picekwyspa
Zainteresowany

|
 |
« : Kwiecień 24, 2010, 13:03:20 » |
|
Po podmianie wody 1/3 rybki zrobiły się strasznie płochliwe . Czytałem ze można dodać soli do wody w przypadku paletek , czy można tak samo z brzankami ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 24, 2010, 13:25:35 » |
|
Szczerze mówiąc pierwsze słysze o dodawaniu soli do wody w celu zmniejszenia stresu związanego z ingerowaniem w akwa mógłby mi to ktos logicznie wytłumaczyć, tzn jak to działa?? Zapewnij im więcej kryjówek, zrezygnuj z głośniejszej muzyki w pokoju z akwarium, być może jakaś ryba je płoszy lub akwa stoi np przy drzwiach czynników może być bardzo dużo i tu bym poszukał problemu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hubikopter
|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 24, 2010, 16:19:00 » |
|
Nie sądzę, żeby sól była pomocna w tym zakresie, a woda odstana, parametry takie jak wcześnie, wprowadzałeś jakieś innowacje w akwarium, lub w sposobie wymiany wody??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
picekwyspa
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 24, 2010, 16:40:18 » |
|
Kranówka ale mam dobrą kranówkę Robiłem to co zawsze podmiana 1/3 i czyszczenie filtra mechanicznego .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 24, 2010, 17:25:05 » |
|
Dlaczego nikt nie napisał, że ryby z natury sa płochliwe? Doszukujecie się koledzy nie wiadomo czego. Podmiana wody, grzebanie w akwarium to wystarczający stres dla ryb - szczególnie gdy nie są jeszcze zadomowione. Spokój i wszystko po jakimś czasie wróci do normy. Moje ryby panikuje co tydzień gdy podmieniam wody. Pływają z jednego końca akwarium na drugi. A jak przecieram szmatką z zewnątrz szybę - zaznaczam, z zewnątrz nie wewnątrz, to jest dramat. Nie wiem dlaczego akurat na to reagują najbardziej. W każdym razie po chwili wszystko wraca do normy. No i nie zapominajmy, ze palety to też płochliwe ryby.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 24, 2010, 17:26:56 wysłane przez mrs »
|
|
|
|
|
aresik
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 24, 2010, 18:33:50 » |
|
dodaje się soli w przypadku chęci uśmircenia ryby z powodu nie wyleczalej choroby tj., wrzucasz rybę do dobrze posolonej wody i wkładasz ją do zamrażarki w ten sposób ryba nie odczuwa stresu tylko po prostu robi się z niej sopelek
|
|
|
|
|
|
do moderatora , proszę o usunięcie mnie z forum!
|
|
|
um
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 24, 2010, 19:50:00 » |
|
A moje ryby wpływają mi czasami same do siatki albo podpływają tak blisko odmulacza, że muszę uważać, żeby którejś nie wciągnąc 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby
|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 24, 2010, 20:46:55 » |
|
Dlaczego nikt nie napisał, że ryby z natury sa płochliwe? Doszukujecie się koledzy nie wiadomo czego. Podmiana wody, grzebanie w akwarium to wystarczający stres dla ryb - szczególnie gdy nie są jeszcze zadomowione. Spokój i wszystko po jakimś czasie wróci do normy. Moje ryby panikuje co tydzień gdy podmieniam wody. Pływają z jednego końca akwarium na drugi. A jak przecieram szmatką z zewnątrz szybę - zaznaczam, z zewnątrz nie wewnątrz, to jest dramat. Nie wiem dlaczego akurat na to reagują najbardziej. W każdym razie po chwili wszystko wraca do normy. No i nie zapominajmy, ze palety to też płochliwe ryby.
Można odróżnić naturalny stres ryb od jakiejś nadmiernej płochliwości, jeśli ktoś pisze temat na forum akwarystycznym z góry zakładam że jest to coś nienaturalnego z tąd moje domysły co do źródła stresu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium
|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 24, 2010, 20:57:54 » |
|
moje brzanki mialy tak na poczatku ze byly strasznie plochliwe, z natury one zeruja przy dnie, ale teraz kiedy zblizam sie do banki to od razu podplywaja do gory i chca papu  imo kwestia czasu az sie przyzwyczaja i beda instynktownie wiedzialy ze nie stanie sie im krzywda ale to tez zalezy na pewno z jakiego zrodla pochodza, moze byly w jakis meczacy lub "bolesny" dla nich sposob wylawiane stad sa tak mocn plochliwe
|
|
|
|
|
|
w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
|
|
|
|
Hubikopter
|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 24, 2010, 22:00:27 » |
|
A która to tak w ogóle podmiana wody  , bo ryby tak jak już Mrs napisał rybki zawsze się stresują przy podmianie wody, ale z treści pytania wynika, że nie jest to dla nich naturalne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
picekwyspa
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 24, 2010, 22:05:10 » |
|
Tak wiem że są to płochliwe rybki. Podmiana co 2 tygodnie kranówka 1/3 co dwa tygodnie i już nie pamiętam ile ich było.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 24, 2010, 22:39:14 » |
|
Tak wiem że są to płochliwe rybki. Podmiana co 2 tygodnie kranówka 1/3 co dwa tygodnie i już nie pamiętam ile ich było.
