielęgnice wpuściłbym jako niemowlaka czyli rybkę która miała by z max 2 cm i po prostu dorastała by z resztą. Co do ławic to może bym wpuścił np. 15szt neonka i coś jeszcze ale narazie muszę się zdecydować na pielęgniczki jaki gatunek czy ramirezki czy kakadu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
My Sensi
Bywalec

Jah Rastafari Haile Selassie
|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 04, 2010, 23:13:33 » |
|
Ani ramirezki ani kakadu nie występują w BW i nikt mi tego nie wmówi W BW występują np Apistogramma Nijssena, Apistogramma Agassizi, Apistogramma Iniridae lub Apistogramma sp."Breitbinden"
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 04, 2010, 23:22:40 wysłane przez My Sensi »
|
|
|
|
|
|