Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Marcin1703 25l [aktualizacja 27.04.2010]
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Marcin1703 25l [aktualizacja 27.04.2010]  (Przeczytany 3742 razy)
Marcin1703
Nowy
*

« : Kwiecień 15, 2010, 20:44:35 »

Akwarium powstało z miesiąc temu ale dopiero nie dawno się zarejestrowałem, dlatego przedstawiam mój pierwszy zbiornik ( rybki z odzysku dlatego takie mieszane gatunki)
Pojemność 25 litrów
Filtr wewnętrzny Aquael 260l/h
Grzałka 25Watt
Oświetlenie 25 Watt
Kamienie zakupione w sklepie zoologicznym
Niestety nie wiem jak się nazywają roślinki ponieważ mam wszystko z odzysku
Rybki
Wiem że jest 1 gupik, 2 glonojady, 3 kardynałki o ile się nie mylę, a reszty nie znam
Dlatego też zarejestrowałem się na to forum i mam nadzieje że  pomożecie mi doprowadzić to akwa do porządku.
Ja musiałem kupić akwarium z osprzętem ponieważ rybki i rośliny były w połowie mniejszym zbiorniku.

AKTUALIZACJA 27.04.2010

Po waszych komentarzach na temat 25l moje baniaka , zamieniłem na większy
Sprzęt:
Pompka wewnętrzna AQUAEL FAN-1 320 l/h
Napowietrzacz pompka ELITE 799 + 2 kamienie
grzałka 25 watt

Rośliny:
Nurzańce,
jakaś jeszcze ale nie znam nazwy (po prawej stronie akwarium)

Rybki:
2 mieczyki
1 molinezja
2 glonojady
2 sumik szklisty
2 kirysek albinos
1 kiryśnik
3 piskorek
1 prętnik karłowaty
2 kosiarka (grubowarg syjamski)
1 duch amazoński
1 p. ramireza)
4 danio
4 gupiki
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 27, 2010, 18:15:14 wysłane przez Marcin1703 » Zapisane
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

Elektryka akwariowa mnie dobija ...

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 15, 2010, 20:48:07 »

zdjęć nie widać, wszystko poza rybkami spełnia normy akwarystyczne.

Uzależniony od stawiania trzech czarnych kropek...
NAZYWAM SIĘ >wbchgkv<. PROSZĘ POPRAWNIE WYMAWIAĆ I ZAPISYWAĆ IMIĘ MOJE!
Marcin1703
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 15, 2010, 21:00:56 »

Zdjęcia dodane proszę o komentarze bo nie wiem czy wszystko z akwa ok, a temperatura w dzień 26- 27 stopni a w nocy spada do 25-24 stopni
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 16, 2010, 07:14:01 »

Cięzko ubrać w słowa to, co czuję...
1. Nie podoba mi się: kiepski masz żwirek. Do tego jakoś dziwnie ułożony [bradzo to zmniejsza optycznie zbiornik]. Do tego ta ceramika...
2. Masz świetne światło! Dlaczego nie ma tu mnóstwa roślin, tylko nurzańce posadzone z przodu? Jak zmienisz żwirek, to pomyśl o przesadzeniu na tył. Zasłoni ci go, a ponadto "wygłębi" Twój zbiornik, a przy małych jest to wskazane.
3. Filtr, grzałka i oświetlenie są bardzo OK, tylko dlaczego tak na wierzchu?! Jak zmienisz żwirek, przesadzisz rośliny, to wsadź za nuszańce (te długie liście) cały osprzęt, nie będzie szpecił.
4. Co do rybek, to w takim małym akwarium mocno z ilością, gatunkami i wielkością przesadziłeś...niestety.
Proponuję oddać wszystkie i zrobić akwarium, gdzie będą np. 4 samce gupika i krewetki, albo 5 razbor (te z czarnym trójkątem na ciele) i krewetki, albo 1 bojownik...cóż, wiem, że ci się żadna obsada nie podoba, ale to jest tylko 25 litrów! Nie masz pola do popisu...
Koniecznie pozbądź się mieczyków (tych wszystkich pomarańczowych), zwłaszcza, że są jeszcze młode, dożyją spokojnej starości gdzieś indziej, w większym lokum.
Oddaj molinezję(e?) (te białe), bo podobnie jak mieczyki są za duże.
Pozbądź się zbrojnika (glonojada), bo także za duże rozmiary osiąga.

Jak dostosujesz się do moich rad, to akwarium stanie się zupełnie inne, wiele ładniejsze. Myślałeś może o Tanganice i parce jakiśmałych muszlowców? Patrzę, że niezbyt dbasz o akwa(bez obrazy), a one niewiele potrzebują (tylko 2x dziennie żryć i co 2 tygodnie podmiana 30% wody). Przemyśl dokładnie moje słowa, i jeśli chcesz mieć akwarium mało obsługowe, to zastanów się nad parką muszlowców, a jak wolisz roślinne, to przygotuj się na cotygodniowe przycinki, większe podmiany wody, większe problemy z obsadą, problem=wieczne glony (zbrojnik niebieski tylko jako "dzidziuś" nimi się żywi) itp. itd.

