Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Metody rozpuszczania CO2  (Przeczytany 12424 razy)
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« Odpowiedz #15 : Kwiecień 26, 2010, 16:50:21 »

a ze tak zapytam, moze naiwne pytanie ale czy gdyby uzyc wody gazowanej w ktorej jest dwutlenek wegla to byly by tego jakie skutki?

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
przemow
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Kwiecień 26, 2010, 17:19:19 »

Pytanie w jakim sensie chcesz jej użyć Huh Jeśli wlać wode do akwarium to nie polecam tego sposobu taniej nawet bimbrownia wejdzie.

bebikk
Bywalec

« Odpowiedz #17 : Kwiecień 26, 2010, 17:20:24 »

tak, nalac wlasnie do akwarium, np razem z podmiana czy cos w tym stylu. Na razie pomijamy fakt ekonomiczny, chodzi o efekty pozytywne/negatywne

dunaj-83
Stały użytkownik

-Waterworld- ;-D

« Odpowiedz #18 : Kwiecień 26, 2010, 18:34:58 »

jeżeli chcesz dozować CO2 do akwarium za pomocą wody gazowanej to nie polecam, taniej wyjdzie jak to stwierdził przemow zainwestować w bimbrownie,
minusy; za duże wahania ph co nie jest korzystne, wodę jak odkręcisz to większość gazu od razu wyleci także zostanie tyle co nic w butelce zupełnie nie praktyczna metoda poza tym pomyśl jak to by wyglądało co dzień musiałbyś wylewać wodę z akwarium żeby za chwilę uzupełnić wodą gazowaną dodatkowo powiem że żeby utrzymać odpowiednie nasycenie musiałbyś te operację powtarzać kilka razy w ciągu dnia, wątpię że ta metoda miała by sens bytu nawet w najmniejszym akwarium.
Woda gazowana mogłaby być nawet szkodliwa dla ryb nie wiadomo co ona zawiera to tak na marginesie
plusa nie widzę żadnego
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 26, 2010, 18:46:28 wysłane przez dunaj-83 » Zapisane
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #19 : Kwiecień 26, 2010, 19:50:58 »

I jeszcze jeden diabelnie poważny minus wody gazowanej Wink   zabadaj sobie twardość takiej wody Wink gdzie masz w ch... Mg i Ca i podajże średnie stężenie CO2 6000mg/l woda zapewne wyjdzie Ci twarda jak kamień Grin

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
bebikk
Bywalec

« Odpowiedz #20 : Kwiecień 26, 2010, 20:53:31 »

dlatego zapytalem Wink to byla forma ciekawosci aczkolwiek do tematu sie zaliczylo Wink
dzieki panowie za przejrzyste wytlumaczenie Wink

dunaj-83
Stały użytkownik

-Waterworld- ;-D

« Odpowiedz #21 : Kwiecień 28, 2010, 12:09:10 »

po lekkiej modyfikacji reaktora zewnętrznego uważam że jest ok i zostanę przy tym rozwiązaniu jakiś czasc  Cheesy
szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.

« Odpowiedz #22 : Kwiecień 28, 2010, 12:44:26 »

ja kiedyś robiłem inaczej ale dałem sobie siana
Nie przepadałem za woda gazowaną a taka miałem taniej w sklepie przy akademiku
korek z weżykiem był w doprowadzony do krewetkarium
kupiłem wodę i zakrecałem ją korkiem od dyfuzora z 1,5l wody gazowanej miałem ok 1 dnia góra 2 co2 pużniej ciśnienie w butelce na tyle spadało że nie miało juz siły przepychac się przez lipę
to były czasy jak miałem z 2,5w/l  Grin jak wiadomo w akademiku sie nie oszczedza
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 28, 2010, 12:46:23 wysłane przez szakallo » Zapisane

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: