Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Gupiki  (Przeczytany 4840 razy)
My Sensi
Bywalec

Jah Rastafari Haile Selassie

« Odpowiedz #15 : Maj 01, 2010, 11:11:12 »

Ja swoje kupiłem za 36zł EsayTest z JBL, niestety bez sprawdzenia amoniaków...
Nie masz czym się chwalić  Tongue kupiłeś testy paskowe bardzo niedokładne
Moim zdaniem wyrzuciłeś te 36zł na śmietnik po prostu

Rozalka
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Maj 02, 2010, 15:11:47 »

Obawiam się, że bez testów wody, to trochę błądzenie po omacku - bo skąd możesz wiedzieć, co szkodzi rybkom, jeśli nie wiesz, w jakim środowisku żyją?
A mniejszy zbiornik wcale nie musi być łatwiejszy, bo niestety trudniej w nim utrzymać równowagę biologiczną...więc może jednak spróbuj z tymi testami - na początek testy na zawartość azotynów i azotanów oraz test na odczyn wody (NO2, NO3, pH). Z zooleka można kupić testy kropelkowe już od 15 zł /1 test. Paskowe sobie daruj, bo nie są tanie, a w dodatku naprawdę niedokładne. A twardość wody ustalisz sprawdzając na stronie internetowej wodociągów.
A jak sobie podliczysz koszt wszyskich rybek, które zdechły (i które mogą zdechnąć, jeśli parametry wody są złe), to nie wiem, co wyjdzie lepiej - testy, czy co chwilę nowe rybki...
Poza tym testy kupujesz -  w zależności od wielkości zbiornika i częstotliwości sprawdzania parametrów wody - raz na kilka- kilkanaście miesięcy. 
Elza
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Maj 05, 2010, 11:59:52 »

Twoje małe gupiki mogły być dość słabe ja też mam taki sam problem bo rano miałam 4 małe gupiki w kotniku a wieczorem już tylko 2 moja gupiczka urodziła ok. 20 młodych przeżyło 10 bo były bardzo słabe ale pozdychały do 2 gupików myślę, że twoje małe gupiki były słabe albo ten gupik które je urodził miał jakaś chorobę i ona przerzuciła się na jej młode chyba że były ułomne to znaczy, że twój gupik miał małe ze swoim rodzeństwem  papa
Pablooo ^_^
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Maj 05, 2010, 13:54:14 »

wsumie z tą chorobą matki to nie głupie by było... bo matka zdechała gdzieś po tygodniu... w każdym razie dzięki za pomoc  Good !

akwarium - 60l:
-1x skalar
-2x mieczyki
-4x kiryski pstre
-3x danio
-4x neonki czerwone
-1x glonojad
-1x ślimak
-ok. 10 narybku (gupiki)
;]
Strony: 1 [2]
  Drukuj