Jak długo masz ryby? To, że wcześniej ryby nie dawały oznak strachu nie znaczy, że się nie bały. jak duzo masz roślin? Może robiłeś przycinke? Może wcześniej ryby chowaly się w krzakach podczas zabiegów pielgnacyjnych a po ewentualnej przycince nie miały gdzie się schować stąd Twoim zdaniem zwiększona płochliwość? Ryby nie stają się same z siebie płochliwe. Jeśli wcześniej normalnie zmieniałes wode i wszystko było ok a teraz ryby się boją to problem nie leży w wodzie. Może przestawiałeś aranż zbiornika lub coś co zaburzyło ich spokój? [Można odróżnić naturalny stres ryb od jakiejś nadmiernej płochliwości
Tak? Rozwiń to, proszę. Kiedy ryba jest naturalnie płochliwa a kiedy nadmiernie płochliwa? Może dowiem się czegoś nowego.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby
|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 25, 2010, 00:05:33 » |
|
Jak długo masz ryby? To, że wcześniej ryby nie dawały oznak strachu nie znaczy, że się nie bały. jak duzo masz roślin? Może robiłeś przycinke? Może wcześniej ryby chowaly się w krzakach podczas zabiegów pielgnacyjnych a po ewentualnej przycince nie miały gdzie się schować stąd Twoim zdaniem zwiększona płochliwość? Ryby nie stają się same z siebie płochliwe. Jeśli wcześniej normalnie zmieniałes wode i wszystko było ok a teraz ryby się boją to problem nie leży w wodzie. Może przestawiałeś aranż zbiornika lub coś co zaburzyło ich spokój? [Można odróżnić naturalny stres ryb od jakiejś nadmiernej płochliwości
Tak? Rozwiń to, proszę. Kiedy ryba jest naturalnie płochliwa a kiedy nadmiernie płochliwa? Może dowiem się czegoś nowego. Prosze bardzo kupujesz ryby i wpuszczasz pierwsze 2 tyg kitrają się po kątach (normalne) Masz te same ryby już 2 mies pływają sobie i już się nie boją wpuszczasz jedną dużą rybe i te zbijają się w grupe i chowają się po krzakach (twoja wina) Tak jak napisałem wydaje mi się że kiedy ktoś pisze na forum w temacie że ryby zrobiły mu się płochliwe to logiczne jest chyba ze wpłynoł na to jakis czynnik zewnętrzny w końcu samo się nie robi, więc podałem kilka przykładów (czynników) na to skąd taka nagła płochliwość może wystąpić mrs strasznie uszczypliwy jesteś... masz jakiś problem ?? Odróżnić jest łatwo jeśli masz ryby dłużej i zaczynają być płochliwe... chyba logiczne że podczas obserwowania akwa poznajesz zachowania twoich ryb.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 25, 2010, 00:07:11 wysłane przez asagoth »
|
|
|
|
|
picekwyspa
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 25, 2010, 02:48:35 » |
|
Tak jak by co ktoś nie wiedział Podmiana 1/3 wody i nic nie robiłem Pytanie było jak uspokoić ryby jednak nie ma możliwości trzeba czekać aż im przejdzie Pozdrawiam i uważam za temat zamknięty
Pozdrawiam
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 25, 2010, 10:50:03 wysłane przez picekwyspa »
|
|
|
|
|
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium
|
 |
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 25, 2010, 12:01:19 » |
|
kupujesz ryby i wpuszczasz pierwsze 2 tyg kitrają się po kątach (normalne) Masz te same ryby już 2 mies pływają sobie i już się nie boją wpuszczasz jedną dużą rybe i te zbijają się w grupe i chowają się po krzakach (twoja wina) zgodze sie i sie nie zgodze, zdecydowanie sa gatunki takie ktore sie wystrasza nowego osobnika, ktory nie koniecznie jest agresywniejszy od nich. Jednak na przykladzie moich brzanek to jest odwrotnie, dodaje nowe osobniki a one zaciekawione tak mocno ze jakby pod walke to podchodzilo (ale bez obrazen oraz strat) no ale dyskusja moim zdaniem zbedna bo ile gatunkow ryb tyle zaobserwujemy innych zachowan, a to ze beda podobne do innego gatunku to nie musi uznaczac ze sa identyczne
|
|
|
|
|
|
w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
|
|
|
|