Domel442
Stały użytkownik

|
 |
« : Kwiecień 16, 2010, 08:36:38 » |
|
witam mam pytanie związku z tym gatunkiem pielęgnic amerykańskich jakie maja wymagania co do parametrów akwariowych i jakie gatunki ryb mogą z nimi żyć aby nie stały się pokarmem
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grundman
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 16, 2010, 09:09:12 » |
|
Po pierwsze musisz mieć dużeee akwarium ;-) Bo to ryby duże, ale spokojne i łagodne. Woda w akwarium - tak jak dla innych ryb z Amazonki, najlepiej "herbata" (jak to się popularnie mówi  ) . Kwaśna, miękka woda. Nadają się przeróżne ryby na towarzystwo. Mogą to być wszelkie inne pielęgnice o spokojnym charakterze. Także mniejsze gatunki od uaru.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Domel442
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 16, 2010, 09:15:38 » |
|
no akwarium mam 350 l czy na jedna parę tych pięknych rybek by starczyło i czy by mi roślin nie zniszczyły bo miałem gibicepsa to 600 zł poszło się walić
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Radziasss
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 16, 2010, 09:51:11 » |
|
No jeśli chcesz rośliny uchować, to będzie ciężko  miałem kiedyś parkę uaru i wszystko po swojemu ustawiały. Jakieś duże rośliny na tył, to spokojnie możesz posadzić, ale inne mniejsze, mchy, czy też 'dywanik' raczej odpada.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grundman
|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 16, 2010, 14:39:00 » |
|
Uaru jedzą rośliny :/ Wystrój: raczej korzenie zamiast roślin. Wogóle w takiej "herbacianej" wodzie, czy na tyle kwaśnej ciężko rośliny hodować.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby
|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 16, 2010, 15:34:03 » |
|
Do 350 l baniaka jak dasz parke to proponowałbym ci jakies większe zbrojniki jako towarzystwo, nie pchał bym tam jeszcze jakiś innych ryb do toni ponieważ uaru choć spokojne to jednak nie są rybami małymi... Na dekoracje dwa ładne korzenie i pisaek na dno ciemne tło i może pistie na powierzchnie lecz nie wiem czy ich delikatne korzonki nie zostały by uszkodzone...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grundman
|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 16, 2010, 17:19:18 » |
|
nie pchał bym tam jeszcze jakiś innych ryb do toni ponieważ uaru choć spokojne to jednak nie są rybami małymi... Słusznie. Jeśli już jakieś towarzystwo to lepiej zbrojniki, kiryśniki itp. W większych akwach inne pielegnice: najlepiej akarki, ziemiojady itp. Co do roślin pływających po powierzchni - to można dać, ale i tak pewnie będzie trzeba co jakiś czas uzupełniać ich ilość, bo będą sukcesywnie zjadane, podgryzane, podjadane. W naturze dieta uaru jest roślinna ponoć nawet w 90%. To pewien paradoks - bowiem w ich wodach wogle prawie nie występują rośliny  O co więc chodzi? Wody te często wylewają pokrywając tereny zielone, do tego uaru podskubują jakieś korzenie zanurzające się do wód, jedzą owoce spadające z drzew i ich nasiona (są do tego przystosowane - mają silne szczęki).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Domel442
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 23, 2010, 14:58:22 » |
|
nie ze zniechęciłem tylko nie ma na razie funduszy a po drugie chciałem się coś o nich dowiedzieć 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hubikopter
|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 27, 2010, 11:41:38 » |
|
Najlepiej dołożyć jakąś "służbę porządkową", bo to jednak duże ryby. Pokarm roslinny, najlepiej z dodatkiem Spirulina Platensis dla polepszenia jakości kolorów. Ryby te mogą też czasami miec problemy wiciowcami, ale to normalne dla ich sposobu odżywiania się, wtedy najlepiej jest dać im D - Allio Plus dla Paletek i po problemie. Ogólnie ryby bezproblemowe, no może za wyjątkeim trzymania tam w zbiorniku jakichś roślin, chyba, że Anubiasy, Kryptokoryny. Wystrój to najlepiej korzenie i płaskie kamienie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Domel442
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 30, 2010, 08:46:43 » |
|
mam pytanie a jakieś małe rybki ławicowe do uraury mogły by być czy to nie rozsądny pomysł i czy bym mógł mieć z nimi skalary czy bym musiał oddać bo wiem ze mieczyki molinezje i platynki trzeba się pozbyć 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grundman
|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 30, 2010, 13:40:30 » |
|
W dużym akwarium jakieś ławicowe (najlepiej biotop!) czy skalary mogą być. Coś mi się zdaje że chyba nie trzeba się pozbywać mieczyków czy molinezji...
W Magazynie Akwarium masz teraz opisany ten gatunek. Poczytaj, są tam szczegółowe dane co do warunków.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Domel442
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 30, 2010, 13:49:46 » |
|
o ławicowe chodziło mi o jakieś neony hokejówki itp i czy mogły by być tez z nimi skalar bo trochę zal mi ich się pozbyć bo chcial bym kupic jedna pare tylko urary bo nie bylo by więcej miejsca
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grundman
|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 30, 2010, 14:53:58 » |
|
Neony czy hokeajówki to nie wiem, ale bez problemu jakieś stado bystrzyków jak najbardziej. A na dno mogą być też kirysy. Skalary spokojnie - są odpowiednie. Ale nie przerybiać.
Z bystrzyków to sądze że bardzo dobry byłby: bystrzyk ozdobny , bysrztyk Pereza, błyszczyk parański itp. Chyba najlepiej ławica jednego gatunku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Domel442
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 05, 2010, 09:21:00 » |
|
witam w jaki wieku uaru dobierają się w pary i jak odróżnić ich dymorfizm płciowy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|