Zastanów się na oddaniem wszystkich ryb i nad restartem. W takim akwarium nie możesz trzymać tylu i tak dużych ryb!  Good !
Będzie dobrze, pozdrawiam serdecznie, wbchgkv Afro

Marcin1703
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 16, 2010, 15:54:01 »

Dzięki za podpowiedzi, na pewno z nich skorzystam, wbchgkv wiesz ja rybek nie kupowałem mam je z odzysku dlatego pytam co i jak bo nie wiem jakie mogą być, nie miałem nigdy styczności z rybkami Smiley
artur1995
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 16, 2010, 16:51:49 »

Ryby mówią do widzenia możesz zostawić jedynie gupika i dokupić jeszcze 2   glonojady (zbrojniki!!) potrzebują min 5 razy większego akwa

ŻAŁOSNY żwirek w jednym miejscu 5cm a w drugim nie am wcale wymien go  na drobniejszy najlepiej czarny

wywal ten zamek czy statek "BLEEE" jak to wygląda

co do obsady było powiedziane

Co do oświetlenia się nie zgodze niby 1w/l ale to jet  żarówka(najzwyklejsza) a nie świetlówka akwarystyczna!!  Wink

P.s na jednym ze zdjęć zobaczyłem danio pręgowane to ten co tam na 4 focie obok filtra pływa
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 16, 2010, 16:54:38 wysłane przez artur1995 » Zapisane
Martinez75
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 16, 2010, 18:03:14 »

Ryby mówią do widzenia możesz zostawić jedynie gupika i dokupić jeszcze 2   glonojady (zbrojniki!!) potrzebują min 5 razy większego akwa
ŻAŁOSNY żwirek w jednym miejscu 5cm a w drugim nie am wcale wymien go  na drobniejszy najlepiej czarny
wywal ten zamek czy statek "BLEEE" jak to wygląda
co do obsady było powiedziane

Marcin1703, zanim posłuchasz dobrych rad z cytatu powyżej, obejrzyj proszę http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/artur1995-25l/ i poznaj rękę mistrza  Grin , a następnie zrób to co Ci radzi wbchgkv, możesz również zrobić z tego zbiornika krewetkarium, dodaj tylko jakiś korzonek, obsadź go mchem i będzie dobrze. Powodzenia.
Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 16, 2010, 18:16:12 »

Marcin1703, zanim posłuchasz dobrych rad z cytatu powyżej, obejrzyj proszę http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/artur1995-25l/ i poznaj rękę mistrza Grin

Haha, ale się uśmiałem Cheesy.

PS. Rośliny do tyłu, zostaw gupika, żwirek chociaż rozstaw porówno, albo zmień na bardziej drobnoziarnisty.
artur1995
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 16, 2010, 18:40:28 »

Martinez75  o co ci chodzi ty analfabetko z ślepooczoplonsem   chodz??

Jak już taka mądra jesteś to  napisz chodzby 1 rzecz którą  żle napisałem no dawaj !!!

Wiem wiem ty to bys zostawił/ła nie wiem kim jestes tak jak jest a co niech se będzie
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 16, 2010, 18:42:10 wysłane przez artur1995 » Zapisane
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 16, 2010, 19:13:01 »

Arturze, nie lubię tego robić, ale przyznaję im rację.
Nie powienieneś osób (sądząc po nicku) starszych od siebie obrażać, bo to nieładnie.
Martinez jest mężczyną (masz takiego ptaszka do góry pod nickiem naryzowanego na chyba niebiesko...)
Innych nazywasz analfabetami, a sam piszesz tak, że zawodowemu językoznawcy, który dziennie spotyka błędów wiele, ciężko było Cię zrozumieć.
Napisałeś złą obsadę i złe rady, choć w swoim akwarium masz podobnie jak tu (sens przeności, nie bierz dosłownie).
Gorąco pozdrawiam w ten zimny wieczór, wbchgkv. Cool

My Sensi
Bywalec

Jah Rastafari Haile Selassie

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 16, 2010, 19:13:47 »

Martinez75  o co ci chodzi ty analfabetko z ślepooczoplonsem   chodz??

Jak już taka mądra jesteś to  napisz chodzby 1 rzecz którą  żle napisałem no dawaj !!!

Wiem wiem ty to bys zostawił/ła nie wiem kim jestes tak jak jest a co niech se będzie
No i dlaczego się burzysz? Najpierw zrób porządek w swoim akwarium a później radź innym! Twoje wygląda moim zdaniem o wiele gorzej
dokupić jeszcze 2   glonojady (zbrojniki!!)

A to jest jedna rzecz którą napisałeś źle Łyso?

albo 5 razbor (te z czarnym trójkątem na ciele)
Razbory klinowe absolutnie nie nadają się do 25l

wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 16, 2010, 19:15:54 »

albo 5 razbor (te z czarnym trójkątem na ciele)

Razbory klinowe absolutnie nie nadają się do 25l
Nie od razu zrobi ze swojego akwarium Afrodytę, więc poradziłem, ażeby te razbory (nie wiem, ile ma) zostawił, a jako przykład podałem 5...
Nie lubię ludziom pisać jak soboniektórzy "Wszystko źle, rób restart, bo tego nie da się już uratować".

Hubikopter
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 16, 2010, 19:29:14 »

Tylko, że jemu chodziło, że dokupić jeszcze 2 gupiki, a nie zbrojniki, choć faktycznie dziwnie to zabrzmiało.
Marcin1703
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 16, 2010, 19:53:07 »

Ok, czyli tak, po kolei.
1. Wyrównam podłoże lub zmienię na drobnoziarnisty,
2. Statek idzie wek ( kupię korzeń)
3. Roślinki idą do tyłu, a za nie filtr
4. Zamienię rybki ( szwagier chce się zamienić), Jaką zrobić obsadę ( chciałbym mieć kolorowo w akwarium ponieważ córka kocha patrzeć w akwarium)
Hubikopter
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 16, 2010, 20:02:28 »

Może Gupiki i Microrasbora sp. Galaxy, ewentualnie zmienić wystrój na Muszlowce..
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 16, 2010, 20:05:09 wysłane przez Hubikopter » Zapisane
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: